Caleb Ewan je za nekaj centimetrov ugnal Dylana Groenewegna. Foto: Reuters
Profil 11. etape. Foto: MMC RTV SLO

Na 11. etapi so kolesarji prevozili 167 km. V prvi polovici preizkušnje so morali premagati kategorizirana vzpona, enega tretje in enega četrte kategorije. Čeprav je bil začetek etape nekoliko razgiban, pa je bil zaključek na kožo pisan šprinterjem, zato je bilo mogoče pričakovati, da bodo moštva z najboljšimi šprinterji na svetu naredila vse, da pobegi ne bi bili uspešni.

31 kilometrov pred ciljem je prišlo do množičnega padca, ki je povzročil nekaj nemirnosti v glavnini, saj so morale nekatere ekipe poslati nazaj v pomoč kolesarje za svoje kapetane. V padcu jo je najhuje skupil Nizozemec Niki Terpstra.

11. etapa: Albi-Toulouse, 167 km:   
 1. C. EWAN      AVS  3:51:26 
 2. D. GROENEWEGEN   NIZ    vsi 
 3. E. VIVIANI     ITA      
 4. P. SAGAN      SLK      
 5. J. DEBUSSCHERE   BEL      
 6. S. COLBRELLI    ITA      
 7. J. PHILIPSEN    BEL      
 8. C. BOL       NIZ    isti 
 9. A. KRISTOFF    NOR      
 10. W. BARGUIL     FRA      
 ...                  
 13. E. BERNAL     KOL      
 17. J. ALAPHILIPPE   FRA      
 23. G. THOMAS     VB     čas 
 91. M. MOHORIČ     SLO   +1:19 
 95. J. TRATNIK     SLO    1:57 

Večji del etape je glavnina sicer lovila ubežnike, ciljni šprint glavnine je želel naposled s samostojnim begom preprečiti Aime de Gendt, ki je imel v predmestju Toulousa še slabe pol minute prednosti.

Dirka po Franciji je nekaj tako oddaljenega od Avstralije, nekaj, kar lahko spremljamo le po televiziji. Ne morem verjeti, da sem tukaj. Z etapno zmago sem uresničil svoje sanje.

Caleb Ewan

Ta je začela hitro kopneti, potem ko je glavnina vzpostavila 'šprinterske vlake', ki so razvili večjo hitrost in so belgijskega ubežnika ujeli 4 km pred ciljem na krajšem nekategoriziranem vzponu.

Po pričakovanjih se je etapa končala s ciljnim šprintom. Bil je zelo dolg, za nekaj centimetrov ga je dobil Ewan, ki se je za zmago udaril z Groenewegnom. Ta je prvo mesto izgubil za zgolj nekaj centimetrov.

Vrstni red po 11. etapi:        
 1. J. ALAPHILIPPE   FRA  47:18:41 
 2. G. THOMAS      VB   +1:12 
 3. E. BERNAL     KOL    1:16 
 4. S. KRUIJSWIJK   NIZ    1:27 
 5. E. BUCHMANN    NEM    1:45 
 6. E. MAS       ŠPA    1:46 
 7. A. YATES      VB    1:47 
 8. N. QUINTANA    KOL    2:04 
 9. D. MARTIN     IRS    2:09 
 10. T. PINOT      FRA    2:33 
 ...                  
 14. R. BARDET     FRA    3:20 
 15. J. FUGLSANG    DAN    3:22 
 19. R. PORTE      AVS    3:59 
 65. J. TRATNIK     SLO   44:51 
 96. M. MOHORIČ     SLO  1:08:20 

Avstralčeva krstna etapna zmaga

Calebu Ewanu se je odvalil kamen od srca

Ewan je vendarle dočakal etapno zmago na letošnjem Touru. Na uvodni etapi se je v ciljnem šprintu znašel v gneči, na 4. etapi so zamočili moštveni kolegi, na 7. etapi pa je šprint začel za hip prepozno. Tokrat ničesar ni prepustil naključju, z zadnjimi močmi je le osvojil etapo na Dirki po Franciji. 25-letnik iz Sydneyja je tako etapo osvojil na vseh največjih kolesarskih dirkah. Na Giru je trikrat ciljno črto prečkal prvi (leta 2017 in letos), leta 2015 je etapo dobil tudi na Vuelti.

Uresničile so se mu sanje
"Kot otrok sem sanjal le o zmagi na tej dirki. Ne morem verjeti. Dirka po Franciji je nekaj tako oddaljenega od Avstralije, nekaj, kar lahko spremljamo le po televiziji. Ne morem verjeti, da sem tukaj. Z etapno zmago sem uresničil svoje sanje," je bil po koncu etape v Toulousu do ušes nasmejani Ewan.

Prvi od dveh Slovencev na dirki je ciljno črto prečkal Matej Mohorič, ki je na 91. mestu zaostal za minuto in 19 sekund, Jan Tratnik je bil 95. (+1:57).

Karavana bo zdaj zavila v Pireneje
V četrtek se bodo kolesarji iz Toulousa odpeljali v Pireneje, kjer jih čakata dva vzpona prve kategorije, sledi kronometer v Pauju, nato pa v soboto etapa s ciljem na slovitem Tourmaletu, tudi nedeljska pa se bo končala z vzponom. V rumenem še naprej dirka Julian Alaphilippe, vprašanje pa je, ali bo majico vodilnega tudi pripeljal iz Pirenejev.

Profil četrtkove 12. etape letošnje Dirke po Franciji: prvi pravi vzpon se bo začel po 130 km, ko bodo morali kolesarji premagati Col de Peyresourde (13,2 km ob 7-odstotnem povprečnem naklonu), po spustu sledi še vzpon na Hourquette d'Ancizan (slabih deset km ob 7,5-odstotnem naklonu. Oba vzpona sta prve kategorije. Foto: Letour.fr

Pred desetimi leti moški streljal na kolesarje
17. julija pred desetimi leti je na Dirki po Franciji – tedaj so kolesarji vozili 13. etapo – na karavano neki moški izstrelil tri šibre iz zračne puške. Zadel je Španca Oscarja Freireja in Novozelandca Juliena Deana. Na srečo nobenega ni resneje poškodoval, tako da sta lahko nadaljevala dirko. Med spustom so se zaslišali trije streli, Freireja je zadel v nogo, Deana pa v kazalec. Španski kolesar, ki je trikrat postal tudi svetovni prvak, si je šibro iz stegenske mišice odstranil kar sam in jo dal klubskemu zdravniku.

Zadnja 2 km 11. etape