Anže Logar je v prvem krogu predsedniških volitev osvojil slabih 34 odstotkov glasov, njegova protikandidatka v drugem krogu, Nataša Pirc Musar, je prepričala slabih 27 odstotkov volivcev.

Logar je dobil največ glasov v vseh volilnih enotah. Foto: Televizija Slovenija
Logar je dobil največ glasov v vseh volilnih enotah. Foto: Televizija Slovenija

Podrobnejši pogled po volilnih enotah in okrajih pokaže, da je Logar zmagal v prav vseh volilnih enotah in v veliki večini volilnih okrajev. A odstotki osvojenih glasov obeh najbolje uvrščenih so kljub temu zelo različni – Anže Logar je najprepričljiveje slavil v volilni enoti Ptuj, kjer je osvojil dobrih 39 odstotkov glasov (Nataša Pirc Musar 27 %), precej bolj izenačen pa je bil izid v volilni enoti Ljubljana center, kjer je Logar osvojil slabih 30 odstotkov glasov, Pirc Musar pa 28,5, kar je bil tudi njen najboljši izid, in v volilni enoti Ljubljana Bežigrad, kjer je Logar dobil 29 odstotkov glasov, Pirc Musar pa 26,7.

Sorodna novica V drugi krog Logar in Pirc Musar, njej podpora Gibanja Svoboda

V volilni enoti Ljubljana Bežigrad je najboljši izid uspel tudi Vladimirju Prebiliču – samo v tej volilni enoti je namreč s 17,7 odstotka glasov na tretjem mestu prehitel Milana Brgleza. Ta je bil namreč v vseh drugih volilnih enotah (tako kot na državni ravni) na tretjem mestu, Prebilič pa četrti.

Razporeditev v spodnjem delu lestvice predsedniških kandidatov je bila v večini volilnih enot enaka kot na državni ravni, torej Sabina Senčar, Janez Cigler Kralj in Miha Kordiš. V volilni enoti Ljubljana center sta se na repu zamenjala Miha Kordiš in Janez Cigler Kralj, v volilni enoti Celje pa je Cigler Kralj osvojil peto mesto in se tako uvrstil pred Sabino Senčar.

Razdelitev glasov po volilnih okrajih. Foto: Televizija Slovenija
Razdelitev glasov po volilnih okrajih. Foto: Televizija Slovenija

Pogled po volilnih okrajih sicer razkrije malce drugačno sliko, saj jih je kar nekaj osvojila Nataša Pirc Musar – med drugim je prepričala največ volivcev v nekaterih mariborskih okrajih, v Ljubljani in Domžalah, na Obali (Piran, Izola, Koper, Sežana), v Zasavju (Zagorje in Hrastnik-Trbovlje) ter na Jesenicah. Volilni okraj Kočevje je zanesljivo dobil Vladimir Prebilič, sicer tamkajšnji župan, s skoraj 65 odstotki.

Volilna udeležba je bila sicer najvišja v volilni enoti Ljubljana center (54,78-odstotna), na repu po volilni udeležbi pa sta volilni enoti Ptuj (46,82 %) in Maribor (46,96 %).