Stisk rok velikih tekmecev po prihodu v cilj. Foto: Reuters
Stisk rok velikih tekmecev po prihodu v cilj. Foto: Reuters

Čeprav ima v skupnem seštevku minuto in 14 sekund zaostanka, je Vingegaard (Visma Lease a Bike) na letošnjem Touru že večkrat dokazal, da padec na Dirki po Baskiji ni pustil posledic. V lovu na tretjo zaporedno zmago je nekajkrat že odgovoril Pogačarju (UAE Emirates), ki si je sicer prednost nabral z izjemnim napadom na Galibier in imenitnim spustom do cilja 4. etape ter v vožnji na čas, kjer je zaostal le za Remcom Evenepoelom (Soudal QuickStep).

Sorodna novica Vingegaard dobil sprint s Pogačarjem za etapno zmago, Roglič padel na zadnjem spustu

11. etapa, ki je karavano peljala skozi številne klance v Centralnem masivu, je predstavljala lepo priložnost za nov napad slovenskega asa. Moštveni kolegi so mu na vzponu na prelaz Peyrol (Puy Mary) pripravili teren in 600 metrov pod vrhom je v svojem slogu silovito pospešil. Prvi je prišel na vrh, potem v primerjavi z Vingegaardom pridobival na spustu, toda Danec je na naslednjem klancu na Col de Pertus, kjer so se na vrhu delile odbitne sekunde, začel zmanjševati zaostanek, ki je vmes znašal že 30 sekund. Do vrha ga je ujel, potem pa sta zmagovalca zadnjih štirih Tourov skupaj vozila do cilja. V sprintu je bil nekoliko presenetljivo močnejši Vingegaard.

Obračun Pogačarja in Vingegaarda za zmago v 11. etapi

"Želel sem opraviti klasično dirko z napadom od daleč, toda na žalost se ni izšlo. Jonas je bil res dober. Na koncu sem vseeno želel etapno zmago, a sem bil nekaj centimetrov prekratek. Kapa dol Jonasu. Vseeno je za nami zelo dober dan in gremo pozitivno naprej. Bili smo čisto blizu etapne zmage, a je bil Jonas tokrat boljši v sprintu, čeprav sam nisem slabo sprintal. Vseeno vem, da lahko v naslednjih dneh v zaključku naredim bolje. Se že veselim konca tedna," je za Val 202 povedal Pogačar.

Vingegaard, ki je na zadnjih dveh Dirkah po Franciji dobil obračun z njim za rumeno majico, napadu, kot je priznal, ni mogel slediti, toda nadaljeval je v svojem ritmu in uspel ga je ujeti. Dokazal je trdoživost in nepopustljivost, hkrati pa potrdil, da je odlično pripravljen, čeprav je aprila v Baskiji grdo padel. Redko je bil v tovrstnih zaključkih s sprinti močnejši od svojega velikega tekmeca. Nekatere stavnice so ga po tej predstavi kljub zaostanku že postavile na prvo mesto.

"Sem kar malce presenečen, da sem ga lahko premagal v sprintu. Pred tremi meseci si nisem mislil, da se bom lahko tu boril za zmago. Nikoli ne bi rekel, da bom zmagal v prav tej etapi. Neverjetno je, da sem se vrnil na takšno raven, da lahko zmagujem v etapah in se borim za rumeno majico. Če sem iskren, sem presenečen. Vedel sem, da bom dober, a ne tako. Imel sem nekaj dvomov, zdaj pa verjamem, da lahko dobim ta Tour. Po navadi sem najvišjo raven dosegel v drugem in tretjem tednu. Upam, da bo tudi tokrat tako," je samozavesten Vingegaard.

Napad Pogačarja pod Peyrolom

Pogačar je bil, čeprav je Danec odgovoril na njegov napad, vseeno zadovoljen z opravljeno etapo. "Za nami je dober dan. Ekipa je opravila odlično delo. Na Puy Mary sem se dobro počutil in sem poskusil z napadom od daleč. Tudi na spustu sem se počutil dobro, dokler me ni v enem od ovinkov skoraj odneslo s kolesa. Mogoče sem porabil preveč energije v kilometrih do klanca na Pertus. Jonas je res opravil odlično delo, ko me je ujel. Dokazal je, da je izvrstno pripravljen. Malce sem počakal, da sem sprintal za bonifikacijske sekunde. Zadnji klanec ni bil dovolj težak, da bi še enkrat napadel. Zato sem čakal na ciljni sprint. Naredil sem manjšo napako. Nisem pričakoval, da bo Jonas tako močan v sprintu," je etapo opisal Pogi, ki se ne strinja, da je Vingegaard zdaj v psihološki prednosti.

Konec tedna sta na sporedu zahtevni pirenejski etapi. Ob vseh drugih pasteh kolesarje čakata sobotni ciljni vzpon na Pla d'Adet (10,6 km/7,9 %) ter nedeljski do Plateau de Beilla (15,8 km/7,9 %). "Sva izenačena. Moram ohraniti prednost pred Pireneji. Vzponi so tam večji, daljši in gre za drugačno vrsto dirkanja. Bolj sem pripravljen na to kot na takšno etapo, kot je bila tokratna. Na daljših vzponih je bil tudi poudarek med pripravami. Imamo močno ekipo in tja se lahko odpravimo samozavestno. Pričakujemo trd boj. Mislim, da nobeden več ne dvomi o formi Jonasa. Ne smemo pa pozabiti Remca in Primoža, ki sta sicer izgubila nekaj časa, a bosta vseeno zelo nevarna," je še pristavil prvi kolesar sveta, ki je letos že slavil na Dirki po Italiji.

Primož Roglič (Red Bull Bora Hansgrohe) je po Pogačarjevem napadu sprva sledil Vingegaardu, toda nato je popustil. Na spustu ga je znova ujel, a se ga je ta otresel na naslednjem vzponu. Potem je Rogla vozil skupaj z Evenepoelom, ki ni uspel odgovoriti na Tadejev napad, vendar je v svojem ritmu priključil Zasavcu. V navezi sta lovila vodilni duet, ki pa je ohranjal dobrih 30 sekund naskoka. Na zadnjem spustu je potem Roglič v ostrem ovinku padel, ker pa se je na tleh znašel v zadnjih treh kilometrih in etapa ni bila označena za gorsko, so mu pripisali enak čas kot Belgijcu. Tako je namesto 55 sekund izgubil le 25.

Primož Roglič in Remco Evenepoel sta lovila priključek, za tretje mesto pa se nista pomerila, saj je slovenski kolesar na spustu tik pred ciljem padel. Foto: Reuters
Primož Roglič in Remco Evenepoel sta lovila priključek, za tretje mesto pa se nista pomerila, saj je slovenski kolesar na spustu tik pred ciljem padel. Foto: Reuters
Padec Rogliča na zadnjem spustu 11. etape Dirke po Franciji

Po etapi je šel z okrvavljeno nogo na zdravniški pregled, zato izjav ni dajal, je pa športni direktor njegove ekipe Rolf Aldag dejal, da so zelo zadovoljni z njegovo predstavo, dodal pa je, da mu je spodrsnilo na spolzkem odseku, saj je bil preveč oddaljen od notranjosti levega zavoja. Rama, s katero je imel težave, je ostala cela, dobil je le nekaj odrgnin po nogi, je pa v moštvenem avtobusu dvignil palec, da je z njim vse v redu. Ker so se v cilju in na vzponu na Pertus delile bonifikacijske sekunde, je Vingegaard za sekundo zmanjšal zaostanek za rumeno majico. Vseeno ostaja tretji, drugi pa je še vedno Evenepoel (1:06). Roglič zaostaja 2:15.

"Nemogoče je bilo slediti Tadejevemu napadu. Bil sem že povsem na limitu. Z Jonasom sta bila tokrat razred zase. S Primožem sva skušala zmanjšati zaostanek. Mislim, da je bila prava odločitev, da sem dirkal v svojem ritmu. Povečal sem prednost pred vsemi, ki so za Primožem. Tako sem v dobrem položaju za boj za oder za zmagovalce, kar je zelo dobro za moj prvi Tour. Ostati moram samozavesten in biti v soboto dobro pripravljen. V Pirenejih in Alpah nas čakajo daljši in manj eksplozivni klanci. Mogoče mi bo to bolj ustrezalo. V vsakem primeru se bom boril," pa je povedal Evenepoel.

Vingegaard odgovoril na napad Pogačarja in dobil sprint za zmago
Pogačar: Za nekaj centimetrov sem bil prekratek. Kapa dol Jonasu