Jonas Vingegaard je v strah vzbujajočem slogu dosegel tretjo etapno zmago na Dirki po Franciji, prvo v vožnji na čas. Foto: Reuters
Jonas Vingegaard je v strah vzbujajočem slogu dosegel tretjo etapno zmago na Dirki po Franciji, prvo v vožnji na čas. Foto: Reuters

Po dveh tednih ogorčenega boja za tako rekoč vsako sekundo in vsega 10 sekundah med vodilnima kolesarjema na 110. Dirki po Franciji ni nihče pričakoval, kar se je zgodilo pod vznožjem Mont Blanca med Passyjem in Comblouxom.

V pičlih 22,4 km vožnje na čas ob 636 višinskih metrih je Jonas Vingegaard prehitel Tadeja Pogačarja za ogromnih 98 sekund. Lastništvo rumene majice je Danec utrdil in ima za zadnjih pet etap, od tega zgolj dve gorski, zdaj 1:48 prednosti. Preostali? Daleč, daleč zadaj, saj je tudi Slovenec vse preostale prehitel vsaj za 73 sekund, v skupnem seštevku pa njegov ekipni tovariš Adam Yates na tretjem mestu za kapetanom Jumba Visme zaostajaza kar 8:52.

Sorodna novica Vingegaard s senzacionalnim kronometrom strl Pogačarja v Comblouxu

Za dva km/h hitrejši od Pogačarja

Na uvodnem strmem, a kratkem klančku so v prenos spustili spodbudo športnega direktorja čebel Grische Niermanna: "Jonas, pokaži, kdo je najmočnejši!"

In 26-letnik s severa Jutlanda je uprizoril vožnjo na čas, v kateri je bil s povprečno hitrostjo 41,227 km/h za dva kilometra na uro hitrejši od Pogačarja. Na kilometer je Vingegaard proti Pogačarju pridobil neverjetnih 4,4 sekunde, kar je največja povprečna razlika med prvim in drugim v kronometrih svetovne serije v zadnjem desetletju.

"Odkrito rečeno je bilo toliko gledalcev in hrupa, da sploh nisem nič slišal, kaj mi govorijo po radiozvezi. A ko sem jih slišal, so me dobro vodili. Želim se zahvaliti športnim direktorjem in celotnemu osebju," se je v pogovoru za organizatorje smejalo Vingegaardu. "Danes sem se počutil odlično. Odpeljal sem najboljšo vožnjo na čas v karieri. Resnično sem ponosen na to, kar sem naredil, in presrečen ob zmagi. Presrečen in ponosen na svojo prvo kronometrsko zmago na Dirki po Franciji."

Vingegaard po odličnem kronometru

Danes sem imel neverjetne noge, v nekem trenutku sem celo mislil, da se mi je pokvaril senzor moči. To je bil verjetno eden mojih najboljših dni na kolesu.

Jonas Vingegaard

"Nisem pričakoval, da bom tako dober"

Za razmerja letošnjega boja za rumeno majico, zlasti po izmenjavi udarcev na obeh gorskih etapah v Pirenejih, je razlika šokantna. "Pošteno rečeno, nisem pričakoval tega. Presenetil sem tudi samega sebe, kako sem odpeljal kronometer. Nisem pričakoval, da bom tako dober," je pripovedoval Vingegaard, ki se mu nasmiha druga skupna zmaga na dirki vseh dirk.

Kako so se lotili same vožnje na čas pri nizozemski ekipi? "Razdelili smo traso na tri dele. Uvodni ravninski del s klancem, kjer sem šel na vso moč, saj si na spustu lahko malce oddahneš. Na ravninskem delu sem se malce zadrževal, nato pa sklepni vzpon znova na vso moč, čeprav še vedno z malce rezerve energije za položnejši del klanca proti cilju," je svoj pristop in stopnjevanje tempa pojasnil Danec.

24. zmaga kariere, komaj druga v vožnji na čas, s katero pa je naredil ogromen korak k obrambi rumene majice in naslova zmagovalca Dirke po Franciji. Foto: Reuters
24. zmaga kariere, komaj druga v vožnji na čas, s katero pa je naredil ogromen korak k obrambi rumene majice in naslova zmagovalca Dirke po Franciji. Foto: Reuters

16, 31, 65 in na koncu 98 sekund prednosti

Na prvem vmesnem času na 6,1 km je bil Vingegaard za 16 sekund hitrejši od Pogačarja, na drugem vmesnem času na 16,1 km je imel prednost 31 sekund, na vrhu vzpona na Domancy na 18,9 km je naskok podvojil na 1:05, nato je v zadnjih 3,5 km pridobil še dodatnih 33 sekund. Pogačar je resda menjal kolo, a je proti vsem drugim močno pridobival, ne pa proti letečemu Dancu na kronometrskem kolesu.

To je največja razlika v vožnji na čas na Dirki po Franciji po letu 2014, ko je Tony Martin v Perigueuxu v 55 km za 1:39 prehitel Toma Dumoulina.

Ali je letošnja Dirka po Franciji že odločena? "Ne, Dirke po Franciji še ni konec. Prihajajo še težke etape, s katerimi se moramo spoprijeti," je dejal Vingegaard, ki pa se zaveda, da je brez posega višje sile očitno premočan tudi za svojega slovenskega izzivalca, ki je pred njim dvakrat osvojil Tour.

Kronometer sem začel dobro. Na koncu sem skušal vsaj zmanjšati veliko prednost, ki jo je nabral. Dal sem vse od sebe. Upam, da bo, kot je bilo na Marie Blanque, in bo jutri moj dan.

Tadej Pogačar v prvi izjavi v slovenščini

Pridobival proti van Aertu, a izgubljal proti rumeni majici

Tadej Pogačar je bil v primerjavi z vsemi preostalimi 154 kolesarji prav tako razred zase, a kljub temu izgubil več kot ob slabem dnevu v 5. etapi, ko je ob prehodu strmega zadnjega vzpona na Marie Blanque in proti cilju v Larunsu izgubil 64 sekund.

"Odkrito rečeno se v drugem delu nisem počutil najbolje, ni šlo tekoče. Upal sem na manjšo razliko oziroma da bom oblekel rumeno majico. A tako se je razpletlo, zdaj je prišlo do kar velike razlike. Dobil sem vmesni čas na prvem vzponu in bil srečen, da sem 20 sekund pred van Aertom. Proti njemu sem pridobival, a proti Vingegaardu sem izgubljal. Skušal sem omejiti izgubo, dal sem vse od sebe," je v prvi izjavi za prireditelje Pogačar skušal pojasniti, kako to, da je vse druge prehitel za minuto in več, sam pa je skoraj bil ujet od rumene majice.

Pogačar uživa v dirkanju po dežju, kar mu je prineslo nekaj največjih uspehov. Navsezadnje je na hladnejšem Touru 2020 prvič osvojil
Pogačar uživa v dirkanju po dežju, kar mu je prineslo nekaj največjih uspehov. Navsezadnje je na hladnejšem Touru 2020 prvič osvojil "La Grande Boucle", leto zatem pa je tekmecem ob deževnem koncu tedna pobegnil za skorajda pet minut. A ne lani ne letos očitno ne bo deževnega dne v gorah Francije. Foto: Reuters

Upa na dež, ki pa je izginil iz napovedi

"Zagotovo še ni konec Dirke po Franciji, zlasti če bo jutri res deževalo. Potem lahko obljubim, da bo zanimivo. Pred nami sta še dve zahtevni, najtežji etapi tega Toura. Marsikaj se lahko zgodi, vsak ima lahko slab dan. Upam, da bo tako, kot se je zgodilo na Marie Blanque, in bo jutri moj dan," je z nasmeškom bela majica zagotavljal, da se dirka še mogoče obrne na glavo.

Pretekle dni je vremenska napoved za francoske Alpe resda napovedovala več dni dežja in nevihte ter ohladitev, a najnovejše napovedi francoske državne agencije za vreme niso več naklonjene Pogačarju. Nevihtna fronta bo območje sredne, 17., etape namreč prešla danes zvečer in čez noč. V Courchevelu bo nekaj hladneje, a suho.

Tadej je odpeljal odličen kronometer. Jonas pa je bil fenomenalen in mu lahko samo čestitamo za današnjo vožnjo.

Andrej Hauptman

V napad in lov na dve minuti

Prelaz Loze je najvišja točka in z 28 km tudi daleč najdaljši vzpon ter tudi najzahtevnejši z neenakomernimi odstotki, ki mestoma presegajo 15 odstotkov. Za dobro mero se v primerjavi s premiernim vzponom leta 2020 tokrat ne bodo zaustavili na vrhu prelaza, temveč bodo po namenski kolesarski stezi nadaljevali spust do cilja na gorskem letališču Courchevel. "Poskušali bomo narediti načrt, a težko je pridobiti dve minuti, no, nekaj manj, a se bomo potrudili," je Pogačar obljubil, da bo zvest svojemu napadalnemu slogu.

Pogovor s Pogačarjem po kronometru

Končno etapna zmaga za ekipo. Presrečen sem. Neverjetno, koliko časa je vzel. Noro! Sam sem prvi med smrtniki.

Wout van Aert

Matxin: Dan, ki ga nismo pričakovali

Razplet edinega kronometra letošnje Dirke po Franciji, kar je najmanj v zadnjih 90 letih, pri čemer na Touru 1933 sploh ni bilo vožnje na čas, je šokiral večino. Kot običajno je bil takoj po koncu prvi za komentar na voljo športni vodja UAE Emiratesa Matxin Fernandez.

"Dan, ki ga nismo pričakovali. Nikoli ni dobro, da ti glavni tekmec vzame toliko časa – kar minuto in 38 sekund. Nimam nobenega pojasnila, lahko samo rečem, da je Vingegaard odpeljal senzacionalno vožnjo na čas. To je moderno kolesarstvo, nič ni nemogoče. Želeli smo pridobiti malo prednosti z menjavo kolesa, a nikakor nismo pričakovali, da bo takšna razlika," je bil odkrit Bask, ki pa napoveduje napad njegovih varovancev. Če drugega ne, vsaj še za kakšno etapno zmago in predvsem, ker je to del kolesarskega vodila pri Pogačarjevi ekipi.

Hauptman po kronometru: Pogačar odličen, A Vingegaard fenomenalen