149 Pogačar dobil prvo bitko, Roglič je še vedno zraven

Jonas Vingegaard je v cilju po 4. etapi pripovedoval, da so računali na morebitno izgubo časa kar na treh od uvodnih štirih etapah Toura 2024. Izgubo na spustu je Danec pripisal tudi učinku gravitacije oziroma večji teži Slovenca.

Težji so očitno tudi preostali tekmeci v skupnem seštevku, saj je izbrana skupina kapetanov ujela Vingegaarda, pred katerega se je z drugim mestom v sprintu zasledovalcev prerinil Remco Evenepoel. Vtis iz Bologne je popravil Primož Roglič in po prvi gorski etapi letošnje velike pentlje se resnično obeta spektakularen četveroboj, kjer se za zmago potegujeta dva Slovenca.

Vabljeni k poslušanju

Gorski vlak UAE-ja izpeljal načrt

149. del podkasta SOS-odmev se v prvem delu loteva pregleda prvih štirih tekmovalnih dni. Za MMC se je iz Valloirja oglasil Pogačarjev športni direktor Andrej Hauptman.

"Taktika je bila, da zmagamo na etapi in pridobimo nekaj dragocenih sekund v skupnem seštevku. Ekipa je delovala res homogeno in lahko smo zadovoljni z izidom. Do Nice je še dolga, dolga pot, na kateri nas čaka še polno pasti," je razplet gorskega dne ob prehodu iz Italije v Francijo povzel slovenski športni direktor pri ekipi UAE Emirates. Naslednja prava gorska etapa bo na sporedu šele ob koncu drugega tedna: v 14. in 15. etapi, ko bo pentlja zavila v Pireneje.

Sorodna novica Konkurenca ni bila kos napadu na Galibier in dih jemajočemu spustu Pogačarja

"Gorski vlak UAE-ja je speljal etapo, kot so si zamislili. Malce je ponagajal veter v prsi na vzponu. Pa Ayuso sprva ni slišal povelji Almeide in Pogačarja. Slednji ima 45 sekund prednosti pred Evenepoelom, 50 sekund pred Vingegaardom in 1:14 pred Rogličem. Osem vodilnih kolesarjev je v minuti in 32 sekundah, od tega so trije emirati – Ayuso (+1:10) in Almeida (+1:32), s čimer ima UAE več adutov za taktično preigravanje v nadaljevanju dirke," je Toni Gruden izpostavil izredno izhodišče Pogačarjeve ekipe, ki je skrojila gorsko etapo po načrtu.

Pogačar se zdaj spušča kot Pidcock

Izredno oster tempo je kljub vetru v prsi omogočil drzen napad prek slovitega Galibierja. Adam Yates je sporočil, da zaradi nekaj slabših nog, predčasno prevzel narekovanje tempa, nakar sta se Joao Almeida in Juan Ayuso dogovorila iz kratke medsebojne izmene, s čimer sta pripravila Pogačarjev napad tik pod vrhom Galibierja.

Zadnjih 837 metrov je Pogi "prejurišal" v dveh minutah in se ob drugem napadu odpeljal Vingegaardu. V najstrmejših 8,5 km vzpona je Pogačar za minuto in pol podrl rekord Naira Quintane iz leta 2019, vseeno pa je bilo to dovolj le za 8 sekund prednosti na vrhu prelaza. Prvi kolesar sveta je razliko ustvaril na spustu, ki je bil dih jemajoč. V prvem tehničnem odseku je le za sekundo zaostal za rekordom Toma Pidcocka iz 2022, a ključni so bili hitri odprti deli, kjer je po Vingegaardovo odločala gravitacija oziroma vožnja na moč.

"Nato pa na polno, veselil se je šele za ciljno črto. Za razliko od Gira je tu pomembna vsaka sekunda. Z enim stavkom – dirkanje z glavo," je Slavko Jerič opozoril, kako Pogačar ni popustil vse do ciljne črte, šele nato je zmagoslavno dvignil roke. Na koncu 35 sekund prednosti pred Evenepoelom, Ayusom in Rogličem. Vingegaard je skupaj s Carlosom Rodriguezom izgubil še dodatni dve sekundi.

Pogačar v rumeni majici vodilnega in Roglič kot kapetan rdečih bikov. V drugi etapi je  Zasavec proti Gorenjcu izgubil 21 sekund, v četrti pa 35 sekund na cesti in še 18 zaradi bonifikacij. Foto: AP
Pogačar v rumeni majici vodilnega in Roglič kot kapetan rdečih bikov. V drugi etapi je Zasavec proti Gorenjcu izgubil 21 sekund, v četrti pa 35 sekund na cesti in še 18 zaradi bonifikacij. Foto: AP

Rogliča nikoli ne smemo odpisati

Drugi slovenski adut za skupno zmago Primož Roglič je zdaj na petem mestu, potem ko je v nedeljski, 2., etapi s ciljem v Bologni nenadejano izgubil 21 sekund.

"Na San Luci res ni bilo videti dobro. Vlasov in Hindley sta sledila Vingegaardu in Pogačarju, Roglič je obakrat začel klanec z opaznim zaostankom. Tudi na pogled ni bil to njegov dan. Na Galibierju je bil tik predtem, da bi se mu strgala elastika, a je pregrizel. Na spustu, kjer je pred sedmimi leti kot prvi Slovenec dosegel etapno zmago na Touru, je bil med boljšimi. Bolje je med zasledovalci šlo le Carlosu Rodriguezu. Pogovor v cilju je pokazal sproščenost, malce mu je tudi odleglo, da se lahko kosa z Vingegaardom, Evenepoelom, Rodriguezom in Ayusom," je Gruden strnil Rogličevi vožnji na klancih, kjer je v preteklosti že slavil.

"Rogliča prav nikoli ne smemo odpisati, tudi v boju za zmago ne. Papirnata favorita, zmagovalca zadnjih štirih Tourov, vseeno imata neznanko nad seboj. Kako se bo Pogačarju poznal napor z zmagovitega Gira in kako bo šlo Vingegaardu. Roglič je borec, ki se res nikoli ne preda," je spomnil Jerič.

Vroče v Italiji, a brez težav za emirate

V petek sledi 25-km kronometer, v nedeljo pa etapa s 14 odseki za skupnih 32 km makadamskih cest. Bo Pogačar povečal prednost ali bodo tekmeci vrnili udarec? Foto: RCS Sport
V petek sledi 25-km kronometer, v nedeljo pa etapa s 14 odseki za skupnih 32 km makadamskih cest. Bo Pogačar povečal prednost ali bodo tekmeci vrnili udarec? Foto: RCS Sport

Zgodovinski prvi začetek Dirke po Franciji v sosednji Italiji je zaznamovala izjemna vročina, in morje navijačev, ki so pustili močan vtis na karavano.

"Italija - trije res posebni dnevi. Ogromno navijačev. Tadej je med Girom pridobil veliko navijačev, tako da smo imeli na startu in cilju vedno imeli veliko dela, da smo sploh lahko prišli do svojih vozil. Bilo je res vroče, a prav nobenih težav nismo imeli s tem. Ekipa je pripravila veliko okrepnih postaj, kolesarji so v vrhunski formi. Tako da nam tudi vročina več kot 40 stopinj Celzija ni prišla do živega," je Hauptman potrdil, da so Pogačar in njegovi pomočniki pripravljeni na julijsko vročino.

Ob vrnitvi na francoska tla je prišla ohladitev in tudi v preostanku prvega tedna se temperatura na trasi Toura naj ne bi presegla 25 stopinj Celzija. 15-dnevna napoved trenutno celo napoveduje deževni konec tedna, ko bo velika pentlja zavila v Pireneje. A naprej se mora zaključiti uvodni dolgi teden, ki prinaša še dva dneva bojev med kapetani: v petek 25-km kronometer in nato v nedeljo makadamske ceste Šampanje.

Drugi polčas v znamenju Slovenije na Euru

Sorodna novica V Firencah veliko pozitivne energije, že v soboto se pričakuje 'Vingegaardov test'

Vabljeni k poslušanju celotne epizode, kjer je bil govor še o naslednjih temah:
− Pestri športni dnevi za slovenske ljubitelje športa.
− Kdo od favoritov je pokazal največ?
− Vingegaard in vtis iz bližine ter njegove izjave.
− Evenepoel zdaj tik pred dvakratnim branilcem naslova.
− Roglič in izguba na njegovem klancu San Luca nad Bologno.
− Carapaz prijetno presenečenje prvih treh dni.
− Manjše ekipe zaznamovale veliki start v Italiji.
− Nalaganje obremenitve na Vingegaarda, kot lani v obratni smeri.
− Drugi del enournega pogovora posvečen Sloveniji na Euru 2024.
− Zanimivost o številki (1)47.