Julian Alaphilippe je tretjič dobil etapo na Dirki po Franciji. Foto: Reuters

Ob prihodu karavane v Francijo – prvi dve etapi sta bili v Belgiji – je zablestel domači adut. Alaphilippe je napadel na vzponu na Cote de Mutigny približno 16 kilometrov pred ciljem. Kolesar ekipe Deceuninck-QuickStep je silovito pospešil, glavnina pa ni odgovorila. Švignil je mimo do tedaj vodilnega Tima Wellensa, ki je po osvojenem klancu popustil, in si, ko je do konca ostalo še pet kilometrov, privozil tudi skoraj 50 sekund naskoka pred glavnino. V cilj je francoski junak prišel 26 sekund pred zasledovalci – narekovanje ritma sta pri lovljenju Alaphilippa prevzela Ineos in Jumbo Visma, ki je branila rumeno majico. Dozdajšnji nosilec rumene majice Nizozemec Mike Teunissen ni bil kos najboljšim in je zaostal skoraj pet minut.

Silovit napad Alaphilippa

Alaphilippa so stavnice pred tretjo etapo, ki je karavano popeljala na 215 km dolgo preizkušnjo od Bincheja do Epernaya, postavile med favorite ob bok Petra Sagana. V zadnjih 42 kilometrih so morali kolesarji opraviti s štirimi kategoriziranimi vzponi, kjer se je naredila selekcija. Etapa se je končala s 500-metrskim ciljnim klancem, na katerem je Alaphilippe, ki mu sicer krajši vzponi, kakršni so bili v zaključku etape, zelo ustrezajo, suvereno ohranil priborjeno prednost pred zasledovalci, kar je zadostovalo za prevzem skupnega vodstva.

Lani Alaphilippe osvojil pikčasto majico

"Zelo dobro sem se počutil, ko sem začutil priložnost, sem napadel. Rumena majica na Dirki po Franciji so bile moje sanje že od otroštva, zdaj jo imam. Poskušal jo bom čim dlje braniti, čeprav se s tem ne bom obremenjeval. Lahko rečem, da se letošnji Tour ne bi mogel začeti lepše, današnjega dne zagotovo ne bom nikoli pozabil," je povedal zmagovalec tretje etape.

Zadnja dva kilometra tretje etape

Drugo mesto je zasedel Avstralec Michael Matthews, ki je bil najmočnejši v šprintu skupine, v kateri so bili tudi tako rekoč vsi favoriti za končno zmago, tretji pa je ciljno črto prečkal Belgijec Jasper Stuyven. V skupnem seštevku je zdaj na drugem mestu Belgijec Wout van Aert, ki zaostaja 20 sekund, s 25 sekundami zaostanka pa sledita Nizozemec Steven Kruijswijk in Novozelandec George Bennett.

Alaphilippe je sijajno dirkal že na lanski Dirki po Franciji, ko je na koncu osvojil pikčasto majico. V gorah je bil izjemno dejaven in tako rekoč ves čas napadal. Sicer pa je to njegova tretja etapna zmaga na najprestižnejši tritedenski dirki. Preostali dve je dosegel lani.

Začela se je navidezna dirka

Od Slovencev, kolesarjev ekipe Bahrain Merida, je bil tokrat boljši Jan Tratnik, z zaostankom treh minut in 51 sekund je zasedel 72. mesto, Matej Mohorič pa je bil 92., zaostal je osem minut in 43 sekund. Skupno sta 71. in 86. V torek je na sporedu 213,5 km dolga ravninska etapa med Reimsom in Nancyjem.

Začela se je tudi navidezna dirka, igra, v kateri se lahko preizkusite v vlogi direktorja moštva. Sestavite ekipo in tekmujte z drugimi! Več TUKAJ!

Alaphilippe s samostojnim pobegom do rumene majice
3. etapa, Binche-Epernay, 215 km:        
 1. J. ALAPHILIPPE   FRA  4:40:29 
 2. M. MATTHEWS    AVS   +0:26 
 3. J. STUYVEN     BEL      
 4. G. VAN AVERMAET  BEL    vsi 
 5. P. SAGAN      SLK      
 6. M. TRENTIN     ITA      
 7. S. COLBRELLI    ITA    isti 
 8. X. MEURISSE    BEL      
 9. W. VAN AERT    BEL      
 10. T. PINOT      FRA      
 ...                  
 12. E. BERNAL     KOL    čas 
 13. G. THOMAS      VB    0:31 
 23. V. NIBALI     ITA  isti čas 
 72. J. TRATNIK     SLO    3:51 
 80. M. TEUNISSEN    NIZ    4:54 
 92. M. MOHORIČ     SLO    8:43 
Skupni vrstni red po 3. etapi:             
 1. J. ALAPHILIPPE   FRA  9:32:19
 2. W. VAN AERT    BEL   +0:20
 3. S. KRUIJSWIJK   NIZ    0:25
 4. G. BENNETT     NZL  isti čas
 5. M. MATTHEWS    AVS    0:40
 6. E. BERNAL     KOL  isti čas
 7. G. THOMAS     VB    0:45
 8. E. MAS       ŠPA    0:46
 9. G. VAN AVERMAET  BEL    0:51
 10. W. KELDERMAN    NIZ  isti čas
 ...                 
 21. V. NIBALI     ITA    1:01
 71. J. TRATNIK     SLO    4:21
 86. M. MOHORIČ     SLO    9:13
Profil tretje etape. Foto: Organizator
Popoln dan za Alaphilippa - etapno zmaga in rumena majica