Martina Ratej se v Dohi počuti odlično. 14. maja 2010 je na stadionu Khalifa vrgla državni rekord (67,16 m). Foto: Reuters
Martina Ratej se v Dohi počuti odlično. 14. maja 2010 je na stadionu Khalifa vrgla državni rekord (67,16 m). Foto: Reuters

Svetovna rekorderka Beatrice Chepkoech je takoj po štartu silovito pospešila in prvi kilometer pretekla v dveh minutah in 52 sekundah. Mišmaševa je hitro zaostala in ni imela možnosti za preboj med deseterico.

Svetovna rekorderka Beatrice Chepkoech je bila razred zase v teku na 3.000 m z zaprekami. S silovitim ritmom od štarta je strla tekmice in si pritekla kar 50 metrov prednosti dva kroga pred koncem. Foto: Reuters
Svetovna rekorderka Beatrice Chepkoech je bila razred zase v teku na 3.000 m z zaprekami. S silovitim ritmom od štarta je strla tekmice in si pritekla kar 50 metrov prednosti dva kroga pred koncem. Foto: Reuters

Kenijka Chepkoecheva je vseskozi povečevala prednost in zmagala z rekordom svetovnih prvenstev (8:57,84). Druga je bila branilka naslova Emma Coburn iz ZDA (9:02,35), tretja pa Nemka Gesa Felicitas Krause (9:03,30).

Mišmaševa ni bila zadovoljna s tekom
"Mešane občutke imam, nastopila sem v finalu SP-ja, kar je bil super občutek. Novo doživetje je bilo teči z najboljšimi na svetu na tem stadionu, na katerem je dobro vzdušje. Ni navijačev, so le atleti, ampak ti ustvarijo res dobro vzdušje," je povedala Mišmaševa, ki jo čez dva dneva čaka še tek na 1500 m.

Vrhunec bodo olimpijske igre v Tokiu
"Ne bom nastopila pod pritiskom, kot sem v tej svoji glavni disciplini. S tekom nisem najbolj zadovoljna. Štartala sem hitro, potem pa sem malo izgubila moči. Pomembno je, da sem nastopila v finalu, že leta 2016 sva s trenerjem naredila načrt, da bom najboljša na olimpisjkih igrah prihodnje leto v Tokiu. Imela sem varnostno razdaljo do prve skupine in sem lahko na začetku nemoteno tekla čez ovire. Ritem je bil res hiter in me je začelo 'pobirati'. Verjetno bi morala začeti malo počasneje in bi tekla osebni rekord, a sem začela bolj tvegano," je poudarila Grosupeljčanka.

Mišmaševa po hitrem štartu popustila v finalu

13. junija je na Diamantni ligi v Oslu postavila državni rekord z 9:20,97. "Državni rekord sem dosegla, ko je bil dokaj enakovreden ritem. A na SP je vredno tvegati in sem začela hitreje. Če bi začela počasneje, bi verjetno tekla državni rekord. Sem vrhunsko pripravljena, poškodba med sezono me ni ustavila, premor mi je koristil. Naslednji teden bom skušala še več in potem se bo forma še dvignila, dokler ne bom enkrat, mogoče, prišla do medalje," si je zaželela Mišmaševa.

Finale ženskega teka na 3.000 m z zaprekami

Ratejeva zanesljivo v finale
Martina Ratej je v kvalifikacijah meta kopja v prvi skupini zasedla drugo mesto z 62,87 m. Avtomatična kvalifikacijska norma je bila 63,50 m, vendar sta jo izpolnili le Kitajka Huihui Liu (67,27 m) in Nemka Christin Hussong (65,29 m). Finale bo v torek ob 20.20.

37-letna Ratejeva je kljub težavam v izmetu v prvi seriji kopje vrgla prek meje 60 metrov in bila s 60,78 m druga. V drugi seriji ji je zaključni del zaleta bolje uspel in se je veselila 62,87 metra, s tem pa je skupno zasedla četrto mesto. V tej sezoni je le na eni tekmi vrgla več.

Drugi izid sezone v kvalifikacijah za tekmo leta
"Zadovoljna sem, tudi sama sebe sem presenetila. Imela sem dober že prvi met, čeprav sem šla v zaletu le toliko, da sem imela veljaven met. V drugem je šlo še bolje. Končno sem sestavila meta, kot je treba, in dosegla drugi izid sezone v kvalifikacijah najpomembnejše tekme leta," je bila vesela Ratejeva.

"Vedela sem, da sem v finalu, prepričana sem bila. A mi ni bilo lahko. Breme neuspešne sezone je bilo na meni, ko ne veš, kaj narediti, da bi se izvlekel. Tudi sebe sem presenetila z dvema dobrima metoma. Poleg tega so bile vremenske razmere slabe, zelo vroče je zunaj, 42 stopinj, res je vroče. Nenormalno, ko že pomisliš, da boš moral tekmovati. A je bilo na stadionu idealno, 'milina'."

V finalu tokrat ne bo pod pritiskom
Na prejšnjih velikih tekmah je bila že leta vsaj v širšem krogu favoritinj za visoke uvrstitve, tudi lani, ko je evropsko prvenstvo v Berlinu končala na četrtem mestu in znova ostala brez odličja.

"Jutri je že finale, zelo malo bo časa, da se sestaviš. Želim si najdaljšega meta v sezoni. Danes mi je posebej drugi met uspel, malo lahko še povečam eksplozivnost. Sem zelo motivirana, nimam kaj izgubiti, nihče nič od mene ne pričakuje," je še dodala Ratejeva.

Mihalinčeva z osebnim rekordom v polfinale, Horvatovi ni uspelo

Mihalinčeva izpolnila olimpijsko normo, le šest stotink od državnega rekorda
Maja Mihalinec je v prvem krogu kvalifikacij na 200 metrov v tretji skupini zasedla četrto mesto z osebnim rekordom 22,78. S tem je izpolnila olimpijsko normo za igre v Tokiu ter se je uvrstila tudi v polfinale, ki bo v torek ob 20.35. Skupno je dosegla izvrsten 11. izid.

Mihalinčeva je le za šest stotink zaostala za slovenskim rekordom (22,72), ki ga je Merlene Ottey, s tridesetimi medaljami na velikih tekmovanjih ena najboljših atletinj vseh časov, tekla na olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah.

"Čim bolje se bom skušala spočiti. Polfinale je jutri v poznih večernih urah. Moj današnji tek še ni bil idealen, se bom skušala čim bolje spočiti, da bi imela nov hiter tek tudi v polfinalu. Še nekaj stotink me loči od državnega rekorda, šest stotinki je zelo blizu. Zelo vesela bom, če mi uspe že jutri, sicer pa v Tokiu," je povedala Mihalinčeva.

Prejšnji osebni rekord je Mihalinčeva dosegla na svoji zadnji tekmi pred SP-jem 3. septembra, ko je na mitingu Mednarodne atletske zveze v Zagrebu dosegla odmevno zmago z 22,88. 29-letna Mihalinčeva je tekla v tretji skupini, v kateri je delila četrti izid. Le tri najhitrejše iz vsake skupine in še šesterica preostalih po času pa so napredovale v polfinale. Mozirjanka je v svojem prvem nastopu na tem SP na 100 m le za stotinko zgrešila polfinale, v drugem nastopu pa je tekmovala v njeni močnejši disciplini letos.

Anita Horvat se je po prihodu v cilj prijela za glavo, saj je bila zelo nezadovoljna z doseženim časom. Foto: Reuters
Anita Horvat se je po prihodu v cilj prijela za glavo, saj je bila zelo nezadovoljna z doseženim časom. Foto: Reuters

Horvatova brez polfinala na 400 metrov
V 1. krogu teka na 400 m je Anita Horvat v prvi skupini zasedla četrto mesto (52,73). V polfinale so napredovale tri najboljše iz vsake skupine in še šest najboljših po času. Čas Horvatove ni zadostoval za preboj med 24 najboljših. Skupno je dosegla 38. izid.

"Takoj, ko sem videla, da bom četrta, sem vedela, da bom težko v polfinalu. Upala sem sicer, da bo četrto mesto dovolj, a se ni izšlo. Želela sem si preboja v polfinale in malo hitrejšega teka, a mi ni uspelo uresničiti cilja. A sezona je bila zame zelo stresna in dolga. Nisem zdržala pritiska, da nimam norme za SP. Izziv je bil letos ta lov na normo ob vprašanju, če bom po svetovni lestvici sploh potovala na SP," je pojasnila Horvatova.

Zedaj jo čaka mesec dni počitka in nato bazične priprave za novo sezono. "Zimsko bom izpustila. Po tej dolgi sezoni rabim daljši premor po vseh naporih, ki sem jih imela doslej. Cilj bo izboljšanje mojega državnega rekorda, kar pomeni, da bom izpolnila tudi olimpijsko normo," je napovedala Horvatova.

Karsten Warholm je v Zürichu s 46,92 postavil evropski rekord in se približal svetovnemu rekordu (46,78; Kevin Young na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992) Foto: Reuters
Karsten Warholm je v Zürichu s 46,92 postavil evropski rekord in se približal svetovnemu rekordu (46,78; Kevin Young na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992) Foto: Reuters

Warholm ubranil naslov na nizkih ovirah
Karsten Warholm je v teku na 400 m z ovirami ubranil naslov svetovnega prvaka in je neporažen na štirinajstih zaporednih tekmah. S 47,66 je ugnal Američana Raia Benjamina (47,42), za gostitelja prvenstva Katar je prvo odličje dosegel Abderrahman Samba (48,03).

Lasickenejeva tretjič zapored zlata
Marija Lasickene je postala prva skakalka v višino, ki je osvojila tri zaporedne svetovne naslove. Po letih 2015 in 2017 je bila s 2,04 metra v prvem poskusu boljša od tekmic. Srebrna je bila Ukrajinka Jaroslava Mahuščik, ki je 2,04 m zmogla v tretjem poskusu. Postavila je tudi mladinski svetovni rekord. Tretje mesto je zasedla Američanka Vashti Cunningham (2,00 m).

Tudi Etiopijec Muktar Edris je na 5.000 m (12:58,85) ubranil naslov in slavil zmago pred rojakom Selemonom Baregejem (12:58,70), Mo Ahmed iz Kanade je bil tretji (13:01,11).

Daniel Stahl je 67,59 metra vrgel v tretji seriji. Foto: Reuters
Daniel Stahl je 67,59 metra vrgel v tretji seriji. Foto: Reuters

150 kg težki Stahl po zmagi preskakoval ovire
Šved Daniel Stahl je bil najboljši v metu diska (67,59 m). 150 kg težki silak je po zadnji seriji v veliki evforiji kar šprintal in preskakoval ovire. Srebro je osvojil Jamajčan Federick Dacres (66,94), bron pa Avstrijec Lukas Weisshaidinger (66,82 m).

V teku na 800 metrov je presenetila Halimah Nakaayi iz Ugande (1:58,04) in osvojila zlato pred Američankama Raevyn Rogers (1:58,18) in Ajee Wilson (1:58,84).

Končne odločitve četrtega dne:

3.000 m zapreke (Ž):                   
 1. B. CHEPKOECH      KEN      8:57,84 
 2. E. COBURN         ZDA      9:02,35 
 3. G. F. KRAUSE      NEM      9:03,30 
...                                    
12. M. MIŠMAŠ         SLO      9:25,80 
                                       
800 m (Ž):                             
 1. H. NAKAAYI        UGA      1:58,04 
 2. R. RODGERS        ZDA      1:58,18 
 3. A. WILSON         ZDA      1:58,84 
                                       
5.000 m (M):                           
 1. M. EDRIS          ETI     12:58,85 
 2. S. BAREGA         ETI     12:59,70 
 3. M. AHMED          KAN     13:01,11 
400 m ovire (M):                       
 1. K. WARHOLM        NOR        47,42 
 2. R. BENJAMIN       ZDA        47,66 
 3. A. SAMBA          KAT        48,03 
                                       
Disk (M):                              
 1. D. STAHL          ŠVE        67,59 
 2. F. DACRES         JAM        66,94 
 3. L. WEISSHAIDINGER AVT        66,82 
                                       
Višina (Ž):                            
 1. M. LASICKENE      RUS         2,04 
 2. J. MAHUČIK        UKR         2,04 
 3. V. CUNNINGHAM     ZDA         2,00 

Kopje (Ž), finalistke:                 
  . H. LIU           KIT         67,27 
  . C. HUSSONG       NEM         65,29 
  . Š. LIU           KIT         63,48 
  . M. RATEJ         SLO         62,87 
  . A. RANI          IND         62,43 
  . B. ŠPOTAKOVA     ČEŠ         62,15 
  . K. WINGER        ZDA         62,13 
  . T. HALADOVIČ     BLR         61,74 
  . N. OGRODNIKOVA   ČEŠ         61,17 
  . K. L. BARBER     AVS         61,08 
  . I. ŠEDIVA        ČEŠ         60,90 
  . S. KOLAK         HRV         60,99 
                                       
Finale bo v torek ob 20.20.