Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta letos izdatno začinila Dirko po Franciji. Foto: EPA
Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta letos izdatno začinila Dirko po Franciji. Foto: EPA

Pogačar je povedal, da etapa ni bil tako zahtevna, upa pa, da se bo danes in predvsem jutri, ko bo na Touru zadnja gorska preizkušnja, forma izboljšala. Boj za rumeno majico se je v sredo odločil. Napovedi z začetka Toura, da bo Pogačar na koncu dirke bolj svež, so se izkazale za preoptimistične.

Že v Liegu, ko si je Tadej zlomil zapestje, smo vedeli, da bo Tadej težko do Toura v najboljši formi. Vodja priprav je rekel, da mora Pogačar narediti dva sklopa, vsak dolg en mesec. Naredil pa je le enega, ki je trajal tri tedne in pol. To se zdaj pozna.

Mauro Gianetti, UAE Emirates

Eden od razlogov je bil izjemno naporen boj, ki sta ga bila oba osrednja favorita, meni vodja Emiratov Mauro Gianetti, še večjo vlogo pa so odigrale prekratke priprave, je povedal Švicar. "Že v Liegu, ko si je Tadej zlomil zapestje, smo vedeli, da bo Tadej težko do Toura v najboljši formi. Vodja priprav je rekel, da mora Pogačar narediti dva sklopa, vsak dolg en mesec," je dejal.

Nadaljeval je: "Naredil pa je le enega, ki je trajal tri tedne in pol. To se zdaj pozna. Povrh vsega je bil Tour izjemno zahteven. Z Vingegaardom sta imela izjemen boj, brez lahkih etap. Zato čuti utrujenost. V torek ni pričakoval, da bo toliko časa izgubil. Takrat smo videli, da ni bil najboljši."

"Že na startu se je videlo, da ni bil pravi, Vingegaard pa je bil izjemen. Včeraj pa kombinacija utrujenosti, tako fizične kot mentalne, in še padca, vse to je vplivalo nanj. Za nameček je padel na začetku etape. Tedaj se je sprožil adrenalin, eno uro je bil v telesu, potem pa popustil. Zato je bil na koncu še bolj utrujen kot sicer," je še pojasnil.

"Če bi padel v zadnji uri, ne bi bilo tako hudo. Ampak da je na koncu rešil drugo mesto, in to na prelazu Loze, to lahko stori samo Tadej," je na cilju 18. etape v mestu Bourg-en-Bresse zatrdil Gianetti.

Tadej Pogačar na letošnji izvedbi Valonske puščice. V letošnjem letu je pred Dirko po Franciji dobil dirko Pariz–Nica, Dirko po Andaluziji, Dirko po Flandriji, dirko Amstel Gold Race in Valonsko puščico. Za nameček je postal še državni prvak v obeh disciplinah. Foto: AP
Tadej Pogačar na letošnji izvedbi Valonske puščice. V letošnjem letu je pred Dirko po Franciji dobil dirko Pariz–Nica, Dirko po Andaluziji, Dirko po Flandriji, dirko Amstel Gold Race in Valonsko puščico. Za nameček je postal še državni prvak v obeh disciplinah. Foto: AP

Spremljal sem spomladanske dirke, ki jih je zmagoval. Najboljši je bil tudi na dirki Amstel Gold Race. Tudi Liege bi verjetno dobil, če ne bi prišlo do padca. Toda na Amstlu ni bilo več tiste svežine, ki jo je imel na začetku sezone. Noben kolesar ni 'perpetuum mobile', da bi zdržal vse te napore prek celega leta in ohranjal raven pripravljenosti celo leto.

Gorazd Penko o Pogačarju in spomladanskih dirkah

Penko: Noben kolesar ni 'perpetuum mobile'
Gorazd Penko, nekoč selektor moške reprezentance, zdaj selektor ženske, se ne strinja povsem z Gianettijem. Še bolj pomembno se mu zdi, da se Pogačar ne osredotoči zgolj na Tour za razliko od svojega glavnega konkurenta. Vse od časov Eddyja Merckxa, ki je zadnjega pol stoletja edini kolesar ob Pogačarju, ki je dobil tako Dirko po Flandriji kot Dirko po Franciji, so se serijski zmagovalci Toura v zadnjih desetletjih skoraj izključno pripravljali le na osrednjo dirko sezone. To počne tudi Jonas Vingegaard. "To pomeni, da bo moral počasi manj dirkati na spomenikih. Spremljal sem spomladanske dirke, ki jih je zmagoval. Najboljši je bil tudi na dirki Amstel Gold Race. Tudi Liege bi verjetno dobil, če ne bi prišlo do padca. Toda na Amstlu ni bilo več tiste svežine, ki jo je imel na začetku sezone. Noben kolesar ni 'perpetuum mobile', da bi zdržal vse te napore prek celega leta in ohranjal raven pripravljenosti celo leto. Mislim, da se bodo morali v ekipi vrniti na stare, preizkušene recepte," je razmišljal Penko.

Pri Pogačarju je edina nevarnost, da ne bi bil več dober, če izgubi motivacijo, meni Igor Tominec. Foto: EPA
Pri Pogačarju je edina nevarnost, da ne bi bil več dober, če izgubi motivacijo, meni Igor Tominec. Foto: EPA

Tominec: Zmage dajejo Tadeju krila
Dolgoletni kolesarski novinar in stalni član podkasta Tour 202 Igor Tominec je poudaril, da je bilo doslej nesmiselno, da bi se Pogačar, ki bo septembra dopolnil 25 let, osredotočil zgolj na Dirko po Franciji.

"Ni zagotovila, da boš to dirko tudi dobil. Tadej Pogačar je kolesar, ki ima rad vse zvrsti kolesarstva in vse mogoče dirke. V teh mladih letih ga ni bilo treba specializirati za Tour, zdaj pa izgleda, da je danski tekmec tako močen, da bi bil edini recept, da je Pogačar tako dober, da ima le en vrhunec forme na leto. Ampak vidimo, da Tadej pozimi dirka v ciklokrosu, pa februarja na španskih dirkah, ki niso tako pomembne. Zmage tam mu dajo krila, ker enostavno rad dirka in rad zmaguje. Če ga bodo prehitro ukalupili, je pri Pogačarju edina nevarnost, da ne bi bil več dober, če izgubi motivacijo, da ne bi več želel vsako jutro iti na kolo in na trening," razmišlja Tominec.

Tudi o Asgreenu in ženskem Touru
V tokratni epizodi podkasta Tour 202 tudi o razpletu 18. etape in novem danskem vrhuncu na Touru, najboljši je bil Kasper Asgreen, ki je bil v otroških letih pogosto na drugačnem sedlu, tedaj je treniral dresuro.

Podrobneje tudi o ženskem Touru, ki se začne v nedeljo. Špela Kern bo slovenska predstavnica, zaradi poškodbe v ekipi, pa bi lahko na Touru tekmovala tudi Eugenia Bujak.

Tour 202: Tadej bo lažje konkuriral Jonasu, če se osredotoči na Tour, meni Gorazd Penko