Uvodna ravninska etapa se je začela in končala v Bruslju, vmes pa so kolesarji "obiskali" še Charleroi. Po 194,5 kilometra je pričakovano odločil šprint glavnine, v katerem je iz ozadja silovito finiširal 26-letni Teunissen in prav na ciljni črti izmaknil zmago Saganu.

26-letni Nizozemec Mike Teunissen je prvi nosilec rumene majice na 106. Touru. Foto: EPA
Zadnja dva kilometra prve etape Toura

Groenewegen in Mohorič na tleh
Teunissen je izkoristil smolo klubskega kolega in prvega šprinterja Jumbo Visme Nizozemca Dylana Groenewegna, ki je padel v zaključku etape manj kot dva kilometra pred ciljem. Na tleh se je znašel tudi eden od dveh Slovencev na dirki Matej Mohorič, ki je z glavo udaril ob asfalt, a se nato pobral in nadaljeval proti cilju. Končal je na 159. mestu. Jan Tratnik je bil 39.

Mohorič: "Vse je v redu. Dobil sem le lažji pretres možganov"
24-letni Mohorič, debitant na največji etapni dirki na svetu, je pozneje na družbenem omrežju Twitter sporočil, da je z njim vse v redu: "Krstna etapa na Touru je mimo, krstni padec tudi. K sreči je vse v redu, dobil sem le lažji pretres možganov in bom jutri lahko nadaljeval dirko."

Trenutek odločitve: Teunissen (desno) je na ciljni črti prehitel Petra Sagana. Foto: Reuters
Jakobu Fuglsangu je tekla kri

Jakob Fuglsang z razbito arkado
Že pred tem se je približno 20 kilometrov pred ciljem zgodil prvi padec, v katerem si je Danec Jakob Fuglsang, član Astane, razbil arkado in potolkel komolec. Ob njem se je na tleh znašel tudi Italijan Sonny Colbrelli, ki pa jo je odnesel le z odrgninami.

Ubežnik Rossetto ujet
Na uvodni etapi je nekaj kolesarjev poskusilo z begom. Kot zadnji je Italijan Stephane Rossetto bežal dobrih 40 kilometrov, nato pa bil ujet devet kilometrov pred ciljem, tako da je sledil šprint glavnine, v katerem je imel največ moči Teunissen.

Kolesarji so v prvi etapi premagali 194,5 kilometra na relaciji Bruselj–Charleroi–Bruselj. Foto: EPA

Teunissen: V zadnjih metrih so vsi umirali
"Težko verjamem. Mesece in mesece smo garali za Dylana, da zmaga in osvoji rumeno majico. Vse je šlo po zlu, ko je padel. Bil sem spredaj, bil sem svež, poskusil sem. V zadnjih metrih so vsi umirali, tudi Sagan. Ujel sem ga in prehitel na črti. Neverjetno,"
je bil presrečen Teunissen.

Bernal 81., Landa 88., Thomas 111.
Favoriti za najvišja mesta niso bili v ospredju. Kolumbijca Egan Bernal in Rigoberto Uran sta bila 81. oziroma 82. Španec Mikel Landa je bil 88., Francoz Romain Bardet 92., branilec lanske zmage Valižan Geraint Thomas pa 111.

Profil uvodne etape.
Danec Jakob Fuglsang, ki sodi v širši krog favoritov za najvišja mesta, je padel in si razbil arkado. Foto: Reuters

50 let od prve zmage "Kanibala" Merckxa
Najbolj zaželena majica v kolesarstvu letos praznuje 100. rojstni dan, v Bruslju pa se spominjajo 50. obletnice, ko je Eddy Merckx prvič zmagal na Touru in od starta francoske pentlje v glavnem mestu Belgije. Legendarni Merckx z vzdevkom "Kanibal" je sicer skupni seštevek na Dirki po Franciji dobil kar petkrat.

V nedeljo ekipni kronometer v Bruslju

Tudi druga etapa – ekipni kronometer – bo v Bruslju. Od nedeljske moštvene vožnje na čas veliko pričakujejo tudi pri Bahrain Meridi, za katero dirkata oba slovenska udeleženca tokratnega Toura. Mohorič in Tratnik sta pomočnika Vincenza Nibalija, svojo priložnost pa bosta iskala na posameznih etapah. Italijan, tokrat 24., je na Tour prišel s popotnico drugega mesta na Dirki po Italiji.

Na stavnicah prvi favorit Bernal, lansko zmago brani Thomas

Za uvod Toura veliko preobratov in presenetljiv zmagovalec

Nibali sodi v širši krog favoritov, stavnice pa največ možnosti pripisujejo Kolumbijcu Bernalu, sledi pa njegov moštveni kolega pri Ineosu, Valižan Thomas, ki brani lansko zmago. Oba izvrstna kolesarja sta v vlogi kapetanov zvezdniške zasedbe moštva. Za najvišja mesta v skupni razvrstitvi naj bi se borili še Danec Fuglsang, Britanec Adam Yates, Kolumbijca Nairo Quintana in Rigoberto Uran, Avstralec Richie Porte, Francoza Thibaut Pinot in Romain Bardet, Nizozemec Steven Kruijswijk ter Španec Mikel Landa.

KOLESARSTVO              
                   
106. DIRKA PO FRANCIJI        
                   
1. ETAPA               
                   
Bruselj-Bruselj, 194,5 km:      
 1. M. TEUNISSEN    NIZ  4:22:47
 2. P. SAGAN      SLK    vsi
 3. C. EWAN      AVS      
 4. G. NIZZOLO     ITA      
 5. S. COLBRELLI    ITA      
 6. M. MATTHEWS    AVS      
 7. M. TRENTIN     ITA    isti
 8. O. NAESEN     BEL      
 9. E. VIVIANI     ITA      
 10. J. STUYVEN     BEL      
 ...                 
 39. J. TRATNIK     SLO      
159. M. MOHORIČ     SLO    čas
Skupni vrstni red:          
 1. M. TEUNISSEN    NIZ  4:22:37
 2. P. SAGAN      SLK   +0:04
 3. C. EWAN      AVS    0:06
 4. G. NIZZOLO     ITA    0:10
 5. S. COLBRELLI    ITA    vsi
 6. M. MATTHEWS    AVS      
 7. M. TRENTIN     ITA      
 8. O. NAESEN     BEL    isti
 9. E. VIVIANI     ITA      
 10. J. STUYVEN     BEL      
 ...                 
 39. J. TRATNIK     SLO      
159. M. MOHORIČ     SLO    čas
Oddaja pred začetkom kolesarske Dirke po Franciji 2019