Salwa Eid Naser je dosegla najboljši izid na 400 metrov v tem stoletju. Foto: Reuters
Salwa Eid Naser je dosegla najboljši izid na 400 metrov v tem stoletju. Foto: Reuters

Svetovni rekord ima še vedno Nemka Marita Koch, ki je 6. oktobra 1985 v Canberri tekla 47,60. Jarmila Kratochvilova je na prvem svetovnem prvenstvu v Helsinkih leta 1983 tekla 47,99, kar je drugi izid vseh časov.

Finale ženskega teka na 400 m

21-letna Naserjeva, ki se je rodila v Nigeriji, je presegla vsa pričakovanja. Bahamčanka Miller Uibova je za šest desetink izboljšala osebni rekord, a za zlato ni bilo dovolj. Z osebnim rekordom 49,47 je bila bronasta Jamajčanka Shericka Jackson.

Johnson-Thompsonova ugnala Thiamovo
V ospredju so bili tudi deseterobojci in sedmerobojke. Katarina Johnson-Thompson je osvojila zlato medaljo s 6.981 točkami. Branilka naslova in najboljša sedmerobojka zadnjih let Nafi Thiam je drugi dan popolnomna popustila in osvojila srebro (6.677 točk). bron je osvojila Verena Preiner (6.560) za drugo avstrijsko odličje v Dohi.

Thiamova je bila potrta, saj se je prekinil njen zmagoviti niz. Zmagala je na zmagala je na olimpijskih igrah v Riu, na SP-ju pred dvema letoma v Londonu in na lanskem evropskem prvenstvu v Berlinu.

26-letna Katarina Johnson-Thompson se je veselila uspeha kariere, potem ko je na velikih tekmovanjih velikokrat zapravila prednost drugi dan sedmeroboja. Tokrat ni naredila nobene napake. Foto: Reuters
26-letna Katarina Johnson-Thompson se je veselila uspeha kariere, potem ko je na velikih tekmovanjih velikokrat zapravila prednost drugi dan sedmeroboja. Tokrat ni naredila nobene napake. Foto: Reuters

Kaul z 11. mesta do zlata v deseteroboju
Niklas Kaul, ki je bil po prvem dnevu šele na 11. mestu, je drugi dan senzacionalno osvojil zlato deseteroboju z 8.691 točkami. Pohod na vrh je začel v sedmi disciplini, ko je disk vrgel 49,20 m, kar je njegov osebni rekord. Tudi v skoku s palico je preskočil pet metrov - nov osebni rekord. V metu kopja je z 79,05 metra postavil svetovni rekord med deseterobojci. Vse tekmece v boju za odličja je v predzadnji disciplini ugnal za več kot 15 metrov! Pred tekom na 1.500 m je bil tretji, a je prepričljivo zmagal s 4:15,70 in se veselil zares nepričakovanega zlatega odličja. 21-letni Nemec je najmlajši svetovni prvak v deseteroboju.

21-letni Niklas Kaul je postal najmlajši svetovni prvak v deseteroboju. Foto: Reuters
21-letni Niklas Kaul je postal najmlajši svetovni prvak v deseteroboju. Foto: Reuters

Uibo tako kot žena do srebra
Srebro je osvojil Maicel Uibo iz Estonije (8.604 točke), s tem pa je zaokrožil srebrni večer, saj je tudi njegova žena Miller Uibova zasedla drugo mesto na 400 metrov. Razočaran je bil Kanadčan Damian Warner z bronom (8.529 točk), saj je bil eden glavnih favoritov.

Favorizirani Mayer odstopil v vodstvu
V deseteroboju se je drugi dan odvijala prava drama. Branilec naslova Kevin Mayer je blestel prvi dan, v uvodni disciplini drugega dne, teku na 110 metrov z ovirami, pa si je poškodoval mečno mišico. Sedma disciplina, met diska, mu nato ni povzročala težav in prevzel je vodstvo s 6.310 točkami. Bolečine pri skoku s palico so bile prevelike in tekmovanje je končal v solzah. odstopili so mnogi kandidati za odličja. Nemec Kai Kazmirek je padel na visokih ovirah, tudi Devon Williams in Lindon Victor nista končala tekmovanja.

Gongova ubranila naslov v suvanju krogle
V suvanju krogle je Lidžiao Gong osvojila še šesto medaljo na SP-jih, drugo zlato v zapored. V četrti seriji je vrgla 19,55 metra. Osem centimetrov za njo je zaostala Jamajčanka Danniel Thomas-Dodd (19,47 m), Nemka Christina Schwanitz, mati dvojčkov, pa je bila zelo zadovoljna z bronom (19,17 m).

Ortega in Nowicki naknadno do brona
Španec Orlando Ortega in Poljak Wojciech Nowicki bosta naknadno dobila bronasti medalji, ker sta se njuni ekipi pritožili na razpleta finalnih tekem na 110 m z ovirami in v metu kladiva, pritožbena žirija Mednarodne atletske zveze pa je ekipama ugodila.

Ortega je bil v cilju finalnega teka na 110 m ovire peti s 13,30 sekunde, ker ga je v zaključku oviral Jamajčan Omar McLeod. Na 110 m ovire je bil najboljši Grant Holloway iz ZDA (13,10), za pet stotink je ugnal Rusa Sergeja Šubenkova (13,15). Bron si je v razburljivem zaključku priboril Francoz Pascal Martinot-Lagarde (13,18), aktualni evropski prvak.

Branilec naslova McLeod, ki je bil dolgo med vodilnimi, je udaril najprej ob predzadnjo oviro in izgubil korak. Na zadnji oviri pa je padel in odšepal v cilj kot zadnji. Pri tem pa je oviral Ortego, ki je bil takrat še na tretjem mestu.

Španska ekipa se je pritožila takoj po tekmi, vendar tedaj pritožbi niso ugodili. Po drugem protestu so si posnetek ogledali še enkrat in pritožbi potrdili. Tako kot Martinot-Lagarde bo zdaj bron dobil tudi Ortega.

Orlando Ortega se je po pritožbi veselil bronastega odličja. Foto: Reuters
Orlando Ortega se je po pritožbi veselil bronastega odličja. Foto: Reuters

Bron bo dobil tudi Poljak Nowicki, prvotno četrti v metu kladiva, ki se je končal le nekaj minut pred finalom na visokih ovirah. Zmagal je Poljak Pavel Fajdek (80,50), drugi je bil Francoz Quentin Bigot (78,19), tretji pa Madžar Bence Halasz (78,18 m).

Imel je najdaljši met v prvi seriji, poljska ekipa pa se je pritožila, da se je Madžar dotaknil tal izven kroga za izmet in da bi bilo potem tekmovanje drugačno, če bi sodniki dvignili rdečo zastavico in Halaszu ta met razveljavili. Pritožbena žirija se je odločila, da so določene nepravilnosti bile in obema, tako Halaszu kot Nowickemu, dodelila bron.

Tudi Španec Ortega prejel bron na visokih ovirah

Evropski prvak na 10.000 m Amdouni vpleten v dopinški škandal
Evropski prvak na 10.000 m Morhad Amdouni je vpleten v dopinški škandal, kar je potrdila tudi Francoska protidopinška agencija. Od Amdounija, ki ga ni na svetovnem prvenstvu v Dohi, naj bi dobavitelj dopinga zahteval plačilo.

Nemška televizija ARD je poročala, da je videla sporočila na družbenih omrežjih in so bila poslana prek WhatsAppa, prek katerih je dobavitelj dopinga zahteval plačilo od Amdounija za krvni doping EPO in prav tako prepovedane rastne hormone. Med preiskavo primera je eden od njihovih informatorjev "dobil grožnje s smrtjo od osebe, povezane z Amdounijem".
Francoska protidopinška agencija je zapisala, da se zaveda resnosti primera in poročil ARD, vendar bo še naprej delala v tajnosti, "saj se preiskovalni in sodni postopki ne pokrivajo z medijskimi poročili".

"Vse skupaj ne temelji na resnici in dejstvih. To poročilo me želi le ponižati, nič nimam s tem, nič ni resnično in je res povsem neverjetno," kje bil prvi odziv Amdounija, ki ga je poklicala francoska tiskovna agencija AFP.

Končne odločitve 7. dne:

400 m (Ž):                             
 1. S. E. NASER      BRN       * 48,14 
 2. S. MILLER UIBO   BAH         48,37 
 3. S. JACKSON       JAM         49,47 
Krogla (Ž):                            
 1. L. GONG          KIT         19,55 
 2. D. THOMAS DODD   JAM         19,47 
 3. C. SCHWANITZ     NEM         19,17 
Sedemeroboj:                           
 1. K. JOHNSON THOM.  VB  * 6.981 točk 
 2. N. THIAM         BEL    6.677      
 3. V. PREINER       AVT    6.560      
                                       
Deseteroboj:                           
 1. N. KAUL          NEM  * 8.691 točk 
 2. M. UIBO          EST    8.604      
 3. D. WARNER        KAN    8.529      

* - najboljši letošnji izid na svetu