Ratejeva je imela v kvalifikacijah z 62,87 četrti izid, v finalu pa je očitno (znova) podlegla pritisku, tako da je po že po treh metih, 59,98, 57,22 in 57,32 m, končala tekmovanje.

Martina Ratej je v finalu zaostala skoraj štiri metre za dosežkom iz kvalifikacij. V Dohi je sicer nastopila že štirikrat na Diamantni ligi, enkrat je zmagala, v katarski prestolnici pa je dosegla tudi slovenski rekord; 67,16 m je vrgla že 14. maja leta 2010. Foto: Reuters
Martina Ratej je v finalu zaostala skoraj štiri metre za dosežkom iz kvalifikacij. V Dohi je sicer nastopila že štirikrat na Diamantni ligi, enkrat je zmagala, v katarski prestolnici pa je dosegla tudi slovenski rekord; 67,16 m je vrgla že 14. maja leta 2010. Foto: Reuters

Hotela sem vreči 64 ali 65 metrov

Torek v Dohi: Ratejeva deseta, Mihalinčeva 12., Janežič 33.

"Deseto mesto je glede na mojo sezono zadovoljivo. V finalu sem bila, a sem pričakovala kakšen meter več od včerajšnjih kvalifikacij. Lahko bi bilo bolje. V tej sezoni nisem imela konstantnosti, da bi lahko na veliki tekmi tudi v finalu dosegla boljši izid. Maksimalno sem se potrudila. V prvi seriji sem dosegla najboljši izid. Nato sem hotela tvegati še več, a se ni izšlo. V drugi seriji nisem prišla na korak in sem ponovila zalet. Iz meta v met sem šla hitreje v zaletu, 64 ali 65 sem hotela vreči, a tehnično tega nisem bila sposobna izvesti," je povedala 37-letna Ratejeva.

Avstralka do zlata z zadnjim metom
Svetovna prvakinja je postala Avstralka Kelsey-Lee Barber, ki je do zlata prišla z zadnjim metom – 66,56 m. Druga je bila Kitajka Šijing Liu (65,88), tretja pa njena rojakinja Huihui Lju (65,49).

Maja Mihalinec je zadovoljna z nastopi v Dohi. Prihodnje leto jo čaka nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.
Maja Mihalinec je zadovoljna z nastopi v Dohi. Prihodnje leto jo čaka nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. "S trenerjem Srdjanom Djordjevičem se morava odločiti, ali formo tempirati v celoti za OI ali pa malo taktično iti na EP, kar pa bo mentalno težko, ker so OI prej. Toda letos sem pokazala, da lahko dolgo držim vrhunsko formo in nimam težav z motivacijo." Foto: Reuters

Mihalinčeva tri stotinke za osebnim rekordom
Mihalinčeva je z 22,81 v tretji polfinalni skupini osvojila četrto mesto, skupaj pa je to pomenilo 12. Mozirjanka je sicer že v kvalifikacijah z 22,78 tekla osebni rekord, s čimer je izpolnila tudi normo za olimpijske igre v Tokiu.

Po dveh letih poškodb si več ne bi mogla želeti
"Dvanajsta na svetu sem, tega si nisem predstavljala, preden sem prišla na SP. Zelo sem vesela, šele zdaj prihaja za mano, kaj sem dosegla v teh dveh dneh: osebni rekord, normo za OI v Tokiu in 12. mesto na 200 m. Res, po dveh težkih letih poškodb, ki so za mano, si več ne bi mogla želeti,"
je bila na robu solz presrečna Mihalinčeva. "Želel sem teči še hitreje kot včeraj. Malo sem skušala dodati v zavoju. A danes nisem tekla sproščeno, na stezi sicer nisem ničesar izgubila. Dobro sem držala ritem, hitrost mi ni padla. V dveh dneh sem tekla najhitrejša teka kariere, časi pa so res dobri."

Sezone pa zanjo še ni konec, saj jo na Kitajskem 22. oktobra čakajo še svetovne vojaške igre.

Polfinale Maje Mihalinec na 200 m

Janežič 33. med 43 uvrščenimi
V popoldanskem sporedu se Luka Janežič ni uvrstil v polfinale teka na 400 metrov, potem ko je v drugi kvalifikacijski skupini s časom 46,84 osvojil šesto mesto, skupaj pa je imel 33. izid med 43 uvrščenimi.

Ljubljančan bi moral za preboj v polfinale priteči vsaj na tretje mesto. Zmagal je Kirani James (44,94) iz Grenade pred Japoncem Julianom Walshem (45,14) in Američanom Vernonom Norwoodom (45,59). James, nekdanji svetovni in olimpijski prvak, je edini med vsemi kvalifikanti tekel pod 45 sekundami.

23-letni Luka Janežič (drugi z desne) je v Dohi nastopil s povabilom Mednarodne atletske zveze, saj norme 45,30 ni izpolnil, tako da je v Katar prišel z dopusta. Avstralec Steven Solomon, ki je tekel 45,82, se je iz Janežičeve kvalifikacijske skupine kot zadnji uvrstil v polfinale po času. Foto: Reuters
23-letni Luka Janežič (drugi z desne) je v Dohi nastopil s povabilom Mednarodne atletske zveze, saj norme 45,30 ni izpolnil, tako da je v Katar prišel z dopusta. Avstralec Steven Solomon, ki je tekel 45,82, se je iz Janežičeve kvalifikacijske skupine kot zadnji uvrstil v polfinale po času. Foto: Reuters

Če bi Janežič ponovil svoj letošnji najboljši izid (45,49), bi se uvrstil v polfinale, kamor bi ga vodil tudi izid 45,82, ki ga je tekel zadnji uvrščen po času v polfinale, Avstralec Steven Solomon.

Ko imaš le teden dni časa, da se pripraviš
Janežič je na SP odpotoval z dopusta v Italiji, ker ni vedel, ali bo sploh dobil povabilo za nastop, saj mu mednarodne norme letos ni uspelo doseči. "Pač, v tem trenutku sem toliko zmožen. Saj ne moreš pričakovati česa več, če prideš z dopusta, kjer si 'žural'. Tam pa potem dobiš SMS, da si uvrščen na SP, čeprav ti je prej mednarodna zveza sporočila, da ne boš tekmoval. In imaš teden dni časa, da se pripraviš," je dejal Janežič.

Na SP sem šel predvsem zaradi pokroviteljskih pogodb

Tek Luke Janežiča v kvalifikacijah na 400 m

23-letni Vodičan je že na letošnjem dvoranskem evropskem prvenstvu, kjer je bil velik favorit za odličja, po četrtem mestu nemočno obležal na tekmovalni stezi v Glasgowu. Potem se je v poletni sezoni približal normi za SP, v Katar pa je potoval glede na uvrstitev na lestvici po naknadnem povabilu IAAF-ja. "Izšlo se je tako, kot smo pričakovali. Sploh glede na mojo sezono. Če bi v njej tekel 44,50 sekunde, potem bi bil lahko tudi v kvalifikacijah okrog časa 45,50. Težko je loviti normo tako dolgo in obenem tudi vedeti, da na SP-ju nisi na ravni, da bi kaj prikazal, in komaj čakaš, da prideš v cilj, da je vsega konec. Šel sem na SP predvsem zaradi sponzorskih pogodb," je še dodal Janežič, pred dvema letoma evropski prvak do 23 let.

Najprej počitek, nato načrt za olimpijsko sezono
"Najprej se moram po zelo dolgi in naporni sezoni, ki je bila moja najtežja doslej, spočiti. Moramo sesti in se pogovoriti v ekipi, kaj je šlo narobe in kaj je bilo dobro, ter narediti načrt za prihodnjo olimpijsko sezono, ki bo zelo pomembna,"
je sklenil Janežič.

Finale moškega teka na 200 m

Tuka BiH-u pritekel srebro na 800 m; tri zlate medalje za ZDA
Poleg meta kopja so bile v torek na sporedu še tri končne odločitve. Američan Noah Lyles je upravičil vlogo favorita in z 19,83 postal prvak na 200 m. Na štirikrat daljši razdalji (800 m) je slavil Lylesov rojak Donavan Brazier (1:42,34), Amel Tuka pa je s 1:43,47 osvojil srebro za Bosno in Hercegovino. Piko na i ameriškemu dnevu pa je postavil Sam Kendricks, ki je s 5,97 m slavil pri skoku s palico.


17. SVETOVNO PRVENSTVO - DOHA 2019

TORKOVE KONČNE ODLOČITVE

Kopje (Ž):                             
 1. K. L. BARBER     AVS         66,56 
 2. Š. LIU           KIT         65,75 
 3. H. LIU           KIT         65,49 
 4. C. HUSSONG       NEM         65,21 
 5. K. WINGER        ZDA         63,23 
 6. T. HALADOVIČ     BLR         62,54 
 7. S. KOLAK         HRV         62,28 
 8. A. RANI          IND         61,12 
 9. B. ŠPOTAKOVA     ČEŠ         59,87 
10. M. RATEJ         SLO         58,98 
11. N. OGRODNIKOVA   ČEŠ         57,24 
12. I. ŠEDIVA        ČEŠ         55,86 
200 m (M):                            
 1. N. LYLES         ZDA         19,83
 2. A. DE GRASSE     KAN         19,95
 3. A. QUINONEZ      EKV         19,98
                                      
800 m (M):                            
 1. D. BRAZIER       ZDA       1:42,34
 2. A. TUKA          BiH       1:43,47
 3. F. ROTICH        KEN       1:43,82
                                      
Palica (M):                           
 1. S. KENDRICKS     ZDA          5,97
 2. A. DUPLANTIS     ŠVE          5,97
 3. P. LISEK         POL          5,87