Domen Novak: Vem, da bo Tadej dobil Tour

Slovenski državni prvak razmišlja, da je Jonas Vingegaard bolje pripravljen, kot to želijo prikazati pri njegovi ekipi, a preveč osredinjen na Tadeja Pogačarja, kar bi iz ozadja lahko izkoristila Remco Evenepoel in Primož Roglič, ki stopnjuje svojo formo.


Domen Novak je v prvi polovici sezone pomagal Tadeju Pogačarju ob vseh njegovih letošnjih zmagah: Strade Bianche, Dirka po Kataloniji, Liege–Bastogne–Liege in Dirki po Italiji. Foto: www.alesfevzer.com
Domen Novak je v prvi polovici sezone pomagal Tadeju Pogačarju ob vseh njegovih letošnjih zmagah: Strade Bianche, Dirka po Kataloniji, Liege–Bastogne–Liege in Dirki po Italiji. Foto: www.alesfevzer.com

Domen Novak, ste zadovoljni z razpletom enajste etape?
Deloma. Po prvem klancu sem mislil, da si bo Tadej privozil več prednosti pred Vingegaardom. Na koncu je dal vse od sebe in to je bilo dovolj za drugo mesto.

Po navadi je v eksplozivnih zaključkih in sprintih Pogačar boljši od Danca. Večkrat je že zmagal na takšen način. Zakaj se vam zdi, da je bil tokrat Vingegaard hitrejši?
Kot sem videl, je Tadej po cilju takoj jedel. Mislim, da je bil danes malo prazen. Tudi med etapo je prosil za hrano. Menim, da se je uštel in je ni vzel dovolj. Mogoče je hrano pozabil ali pa je ni dobil. Mislim, da je bil to glavni razlog, da ni šel naprej v svojem slogu. Na drugem klancu pred ciljem mu ni uspelo nadaljevati v svojem tempu. Če bi bilo vse prav, bi danes v cilj prišel s slabo minuto prednosti.

Veliko smo se pogovarjali o formi Jonasa Vingegaarda v zadnjih mesecih po padcu na dirki po Baskiji. Koliko vi mislite, da mu manjka do njegovih 100 % zmožnosti?
Če Jonas ne bi bil 100-odstoten, ne bi bil na Touru. Mislim, da pri njegovi ekipi taktično igrajo, da so presenečeni nad njegovo formo. Res, da je trening nekaj drugega kot dirka, ampak mislim, da poskušajo tudi izigrati tekmece. Mogoče je Tadej danes napadel en klanec prezgodaj. Ob sebi je še imel moštvene kolege. Lahko bi počakal, a je poskušal že prej, tako kot na Giru. Tu je vseeno konkurenca močnejša.

Jure Zrimšek je v torkovi epizodi podkasta Tour 202 govoril o tem, da ima kolesar za napade omejeno število 'nabojev'. Marsikoga je strah, da Tadeju teh nabojev lahko zmanjka. Tudi vas?
Ne. Tadej je kljub 25 letom dovolj izkušen kolesar, da ve, kje so njegove meje. Mislim, da mu moči ne bo zmanjkalo. Tudi ekipo ima dobro. Jaz vem, da bo Tadej dobil ta Tour. Danes sem zelo užival in mislim, da je tudi on.

Vingegaard je prvič v karieri v ciljnem sprintu za zmago ugnal Pogačarja. Danec je na lanskem Touru sicer že dobil podoben sprint za bonifikacijske sekunde na vrhu Joux Plana v 14. etapi. Foto: AP
Vingegaard je prvič v karieri v ciljnem sprintu za zmago ugnal Pogačarja. Danec je na lanskem Touru sicer že dobil podoben sprint za bonifikacijske sekunde na vrhu Joux Plana v 14. etapi. Foto: AP

Ko gledate proti zadnjemu tednu. Se vam zdi, da bo Vingegaard po vseh težavah močnejši, ali bi zaradi prilagojenih priprav lahko imel težave?
Težko je reči. Vemo, da se njegova ekipa vsako leto drži svojega načrta. Če greš prek sebe, to enkrat plačaš, lahko pa, da je potreboval tekmovalni ritem in bo zato še boljši. Težko je vedeti, kaj se bo zgodilo. Bolj se sicer nagibam proti prvi možnosti. Imamo več kot minuto prednosti, kar je voda naš mlin. Mislim, da nas za zdaj nima kaj skrbeti. Tadej je bil vedno pred Jonasom ali ob njem. Sem pa videl, da Danec gleda samo Tadeja. Še ko je šel po pijačo, je šel Jonas za njim. Če bosta pozorna samo drug na drugega, lahko iz ozadja napadeta tudi Evenepoel ali Roglič. Na koncu morda obvelja star slovenski pregovor. Na tak način je Carapaz zmagal na Giru. Zdaj sta najboljša, a se lahko tudi opečeta.

Sorodna novica Pogačar: Nisem pričakoval, da bo Vingegaard tako močan v sprintu

Kakšna pa se vam zdi vožnja Primoža Rogliča v prvi polovici Toura?
Tako kot večina sem tudi sam po uvodnih etapah rekel, da se bo težko boril za zmago. Sem pa vesel, da še vedno v igri. To je lahko tudi voda na mlin Tadeja, ker bo moral biti nanj bolj pozoren Jonas. Danes je šel zelo dobro v klanec. Če bo še naprej tako stopnjeval formo, se lahko bori za stopničke.

V celotni epizodi podkasta Tour 202 pa izveste več tudi o izjemno zanimivih in zahtevnih etapah, ki kolesarje čakajo v zadnjem tednu, o tem, kaj Domen Novak počne v prostem času in kako se poleg vloge traktorja v karavani na traktorju odlično znajde tudi doma.