Zmagovalca zadnjih dveh Dirk po Franciji Bernal in Thomas bosta ob štirikratnem zmagovalcu Froomu sokapetana Ineosa. Foto: Reuters
Zmagovalca zadnjih dveh Dirk po Franciji Bernal in Thomas bosta ob štirikratnem zmagovalcu Froomu sokapetana Ineosa. Foto: Reuters

Dirka po Franciji se bo po novem koledarju začela 29. avgusta, kot je v zadnjih letih že v navadi, pa naj bi na najpomembnejšo dirko sezone z najmočnejšo postavo prišla britanska ekipa Ineos. Kapetani bodo trije, Chris Froome, Geraint Thomas in Egan Bernal, potem pa bo, kot radi rečejo kolesarji, cesta odločila, kdo je najboljši.

Razumem vse, vi pa razumite mene
Bernal, lanski zmagovalec dirke, je v pogovoru za Eurosport (z Alberom Contadorjem) poudaril, da se ne bo nikomur podrejal: "Popolnoma razumem, da gre za britansko ekipo, in bilo bi zanimivo, če bi s Chrisom Froomom zmagali že petič ali če bi spet zmagal Geraint Thomas. Razumem tudi položaj Thomasa, ki je bil na zadnjih dveh Tourih prvi in drugi in na katerega je treba računati. Razumem Frooma, ki želi peto zmago. Toda tudi jaz sem že zmagal in nočem zapraviti priložnosti za novo zmago. Če bom 100-odstoten, se ne bom žrtvoval za druge, tako kot se ne bi nihče zame."

Bernal pravi, da bo treba počakati, v kakšni formi bo vsak od treh kapetanov prispel na štart dirke, potem pa, kot se je izrazil, bo cesta postavila stvari na svoje mesto. "Ko se bodo etape začele, bomo hitro videli, v kakšnem položaju smo. Ta trenutek, čeprav sem šampion Toura, ne morem vodstvu ekipe reči, da moram biti jaz voditelj, saj – kot sem že rekel – razumem tako Frooma kot Thomasa. Zdaj je treba ohraniti hladne glave in se osredotočiti na trening."

22-letni Kolumbijec je ob tem potrdil, da je glavni cilj sezone Tour de France in da ne načrtuje Dirke po Španiji, ki se bo začela konec oktobra.

Roglič danes na virtualni kronometer
Slovenski ljubitelji kolesarstva seveda upajo, da bo Ineos, veliki vladar Toura v zadnjih letih (prej pod imenom Sky), letos moral priznati premoč Primoža Rogliča ali Tadeja Pogačarja, čigar nastop sicer še ni zanesljiv. Roglič, ki letos nima niti enega dneva dirkanja, bo danes nastopil na 7. etapi virtualne Dirke po Italiji. 15,7 km dolg kronometer bo simuliral 21. etapo letošnjega Gira v bližini Milana.

Vuelta ne bo gostovala na Portugalskem

Organizatorji Dirke po Španiji so sporočili, da na letošnji izvedbe dirke ne bo dveh etap na Portugalskem, potem ko so že pred 10 dnevi štart z Nizozemske preselili v Baskijo.