Warren Barguil je dobil drugo etapo na letošnji Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Warren Barguil je dobil drugo etapo na letošnji Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Romain Bardet, Chris Froome, Jhon Atapuma
Chris Froome je odgovoril na vse napade Romaina Bardeta in nato tudi sam pokazal svojo moč. Foto: Reuters
Chris Froome
Chris Froome je tik pred četrto zmago na Dirki po Franciji. Foto: Reuters
18. etapa
Ob progi je tudi veliko slovenskih navijačev. Foto: Matjaž Sluga
Barguil najhitrejši na mogočni Izoard
Zaključek 18. etape Toura

Froome je v cilj prišel na četrtem mestu, tik za Romainom Bardetom. Francoz je proti Britancu zaradi bonifikacij pridobil štiri sekunde, zdaj zaostaja za 23, kar pa je pred sobotnim kronometrom, ki je pisan na kožo Froomu, preveč. Kolesar Skyja je tako tik pred tretjo zaporedno, skupno pa pred četrto zmago na največji dirki na svetu.

"Fantastično, sploh ne morem verjeti. Uresničujejo se mi sanje. Ti trije tedni so zares sanjski. V sredo zvečer sva se s cimrom Michaelom Matthewsom v sobi pogovarjala, da si nikoli nisva mislila, da bi lahko imela pikčasto in zeleno majico ter dve njegovi etapni zmagi in eno mojo. Zdaj imava vsak po dve, res neverjetno. Čakal sem, da sem videl, kako bo. Skušal sem pridobiti nekaj časa proti Contadorju, da bi napredoval za mesto. Napadel sem in ujela sva Baukeja Mollemo. Potem sem slišal, da je Mollemi rekel, naj upočasni. Takrat sem napadel in ujel ritem do vrha. V zadnjih kilometrih sem pred sabo videl še Atapumo in mi uspelo je izničiti tudi ta zaostanek. Noro," je povedal Barguil, ki je suvereno slavil v seštevku za pikčasto majic, kjer ima pred Primožem Rogličem, ki je drugi, 89 točk prednosti.

Bardetova ekipa AG2R je narekovala ritem skupine favoritov na začetku zadnjega vzpona. S hudim ritmom so naredili selekcijo, nato pa je na čelo te skupine približno sedem kilometrov pred ciljem šel Sky z Michalom Kwiatkowski, odlično pa se je vozil tudi Mikel Landa. Znova se je v težavah znašel Fabio Aru. Italijan, ki dirka za Astano, je hitro izgubil stik z njimi. Že v sredo je izgubil dve mesti, zdaj pa ga je na četrtem mestu prehitel še Landa.

Tudi letos smo na MMC-ju pripravili nagradno igro Navidezna dirka. Še vedno se lahko prijavite, letos prvič podeljujemo nagrade tudi za zmagovalce posameznih etap!

V 18. etapi je kar 32 uporabnikov zbralo največ, po 438 točk. Zmagovalec je turborudonja, ki ima od omenjenih uporabnikov največje skupno število točk (4944). Za nagrado bo prejel knjigo Klub rumene majice – kako razmišljajo zmagovalci Dirke po Franciji avtorja Edwarda Pickeringa in bidon. Enako nagrado bodo prejeli vsi dnevni zmagovalci gorskih etap in obeh kronometrov, medtem ko bodo preostali dnevni zmagovalci prejeli knjigo Dirka po Italiji: zgodovina najznamenitejših Girov avtorja Brendana Gallagherja in bidon.

Upoštevane so spremembe, ki so opravljene do 11.00 za vsak dan. Podrobnejša navodila lahko preberete tukaj.

Skupni zmagovalec bo dobil 300 evrov vplačila v sklad ALTA GLOBAL, drugi 200 evrov in tretji 100 evrov vplačila v isti sklad. Prvih deset bo prejelo bidon.


Froome odgovoril Bardetu
Dobrih pet kilometrov pred ciljem sta napadla Barguil in Alberto Contador. Nosilec pikčaste majice je Španca, uradno dvakratnega zmagovalca francoske pentlje, strl in ga prehitel v skupnem seštevku. Kolesar Sunweba je dobil drugo etapo na Dirki po Franciji in še povišal prednost v seštevku gorskih ciljev. Barguil je brez dvoma najboljši hribolazec na letošnjem Touru.

1,5 kilometra pred ciljem je na čelu dirke ujel Darwina Atapumo, ki je bil pred tem najmočnejši med ubežniki. Kazahstanec Aleksej Lucenko, ki je prvi začel vzpon, je povsem omagal. Kolumbijec ni mogel slediti Barguilu, ki je do cilja pridobil 20 sekund, je pa zadržal in zasedel drugo mesto. V cilj je prišel skupaj s Froomom in Bardetom, ki sta bila dve sekundi hitrejša od Rigoberta Urana, ki je tretji skupno.

Slabe štiri kilometre pred koncem je na klancu napadel Landa, ki se je odpeljal naprej. Bardet je skočil približno kilometer pozneje, a je Froome hitro odgovoril, zatem pa še sam silovito napadel in dokazal svojo moč. Stežka sta Bardet in Uran odgovorila, hitro pa so ujeli tudi Lando in se skupaj odpeljali proti cilju. Bardet je nekaj sto metrov pred koncem še enkrat (vdan v usodo) poskusil, a neuspešno.

"Moji moštveni kolegi so spet opravili neverjetno delo, še posebno v zaključku. Poskušal sem se otresti Bardeta in Urana, a je bilo to danes nemogoče. A vseeno sem zelo zadovoljen. Letos v Alpah nisem imel težav, kot nekajkrat prej, to je najbolj pomembno. Zdaj nas čaka kronemeter, tam bomo dokončno videli, kako in kaj. Zagotovo bom dal svoj maksimum, želim zabeležiti tudi etapno zmago. Progo v Marseillu sem si že ogledal, 22 kilometrov bo zelo hitrih," je bil zadovoljen Froome.

Brajkovič zasedel 43. mesto
Od Slovencev je bil najboljši tokrat Jani Brajkovič, ki je bil 43. Sredin junak Roglič je po herojski predstavi na prvi alpski etapi tokrat kolesaril v ozadju in bil 114. Grega Bole je bil 126., Borut Božič pa 154. Skupno je Roglič 36., Brajkovič pa 45.

Prvič do zdaj je bil cilj na 2.360 m na Izoardu. Čez ta prelaz so se kolesarji v zgodovini Toura do zdaj povzpeli že 34-krat, še nikoli pa se etapa tam ni končala. Vzpon je dolg 14,1 kilometra, povprečni naklon pa je 7,3 odstotka. V petek je na sporedu razgibana etapa od Embruna do Salon de Provenca, ki je z 222,5 km najdaljša na letošnjem Touru. To bo zadnja priložnost za pobege, glede na teren pa bi lahko odločal tudi šprint. V soboto je v Marseillu na sporedu kronometer, kjer bo padla končna odločitev, a velikih presenečenj glede na Froomovo moč ni pričakovati.

Briancon-Izoard, 179,5 km:            
  1. W. BARGUIL       FRA      4:40:33
  2. D. ATAPUMA       KOL        +0:20
  3. R. BARDET        FRA         isti
  4. C. FROOME        VB           čas
  5. R. URAN          KOL         0:22
  6. M. LANDA         ŠPA         0:32
  7. L. MEINTJES      JAR         0:37
  8. D. MARTIN        IRS         0:39
  9. S. YATES         VB          0:59
 10. A. CONTADOR      ŠPA         1:09
 ...                                  
 43. J. BRAJKOVIČ     SLO         8:30
114. P. ROGLIČ        SLO        26:26
126. G. BOLE          SLO        28:33
154. B. BOŽIČ         SLO     isti čas

Skupni vrstni red po 18. etapi:       
  1. C. FROOME        VB      78:08:19
  2. R. BARDET        FRA        +0:23
  3. R. URAN          KOL         0:29
  4. M. LANDA         ŠPA         1:36
  5. F. ARU           ITA         1:55
  6. D. MARTIN        IRS         2:56
  7. S. YATES         VB          4:46
  8. L. MEINTJES      JAR         6:52
  9. W. BARGUIL       FRA         8:22
 10. A. CONTADOR      ŠPA         8:34
 ...                                  
 36. P. ROGLIČ        SLO      1:39:06
 45. J. BRAJKOVIČ     SLO      1:57:22
147. G. BOLE          SLO      3:52:41
164. B. BOŽIČ         SLO      4:15:09

Razvrstitev po točkah (zelena majica):
  1. M. MATTHEWS      AVS     364 točk
  2. A. GREIPEL       NEM     204     
  3. S. COLBRELLI     ITA     163     
                                      
Gorski cilji (pikčasta majica):       
  1. W. BARGUIL       FRA     169 točk
  2. P. ROGLIČ        SLO      80     
  3. T. DE GENDT      BEL      63     
                                      
Mladi kolesarji (bela majica):        
  1. S. YATES         VB      78:13:05
  2. L. MEINTJES      JAR        +2:06
  3. E. BUCHMANN      NEM        26:15

Barguil najhitrejši na mogočni Izoard
Zaključek 18. etape Toura