Pozdrav Marka Cavendisha in Eddyja Merckxa na lanski Dirki po Franciji. Foto: AP
Pozdrav Marka Cavendisha in Eddyja Merckxa na lanski Dirki po Franciji. Foto: AP

Belgijsko moštvo je že dalj časa napovedovalo, da bo v sprintih stavilo na Nizozemca Fabia Jakobsena, ki je letos zmagal že desetkrat, zato novica ni pretirano presenečenje.

Je pa 37-letni Cavendish do zadnjega upal na 14. nastop na Touru, sploh po nedeljskem naslovu britanskega državnega prvaka na cestni dirki, a iz tega ne bo nič. Trenutno ima v ekipi status rezerve, enako kot francoski prvak Florian Senechal.

Cavendish bo tako najbrž ostal pri rekordnem izkupičku 34 etapnih zmag na Touru, s čimer je od lani, ko je zmagal štirikrat, izenačen z Eddyjem Merckxom.

Letos je nastopil na Dirki po Italiji in bil najboljši na tretji etapi, marca pa je dobil tudi klasiko Milano–Torino.

Dvakratni svetovni prvak Alaphilippe (2020, 2021) se je na ceste vrnil v nedeljo in na francoskem DP-ju zasedel 13. mesto.

"Za kolesarja, kot je Julian, je pomembno, da je kar najbolje pripravljen, da tekmuje z najboljšimi, v tem trenutku pa še ni tako. Računamo, da bo 100-odstotno pripravljen v drugi polovici sezone," je pojasnil športni direktor Quick Stepa Tom Steels.

Quick Step bo na Touru nastopil z naslednjo zasedbo: Fabio Jakobsen (NIZ), Kasper Asgreen (DAN), Andrea Bagioli (ITA), Mattia Cattaneo (ITA), Tim Declercq (BEL), Mikkel Honore (DAN), Yves Lampaert (BEL), Michael Morkov (DAN).