Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta v prvih dveh tednih poskrbela za izjemno napeto Dirko po Franciji 2023, zdaj pa prihaja odločilni teden in boj za vsako sekundo. Pred današnjim prostim dnem (in pred torkovim kronometrom) ima Danec deset sekund prednosti pred Slovencem. Foto: AP/Pool L'Equipe
Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta v prvih dveh tednih poskrbela za izjemno napeto Dirko po Franciji 2023, zdaj pa prihaja odločilni teden in boj za vsako sekundo. Pred današnjim prostim dnem (in pred torkovim kronometrom) ima Danec deset sekund prednosti pred Slovencem. Foto: AP/Pool L'Equipe
Sorodna novica Pogačar: Zaključni vzpon je bil prelahek, da bi strl Vingegaarda

Lani je v Pariz prispela le polovica osmerice, ekipi UAE pa je na zadnjem vzponu drugega tedna znova uspelo izolirati Jonasa Vingegaarda. Nekaj kilometrov pred ciljem je odpadel Sepp Kuss, Pogačar pa je imel ob sebi znova Adama Yatesa, v zadnjem kilometru pa je dohitel tudi ubežnika iz svoje ekipe, Marca Solerja.

Toda Vingegaard se je suvereno kosal s tekmeci iz ekipe Emiratov. Od pete etape naprej se ni tako uspešno ubranil napada Tadeja Pogačarja. Pogačar je prej trikrat zapored pridobil sekunde proti Dancu, v soboto se je odlepil, a ni ohranil prednosti, v 15. etapi pa se mu ni uspelo oddaljiti. 24-letnik s Klanca pri Komendi je zatrdil, da klanec proti Saint Gervaisu ni bil dovolj strm, da bi lahko do izraza prišla njegova eksplozivnost, gost podkasta Tour 202 in njegov moštveni kolega Domen Novak pa je povedal, da se lahko naredi razlika tudi zaradi zavetrja.

Če je naklon nad desetimi odstotki, potem ni veliko zavetrja, če je pa klanec položen, pa ga je precej več. Tadej je zato potreboval še več energije, da bi se Jonasa otresel,

Domen Novak

Pogačarjeva taktična ukana
"Če je naklon nad desetimi odstotki, potem ni veliko zavetrja, če je pa klanec položen, ga je precej več. Tadej je zato potreboval še več energije, da bi se Jonasa otresel," je povedal državni prvak leta 2019. Pogačar je prej tudi prepustil moštvenemu kolegu Adamu Yatesu, da je odšel naprej. Novak je razmišljal, da je bila to taktična ukana Pogačarja. Meni, da je Pogačar dovolil Yatesu, da se odlepi, zato da bi Vingegaard lovil Britanca, Pogačar pa bi si za Dancem lažje pripravil napad. Toda Vingegaard je ostal za njegovim kolesom.

Komu bolj ustreza kronometer?
Torek prinaša edino vožnjo na čas na letošnji dirki. Preizkušnja bo dolga dobrih 22 kilometrov, kolesarje pa čakata dva klanca. Prvi je dolg dober kilometer, z naklonom 8,5 %, drugi, daljši, pa ima prav tako sprva naklon 8,5%, zaključek pa je bolj položen. Povprečni naklon vseh šestih kilometrov drugega vzpona je 6,3%.

Na Touru 2022 je bil v uvodnem kronometru v Koebenhavnu Pogačar za osem sekund hitrejši od Vingegaarda, Danec pa je bil precej boljši na drugem kronometru. Radijska reporterja Dare Rupar in Igor Tominec sta poudarila, da je Danec, tako kot Pogačar, krepko napredoval v vožnji na čas v zadnjih letih, Tominec pa je še dodal, da bi lahko Pogačar na ravnini s svojimi dodatnimi kilogrami, z dodatnimi mišicami ustvaril odločilno razliko. Domen Novak verjame, da bi lahko njegov moštveni kolega pridobil 20 do 30 sekund. Njegov optimizem izvira iz Pogačarjeve forme in tudi iz sprememb, ki jih je na področju opreme letos uvedla ekipa UAE.

Pri opremi smo letos naredil zelo velik preskok. Že s samimi pnevmatikami smo pridobili sekundo na kilometer. To velja za kronometer, ne za vožnjo v glavnini. Imamo tudi zelo hitre obroče ameriškega proizvajalca, izboljšala pa se je tudi oprema, potem ko smo italijanskega proizvajalca zamenjali za japonskega. Glede materiala smo naredili kar velik korak naprej.

Boštjan Kavčnik

UAE z materiali naredil velik korak naprej
O tem je po sedmi etapi v podkastu Tour 202 govoril mehanik v ekipi Boštjan Kavčnik. "Pri opremi smo letos naredili zelo velik preskok. Že s samimi pnevmatikami smo pridobili sekundo na kilometer. To velja za kronometer, ne za vožnjo v glavnini. Imamo tudi zelo hitre obroče ameriškega proizvajalca, izboljšala pa se je tudi oprema, potem ko smo italijanskega proizvajalca zamenjali za japonskega. Glede materiala smo naredili kar velik korak naprej," je povedal Kavčnik.

Novak se je ekipi sicer letos pridružil, a je njegova oprema sprva zamujala, zato je najprej vadil na lanskem kolesu. "Razlika se je čutila tudi na kolesu. Mislim, da bo Pogačarju pomagalo kolo za kronometer," je povedal Novak in poudaril, da je ekipa UAE dosegla dobre rezultate na pripravljalnih dirkah. Tako na Dofineji kot po Švici je dobila kronometer po zaslugi Mikkela Bjerga in Juana Ayusa, na teh dveh preizkušnjah pa so bili med najboljših 10 še trije kolesarji.

Dobra novica (za Pogačarja): prihaja slabo vreme
V zadnjih dneh je bilo precej vroče na kolesarski dirki po Franciji, napoved za naslednje dni pa je slabša oziroma boljša za Tadeja Pogačarja, ki se je pogosto izkazal v dežju in pri nizkih temperaturah. "To bi lahko bil odločilni jeziček na tehtnici za Tadeja Pogačarja, ki deževne in hladnejše etape praktično ni doživel od odločilnega napada leta 2021. Če bi lani imel takšno priložnost, bi se lahko že lani Tour drugače zasukal. Samo upam, da ne bo prehudo, saj napovedujejo tudi nevihte. En normalen, hladen, deževen dan bi bil po slovenskem okusu," je povedal Tominec.

Tour 202 je na voljo po vsaki etapi kolesarske dirke po Franciji, v najnovejši epizodi pa lahko tudi slišite, od kod izvira vzdevek Domna Novaka. V kolesarskih krogih ga kličejo Lojz. Voditelj valovskega kolesarskega podkasta je Luka Petrič.

Tour 202: Pogačar lahko v vožnji na čas pridobi 20 do 30 sekund, pravi Domen Novak