Selektor Matjaž Kopitar je bil zelo nezadovoljen s sojenjem. Foto: Reuters
Selektor Matjaž Kopitar je bil zelo nezadovoljen s sojenjem. Foto: Reuters

Pravico sta v Areni Riga delila Švicar Stefan Hürlimann in Nemec Andre Schrader. Risi so prejeli pet dvominutnih kazni. Pri vodstvu z 1:0 sta morala na kazensko klop Anže Kuralt zaradi naleta s palico in Miha Zajc zaradi zadrževanja s palico. Slovenci so prejeli nato še dve kazni zaradi prevelikega števila igralcev na ledeni ploskvi. Na koncu so zbrali 10 kazenskih minut, Kanadčani pa 12.

"Na tem svetovnem prvenstvu obstajajo dvojna merila. To je sramota za sodnike! Kontrolorji tekme pred začetkom hodijo do nas in razlagajo, kakšna so pravila. To je vse skupaj navadna sramota. To sem povedal tudi sodnikom," je bil v pogovoru za Val 202 jezen selektor Kopitar.

Ne igrajo vsak dan proti Kanadi
Po sobotnem polomu proti Švici z 0:7 so tokrat Slovenci prikazali pravi obraz in se odlično upirali enim izmed glavnih favoritov za naslov svetovnega prvaka.

Jan Drozg se je zares izkazal in tudi dvakrat ukanil vratarja Devona Levija. Foto: EPA
Jan Drozg se je zares izkazal in tudi dvakrat ukanil vratarja Devona Levija. Foto: EPA

"Danes smo prikazali drugačno podobo na ledu. Veliko bolj smo si upali igrati. Nismo se ustrašili tekmeca. Ne igramo vsak dan proti Kanadi. Pred tekmo sem jim dejal, da naj uživajo in naj po najboljših močeh igrajo proti najboljšim igralcem na svetu. Mislim, da so poslušali in igra je bila zelo dobra. Lahko smo zelo zadovoljni. Z dvignjeno glavo lahko gremo iz dvorane," je tekmo ocenil slovenski selektor.

Risi so celo vodili po prvi tretjini in Kanadčani, ki so na uvodni tekmi razbili gostitelje Latvice s 6:0, so bili nervozni.

"Proti Švici smo po nekaj prejetih zadetkih le še gledali tekmece. Tokrat je bilo drugače. Ko smo povedli, je seveda prišla nervoza z njihove strani. Imeli smo še dve zreli priložnosti pri vodstvu z 1:0. Igrali smo zelo dobro in Kanadčani so imeli veliko dela, da so nas premagali," je razlagal Kopitar.

Norvežane moramo premagati v boju za obstanek
V torek ob 15.20 čaka Slovence velik test proti Norveški, ki ima po dveh krogih eno točko. Izgubila je proti Kazahstanu s 3:4 in danes še proti Švici z 0:3.

"Po dveh težkih tekmah si zaslužimo dan počitka. Pripravili se bomo na Norveško. Zelo pomemben je počitek pred tako pomembno tekmo. Ne zatiskamo si oči. To je reprezentanca, ki jo moramo premagati, če si želimo zagotoviti obstanek med elito. Prepričan sem, da bodo fantje pokazali pravi obraz in bo šla tekma v našo smer," je še dodal Kopitar.

Kopitar: Videli smo, da se lahko kosamo tudi s Kanado

Drozg: Dober občutek je, ko daš gol Kanadi
Oba zadetka za Slovenijo je dosegel Jan Drozg. "Zelo dobro smo odigrali prvo tretjino. Če bi celotno tekmo odigrali v takem slogu, bi bil končni izid veliko boljši. Škoda, da se nam je podrlo v drugi tretjini. Veliko se bomo naučili s te tekme. Že proti Norvežanom bomo precej bolje pripravljeni."

"Dober občutek je, ko daš gol Kanadi. A je škoda, da nismo ohranili ritma iz prve tretjine. Zdaj je, kar je, a mislim, da bomo lahko s te tekme potegnili ta dober start. Včeraj nismo bili pravi, danes pa smo vedeli, kaj moramo storiti. Oni so bili favoriti, mi pa smo šli bolj sproščeno v tekmo, kar se je tudi odrazilo," je za TV Slovenija povedal Drozg.

Drozg dvakrat zatresel mrežo Kanade, risi pa močno popravili vtis po uvodnem polomu