Tadej Pogačar je z napadom skušal streti Jonasa Vingegaarda, a je ta poskrbel, da sta ciljno črto prečkala istočasno. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je z napadom skušal streti Jonasa Vingegaarda, a je ta poskrbel, da sta ciljno črto prečkala istočasno. Foto: Reuters

Po pričakovanjih sta se Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar udarila na zaključnem vzponu 16. etape. Moštvo UAE Emirates je storilo vse, da bi Danca v rumenem osamilo za zadnje kilometre, to mu je tudi uspelo, a Vingegaard, ki brani lansko zmago na francoski pentlji, je imel odgovor na vse.

Čutil sem, da je Jonas danes zelo dober, in vedel sem, da se ga ne bom mogel otresti. Zaključni vzpon je bil prelahek. Na koncu smo poskušali improvizirati, tudi Adam (Yates) je odščipnil nekaj sekund. Še dobro, da se vrača v skupni razvrstitvi in je blizu stopničk.

Tadej Pogačar

Pogačar je pravzaprav zares napadel le kakšnih 950 metrov pod vrhom Saint-Gervais-Mont-Blanca, a se ga je Vingegaard držal kot klop. Na koncu sta najboljša kolesarja letošnje Dirke po Franciji skupaj prečkala ciljno črto in poskrbela, da razlika pred zadnjim tednom dirke ostaja pičlih deset sekund.

Tudi Yates je pridobil nekaj sekund
"Čutil sem, da je Jonas danes zelo dober, in vedel sem, da se ga ne bom mogel otresti. Zaključni vzpon je bil prelahek. Na koncu smo poskušali improvizirati, tudi Adam (Yates) je odščipnil nekaj sekund. Še dobro, da se vrača v skupni razvrstitvi in je blizu stopničk," je po etapi povedal Pogačar, ki se bo zdaj moral ob dnevu počitka pripraviti na izjemno pomembno torkovo vožnjo na čas.

Jonas Vingegaard v zadnji teden dirke vstopa z desetimi sekundami prednosti pred Pogačarjem. Foto: Reuters
Jonas Vingegaard v zadnji teden dirke vstopa z desetimi sekundami prednosti pred Pogačarjem. Foto: Reuters
Sorodna novica Pogačar in Vingegaard ciljno črto prečkala z ramo ob rami, zmagal Poels

Upa, da mu (kronometer) zelo ustreza
Šlo bo za 22,4 kilometrov dolgo preizkušnjo od Passyja do Comlouxa. Razgiban teren, na katerem bodo morali kolesarji premagati tudi prelaz 2. kategorije na Domancy (2,5 km ob 9,4-odstotnem povprečnem naklonu). Cilj bo navkreber. "Mislim, da lahko gremo v zadnji teden dirke z veliko, veliko samozavesti. Imamo dobre noge, vsi so zelo dobri. Jutri je dan počitka, potem pa sledita dve pomembni etapi, kjer bomo dali vse od sebe," je povedal Pogačar in o kronometru še dejal: "Dobro ga poznam. Upam, da mi zelo ustreza. Trasa je res dobra, komaj čakam, da začnem."

Zadnji km 15. etape Dirke po Franciji

Poels: Na dan so privrela vsa čustva
V senci boja za rumeno majico se je znašel Wout Poels, zmagovalec gorske etape, ki je tako dosegel drugo etapno zmago na tritedenskih dirkah, prvo po Vuelti 2011. "Vedno sem sanjal o etapni zmagi na Touru. Še posebej zaradi tega, kar se je zgodilo v ekipi v zadnjih treh tednih z Ginom, so na dan privrela vsa čustva. To je preprosto neverjetno. Osvojil sem spomenik, zdaj še etapo na Touru. Zelo sem srečen," je povedal 35-letni nizozemski veteran, ki je doslej največji uspeh dosegel z zmago na spomeniku Liege-Bastogne-Liege leta 2016.

Kraljevska etapa utegne odločiti boj za rumeno
Po torkovem kronometru sledi še sredina kraljevska etapa, ki v očeh številnih kolesarskih poznavalcev velja za odločilno etapo letošnjega Toura. Gorska etapa od Saint-Gervaisa-Mont-Blanca do Courchevela, kjer bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane prelaze, vključno s peklenskim Col de la Lozejem, prelazom ekstra kategorije, kjer bodo dobrih 28 kilometrov poganjali pedale ob 6-odstotnem povprečnem naklonu. Po vrhu, najvišji točki letošnje francoske pentlje (2304 m), sledi še nekaj kilometrov spusta do cilja v Courchevelu.

Razlika med Tadejem in Jonasom ostaja 10 sekund