Predstavitev največje kolesarske dirke na svetu je opravil direktor Christian Prudhomme pred štiri tisoč gosti v Kongresni palači v Parizu, ki bo prihodnje poletje sicer prvič v zgodovini ostal brez obiska Dirke po Franciji. Foto: Reuters
Predstavitev največje kolesarske dirke na svetu je opravil direktor Christian Prudhomme pred štiri tisoč gosti v Kongresni palači v Parizu, ki bo prihodnje poletje sicer prvič v zgodovini ostal brez obiska Dirke po Franciji. Foto: Reuters

Prvič se bo Dirka po Franciji začela v Italiji (29. junija v Firencah) in prvič se bo končala v Nici (21. julija), saj bo Pariz prihodnje leto gostil olimpijske igre. Športni festival pod petimi krogi se bo v francoski prestolnici začel 26. julija. Kolesarje čakajo številni izzivi vključno z dvema vožnjama na čas, makadamskimi odseki ob koncu prvega tedna in številni zahtevni zaključki v zadnjih osmih etapah. Na dirki bosta predvidoma zmago lovila tudi oba slovenska asa Tadej Pogačar in Primož Roglič, ki sta izpustila prireditev v Kongresni palači v Parizu, kjer so predstavili traso.

Veliki zemljevid 111. Dirke po Franciji s prikazom vseh 21 etap (za povečavo kliknite na zemljevid). Foto: ASO
Veliki zemljevid 111. Dirke po Franciji s prikazom vseh 21 etap (za povečavo kliknite na zemljevid). Foto: ASO

Neposredni prenos na TV SLO 2, MMC-ju in Valu 202

Tour de France 2024 boste lahko z vsemi etapami, posebnimi studii in bogatim spremljevalnim programom spremljali na TV SLO 2, MMC-ju in Valu 202. Na stavnicah je trenutno prvi favorit Jonas Vingegaard (Jumbo Visma), ki bo naskakoval tretjo zaporedno zmago.

Danec je dvakrat premagal Pogačarja, ki je na stavnicah drugi. Slovenski as, ki dirka za ekipo UAE Emirates, je dvakrat Tour dobil pred Vingegaardovo vladavino. Na tretjem mestu je Remco Evenepoel (Soudal Quick Step), ki bo debitiral na najprestižnejši tritedenski dirki, četrti pa je Roglič, ki bo tako želeno zmago na Dirki po Franciji lovil v dresu nove ekipe, saj je novi član Bore Hansgroheja.

"Mislim, da se prihodnje leto obeta res epska bitka. Prepričan sem, da bova imela s Tadejem v prihodnosti še veliko dvobojev. Upam, da bo tudi za gledalce še naprej zanimivo," je dejal Vingegaard, v torek tudi dobitnik zlatega kolesa za najboljšega kolesarja leta 2023.

Vingegaard: Mislim, da mi je trasa Toura 2024 pisana na kožo

Prve tri etape v Italiji

Že pred tem je bilo jasno, da se bo tretjič zapored začel zunaj Francije. Najprej bosta v Italiji na vrsti zahtevni, razgibani etapi s ciljema v Riminiju (3600 višinskih metrov) in Bologni, tretja etapa bo ravninska do Torina. Nato sledi razgibana selitev v Francijo do Valloira čez sloviti prelaz Galibier.

Ob koncu prvega tedna bo na vrsti krajši posamični kronometer v sedmi etapi. Dan pozneje čaka kolesarje ravninska etapa, v nedeljo pred prvim prostim dnem pa bodo morali kolesarji premagati nekaj makadamskih odsekov v bližini Troyesa v pokrajini šampanjca. Drugi teden se bo začel z ravninsko etapo do rojstnega mesta francoskega asa Juliana Alaphilippa. Karavana se bo nato v 11. etapi spopadla z drugim gorskim zaključkom, ob koncu drugega tedna pa bodo na vrsti prve pirenejske etape.

Na predstavitvi je bil tudi zmagovalec zadnjih dveh frnacoskih dirk Jonas Vingegaard, medtem ko slovenskih šampionov ni bilo. Pogačar se mudi v Aziji na dveh kriterijih, ki jih prireja prav ASO, medtem ko je Roglič na prvem druženju z novo ekipo. Foto: Reuters
Na predstavitvi je bil tudi zmagovalec zadnjih dveh frnacoskih dirk Jonas Vingegaard, medtem ko slovenskih šampionov ni bilo. Pogačar se mudi v Aziji na dveh kriterijih, ki jih prireja prav ASO, medtem ko je Roglič na prvem druženju z novo ekipo. Foto: Reuters

19. julija kraljevska etapa v Alpah

Etapi za konec drugega tedna, torej 13. in 14. julija (na dan Bastilje), bosta povsem gorski z zaključkoma na Pla d'Adet za 50. obletnico prvega prihoda na ta zahteven vrh in Plateau de Beille. Po dnevu premora sledi ravninski prehod proti Alpam, preden se bodo kolesarji v 17. etapi merili na sklepnem vzponu Superdevoluy. Pred 19. etapo bo na vrsti še dan za ubežnike na razgibani trasi do Barcelonetta.

19. julij prinaša najbolj zahtevno in kraljevsko etapo, ki bo kolesarje popeljala čez najvišje ležečo cesto v Alpah (2802 m) na prelaz Bonnette, še prej pa se bodo spopadli s Col de Varsom (2120 m) in za konec še Isolo 2000.

Le Tour se bo prvič v zgodovini končal zunaj Pariza ali njegovega predmestja. Po natanko 3492 km bo zaključek v Nici, ki je med drugim domač teren za trening tako Pogačarja kot Rogliča. V okolici Nice bo predzadnji dan na sporedu zahtevna gorska etapa na prelaz Couillole, za konec pa bo 21. julija na vrsti še razgiban, 34 km dolg kronometer od Monaka do Nice.

Skupaj je v Apeninih, Alpah, Centralnem masivu in Pirenejih 27 gorskih ciljev druge, prve in ekstra kategorije (letos kar 30, leta 2022 zgolj 22 in leta 2021 prav tako 27.).

Ženski Tour na sporedu po olimpijskih igrah

Direktorica ženskega Toura Marion Rousse pred zemljevidom naslednje izvedbe: od Rotterdama neposredno na jug vse do ikoničnih serpentin Alpe d'Hueza. Foto: Reuters
Direktorica ženskega Toura Marion Rousse pred zemljevidom naslednje izvedbe: od Rotterdama neposredno na jug vse do ikoničnih serpentin Alpe d'Hueza. Foto: Reuters

Prireditelj ASO je predstavil tudi traso tretje oživljene ženske Dirke po Franciji, ki bo na sporedu po olimpijskih igrah med 12. in 18. avgustom. Natanko 946 km dolga trasa se bo začela s tremi etapami na Nizozemskem, toda druga in tretja bosta na sporedu isti dan z dopoldansko kratko etapo in popoldansko vožnjo na čas.

Nato bosta na sporedu dve razgibani etapi po Nizozemskem, Belgiji in Franciji. Šesta etapa je tranzicijska in razgibana, vodi pa do zahtevnih zaključkov z najdaljšo etapo na Le Grand Bornand in zadnji dan do legendarnega Alpe d'Hueza s skoraj 4000 višinskimi metri.


Etape 111. Dirke po Franciji (29. junij–21. julij 2024)

1. etapa: Firence–Rimini, 206 km, razgibana etapa
2. etapa: Cesenatico–Bologna, 200 km, razgibana etapa
3. etapa: Piacenza–Torino, 229 km, ravninska etapa
4. etapa: Pinerolo–Valloire, 138 km, gorska etapa
5. etapa: Sain-Jean-de-Maurienne–Saint-Vulbas, 177 km, ravninska etapa
6. etapa: Macon–Dijon, 163 km, ravninska etapa
7. etapa: Nuits-Saint-Georges–Gevrey-Chambertin, 25 km, posamični kronometer
8. etapa: Semur-en-Auxois–Colombey-les-Deux-Eglises, 176 km, ravninska etapa
9. etapa: Troyes–Troyes, 199 km, razgibana s 14 odseki makadama v skupni dolžini 32 km

dan počitka v Orléansu

10. etapa: Orléans–Saint-Armand-Montrond, 187 km, ravninska etapa
11. etapa: Evaux-les-Bains–Le Lioran, 211 km, gorska etapa
12. etapa: Aurillac–Villeneuve-sur-Lot, 204 km, ravninska etapa
13. etapa: Agen–Pau, 171 km, ravninska etapa
14. etapa: Pau–Saint-Lary-Soulan Pla d'Adet, 152 km, gorska etapa
15. etapa: Loudenvielle–Plateau de Beille, 198 km, gorska etapa

dan počitka v Narbonnu

16. etapa: Gruissan–Nimes, 187 km, ravninska etapa
17. etapa: Saint-Paul-Trois-Chateaux–Superdevoluy, 178 km, gorska etapa
18. etapa: Gap–Barcelonnette, 179 km, razgibana etapa
19. etapa: Embrun–Isola 2000, 145 km, gorska etapa
20. etapa: Nice–Col de la Couillole, 133 km, gorska etapa
21. etapa: Monaco–Nice, 34 km, posamična vožnja na čas

SKUPAJ: 3492 km


Etape 3. Dirke po Franciji za ženske (12.–18. avgust 2024)

1. etapa: Rotterdam–Haag, 124 km, ravninska etapa
2. etapa: Dordrecht–Rotterdam, 67 km, ravninska etapa
3. etapa: Rotterdam, 6,3 km, posamični kronometer
4. etapa: Valkenburg–Liege, 122 km, razgibana etapa
5. etapa: Bastogne–Amneville, 150 km, ravninska etapa
6. etapa: Remiremont–Morteau, 160 km, razgibana etapa
7. etapa: Champagnole–Le Grand Bornand, 167 km, gorska etapa
8. etapa: Le Grand Bornand–Alpe d'Huez, 150 km, gorska etapa

Dirka po Franciji 2024: predstavitev trase, posnetek celotne prireditve