Državna volilna komisija bo izidu prvega kroga predsedniških volitev prištela še glasovnice, ki so prispele po pošti iz tujine. S tem bo znan tudi končni izid prvega kroga. Foto: BoBo
Državna volilna komisija bo izidu prvega kroga predsedniških volitev prištela še glasovnice, ki so prispele po pošti iz tujine. S tem bo znan tudi končni izid prvega kroga. Foto: BoBo

Po pošti iz Slovenije lahko glasujejo invalidi in volivci v domovih starejših, bolnišnicah, izolaciji ali zaporu. Tisti volivci, ki so v priporu, zavodu za prestajanje kazni, v bolnišnici ali v socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo, in želijo glasovati po pošti na območju Slovenije, imajo še danes čas, da to sporočijo okrajni volilni komisiji.

Možnost glasovanja po pošti iz Slovenije je na voljo tudi za volivce, ki so v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom, pri čemer morajo obvestilu priložiti tudi dokazilo. Prav tako lahko na enak način glasujejo tudi invalidi, če predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida.

Štetje še zadnjih glasovnic iz prvega kroga volitev

V prvem krogu volitev predsednika republike pred dobrim tednom dni nihče od sedmerice kandidatov ni dobil zadostne, več kot 50-odstotne podpore, zato je za izvolitev novega predsednika republike potreben še drugi krog. Tega je Državna volilna komisija (DVK) razpisala za 13. november, vanj pa sta se uvrstila kandidata, ki sta v prvem krogu prepričala največ volivcev.

Sorodna novica Logar osvojil prav vse volilne enote, Pirc Musar slavila v le peščici okrajev. Kočevje Prebiličevo.

Po skoraj vseh preštetih glasovnicah – danes jim bodo prišteli še izide glasovanja po pošti iz tujine in glasovanja na diplomatsko-konzularnih predstavništvih – je Anžeta Logarja volilo 33,95 odstotka volivcev, Natašo Pirc Musar pa 26,87 odstotka. Oba imata tako še deset dni za prepričevanje volivcev, naj glas oddajo prav njima.

Tokratna kampanja za predsedniške volitve sovpada tudi s kampanjami pred lokalnimi volitvami in tremi referendumi. Opolnoči se je tako iztekel tudi rok, do katerega so morali organizatorji kampanje pred referendumi, ki bodo 27. novembra, odpreti poseben transakcijski račun in DVK-ju sporočiti odgovorno osebo organizatorja ter podatke o omenjenem računu. Tako bo predvidoma danes znano, kdo vse bo dejavno sodeloval v kampanji pred referendumi o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in Radioteleviziji Slovenija.