V zaključnih 500 metrih z naklonom 10 odstotkov je Pogačar v sprintu šel povprečno 36,4 km/h, so izmerili prireditelji Dirke po Franciji. Bela majica je rumeni pobegnila za 4 sekunde in še speljala 3. mesto in s tem dodatne štiri sekunde odbitka. Če bi to bilo za prvo in drugo mesto v etapi, bi bila na koncu enaka časovna razlika. Foto: Reuters
V zaključnih 500 metrih z naklonom 10 odstotkov je Pogačar v sprintu šel povprečno 36,4 km/h, so izmerili prireditelji Dirke po Franciji. Bela majica je rumeni pobegnila za 4 sekunde in še speljala 3. mesto in s tem dodatne štiri sekunde odbitka. Če bi to bilo za prvo in drugo mesto v etapi, bi bila na koncu enaka časovna razlika. Foto: Reuters

"Cilj je bil nadzirati etapo, beg in se boriti za etapno zmago. Čestitke begu, zlasti Kwiatkowskemu, ki je bil danes najboljši," je na vrhu Grand Colombiera takoj po koncu 13. etape šef ekipe UAE Emirates priznal, da se jim načrt ni posrečil. Etapna zmaga na vršacu Jure in mogoče prevzem rumene majice.

V uteho je Tadej Pogačar vseeno odščipnil novih osem sekund in se je približal Jonasu Vingegaardu na le devet sekund zaostanka. "Dobro, novih osem sekund. Korak za korakuom. Celotna ekipa je dobro oddelala svoje, vsi so prispevali svoj delež. Sprint v zadnjih 500 metrih je bil predviden, nismo razmišljali, da bi Tadej napadel že prej," je Matxin Joxean Fernández povzel misli pri emiratih.

Sorodna novica Kwiatkowski do etapne zmage, Pogačar Vingegaardu odščipnil še 8 sekund

Rekordno hitro, a ne za etapno zmago

Po preprosti in kratki etapi z vzponom ekstra kategorije zdaj v soboto in nedeljo sledita dve težki in pravi gorski etapi v Alpah. "Zdaj uživajmo v trenutku, jutri bo zelo zapleteno," je bil odkrit Bask, ki je športni vodja Pogačarjeve ekipe.

"Kar dober dan. Osem sekund je nekaj. Zadovoljen, ekipa je zelo močna. Gremo dalje. Spet takšna etapa, da je bil samo zadnji vzpon na polno. Gor smo šli kar hitro. Naporno, sploh zadnji zaključni kilometri. Noro z vsemi navijači, veliko jih je bilo tudi iz Slovenije. Res lepo," je za TV Slovenija povedal Pogačar, ki ni imel nasmeška s Puy de Doma ali Cambasqua.

Na vseh dosedanjih treh ciljnih vzponih se je slovenski šampion otresel branilca zmage na Touru, kar mu na primer lani v gorah ni uspelo. V 6. etapi je v 2,7 km pridobil na cesti 24 sekund (+4 sekunde bonifikacije), v 9. etapi se je v 1,3 km napada oddaljil za osem sekund. Tokrat je pohodil pedala manj kot petsto metrov do cilja in na cesti pridobil štiri sekunde, še štiri sekunde odbitka pa je prejel za 3. mesto, pri čemer je med jurišem prehitel ravno dva ubežnika (Jamesa Shawa in Harolda Tajedo). Mimogrede: 20. stopničke na zgolj 76. etapah Toura v karieri za gorenjskega volka.

Po NTT Data, ki zagotavlja podatke in statistiko za Dirko po Franciji, je Pogačar  17-kilometrski ciljni vzpon opravil v 43:51 (23.5km/h) oziroma 1:46 hitreje kot ob zmagi v 15. etapi Toura 2020. Foto: Reuters
Po NTT Data, ki zagotavlja podatke in statistiko za Dirko po Franciji, je Pogačar 17-kilometrski ciljni vzpon opravil v 43:51 (23.5km/h) oziroma 1:46 hitreje kot ob zmagi v 15. etapi Toura 2020. Foto: Reuters

Pidcock pritiskal 750 vatov, a izgubil 13 sekund

"17-kilometrski klanec, na koncu pa se dirka kot množični sprint. Sam sem v sprintu pritiskal 750 vatov. Bog vedi, koliko pa je Pogačar pritiskal ..." je siloviti pospešek bele majice opisal Tom Pidcock, ki je bil po Puy de Domu tudi tokrat tretji najboljši med kolesarji za skupni seštevek. V cilj je Anglež prišel 13 sekund za Pogačarjem in 9 sekund za Vingegaardom.

"V zadnjih 500 metrih ste lahko videli, da je preprosto izjemno eksploziven in ima popolnoma nor šprint, zato mislim, da sem lahko z današnjim dnem res zadovoljen," je za TV 2 Sport povedal še vedno vodilni Vingegaard, ki je tako za organizatorja kot domačo dansko televizijo razložil, zakaj je tako vesel in nasmejan: "Nisem frustriran ali razočaran. Niti malo. Želeli smo si, da gre beg vse do konca, kar se je tudi zgodilo. Za nas je bil zelo dober dan. Ta etapa mi res ni ustrezala. Odkrito rečeno, sem prav vesel, da sem še v rumeni majici. Vesel sem danes, kako je šlo ekipi. Alpske gorske etape mi veliko bolj ustrezajo, tako da se veselim naslednjih dni."

Pogačar pripravljen na številne zahtevne vzpone v Alpah

Prost dan za čebele

V ozadju si je polovica pomočnikov pri Jumbo Vismi lahko vzela popolnoma prost dan. Wout van Aert, Christophe Laporte in Nathan van Hooydonck niso imeli opravka z narekovanjem tempa. Preostali štirje (Tiesj Benoot, Wilco Keldermann in Dylan van Baarle) so le sledili, kot varovalka je do zaključnega sprinta ostal zgolj Sepp Kuss.

Na drugi strani so pri UAE Emirates delali na čelu glavnine prav vsi. Mikkel Bjerg, Vegard Stake Laengen in Matteo Trentin po ravnini vse do ciljnega vzpona, kjer so se nato izmenjavali Marc Soler, Rafal Majka in Felix Grossschartner, medtem ko so z Adamom Yatesom skušali sprožiti Vingegaardovo reakcijo. A napad Britanca je pokril Kuss, nato je luknjo do njega zakrpala kar bela majica.

"Nisem bil sam. S seboj sem imel 18 prijateljev v begu. Na zadnjem klancu sem res imel lepo prednost, predvsem pa izkušnje. Ko sem prišel v beg, sem si mislil, da je to le zastonj vozovnica do vznožja klanca. Nikoli si nisem mislil, da se bodo ubežniki borili za etapno zmago. UAE je zadaj postavil tri močne fante na čelo, a zagotovo ni lahko loviti 19 kolesarjev, ki se na ravnem menjujejo kot nori," je pripovedoval 33-letni zmagovalec dneva.

Sedma etapna zmaga Poljakov na Dirki po Franciji, tri ima Rafal Majka, dve pa po novem Michal Kwiatkowski, ki je na Touru 2020 dobil etapo 18. etapo s ciljem v La Roche-sur-Foronu. Foto: Reuters
Sedma etapna zmaga Poljakov na Dirki po Franciji, tri ima Rafal Majka, dve pa po novem Michal Kwiatkowski, ki je na Touru 2020 dobil etapo 18. etapo s ciljem v La Roche-sur-Foronu. Foto: Reuters

Z zmago izbrisal slabe spomine

Michal Kwiatkowski je kopici uspehov v karieri dodal še drugo etapno zmago na Dirki po Franciji. Ker jih je imel UAE Emirates na tako kratkem povodcu, so pri grenadirjih razmišljali, da bi Poljak sredi klanca počakal in pomagal Pidcocku, je razkril Anglež. A ubežna skupina, v kateri je bil močan motor tudi Matej Mohorič, si je na spustu in zaključni ravnini pripeljala ravno zadostno prednost.

Ob vznožju Grand Colombiera je glavnina za ubežniki zaostajala 3:36, na koncu pa je Poljak slavil s prednostjo 50 sekund pred Slovencem, tri sekunde pred njim je bil še drugouvrščeni Maxim Van Gils. "Da mi je uspelo zmagati na klancu, kot je Grand Colombier, je neverjetno. Od tukaj ima slabe spomine, ko sem pomagal Eganu Bernalu, ki je bil pred tremi leti na robu odstopa. Na žalost je nato res odstopil," se je etape izpred treh let spomnil Kwiatkowski, ki je kot prvi pomočnik spremljal takratnega branilca zmage v hudih bolečinah do ciljne črte, kjer je zdaj slavil svojo 31. zmago kariere.

Vingegaard je izpolnil cilj dneva: etapo je dobil beg, sam pa je ohranil rumeno majico vodilnega. Skupno je že pri 19 dneh v rumenem. Foto: Reuters
Vingegaard je izpolnil cilj dneva: etapo je dobil beg, sam pa je ohranil rumeno majico vodilnega. Skupno je že pri 19 dneh v rumenem. Foto: Reuters

V Alpah ne bo zmanjkalo vzponov in spustov

"Vedno več bo klancev. Jutri zelo, zelo zahtevna etapa, nato še v nedeljo. Bomo videli. Upajmo na podobno formo kot danes in da se bodo noge v ekipi vsem dobro vrtele," se Pogačar zaveda, da se bo Tour 2023 odločal v Alpah, kjer bodo kolesarji odpeljali zaporedoma kar štiri odločilne etape. Najprej dve gorski etapi, po drugem prostem dnevu sledita edini kronometer ter v sredo še kraljevska etapa čez prelaz Loze z več kot 5400 višinskimi metri.

"Počutim se v redu. Bomo videli, kako se bom jutri zjutraj zbudil. Mislim, da smo vsi že malce utrujeni od vsega dirkanja. Smo vsi na istem," je 24-letnik iz Klanca pri Komendi odgovoril na vprašanje o počutju pred Alpami.

Danec ne verjame, da bodo odločale sekunde

Na novinarski konferenci vodilnega je bil Vingegaard tudi tokrat jedrnat in časovno kratek, vendar samozavesten, četudi se je prednost 53 sekund po Larunsu zdaj stopila na pičlih 9 sekund. "Vedno se odloči Tour na dolgih klancih. Ne verjamem, da bodo odločale sekunde. Komaj čakam Alpe. Moj današnji cilj je bil ubranitev rumene majice, v kateri sem še vedno." 26-letni Danec verjame vase in svojo ekipo in poudarja, da ne čuti pritiska. "Če ne bom zmagal, nič hudega. Važno, da bom dal vse od sebe."

Razplet 13. etape Toura na Grand Colombieru z napadom Pogačarja
Pogovor s Tadejem Pogačarjem po Grand Colombieru
Analiza 13. etape z Milanom Erženom in Tadejem Valjavcem