Marc Hirschi je zmagal prvič v profesionalni karieri. Foto: Reuters
Marc Hirschi je zmagal prvič v profesionalni karieri. Foto: Reuters

22-letni Hirschi je ob debiju na tritedenskih dirkah izjemno dejaven. Drugi je bil na drugi etapi, tretje mesto je zasedel na deveti, zdaj pa mu je uspel veliki met, ko je slavil na najdaljši preizkušnji letošnje francoske pentlje, 218 km dolgi etapi med Chauvignyjem in Sarranom. "Neverjetno. Dvakrat sem bil blizu. Dvomil sem, da mi bo uspelo. S polno močjo sem pospešil. Res je sladka zmaga, ne znam opisati občutkov. Po napadu sem dvomil, saj so bili zasledovalci blizu. Težko najdem besede. To je moja največja zmaga in ne bi moglo biti boljše. Sanjsko," je po prvi zmagi v profesionalni karieri dejal nekdanji svetovni prvak do 23 let.

Potem ko je na drugi etapi zaostal le za Julianom Alaphilippom (Quick Step), se je na deveti etapi pognal v samostojen beg. Sto kilometrov je v nedeljo prevozil sam, tik pred ciljem pa ga je ujela četverica s Tadejem Pogačarjem (UAE) in Primožem Rogličem (Jumbo Visma). Švicar je poskusil še v sprintu, a sta bila za zgodovinski uspeh premočna slovenska kolesarja. Pogačar je dobil takrat prvo etapo na Touru, Roglič pa je kot prvi Slovenec oblekel rumeno majico.

Nova pravila v primeru okužb

Organizatorji preizkušnje (ASO) so v sodelovanju s francosko vlado podali izjavo, v kateri je zapisano, da se pozitivni primeri v drugem valu testiranj v ponedeljek ne bodo seštevali s tistimi iz prvega vala ob prvem prostem dnevu. To pomeni, da si lahko v moštvih Ineos Grenadiers, Mitchelton-Scott, Ag2r La Mondiale in Cofidis vendarle malce oddahnejo pred naslednjimi testi, ki jih bodo opravili v ponedeljek na drugi prosti dan.

Omenjena moštva so ob prvih testiranjih imela člana moštva, ki je bil pozitiven na novi koronavirus, s čimer so bili le še za en pozitivni izvid oddaljeni od izključitve s Toura. To se zdaj ne bo zgodilo, kot je za Cyclingnews potrdil organizator dirke. "V ponedeljek bomo znova z ničle začeli šteti izvide testiranj za vse ekipe, vseeno pa ob novem morebitnem pozitivnem primeru pred ponedeljkom v enem izmed štirih moštev, ki so zaznala covid-19, sledi izključitev," so še pojasnili pri ASU.

Kljub razočaranju je povedal, da je po tej etapi postal samozavestnejši, saj se zdaj zaveda, da je močan oziroma česa je sposoben. Tokrat je med ubežniki napadel 28 kilometrov pred ciljem, ko so se kolesarji vzpenjali na zadnjega izmed štiri kategoriziranih klancev na etapi, na Suc au May. S pospeševanjem je strl Maximiliana Schachmanna (Bora Hansgrohe) in Marca Solerja (Movistar). Na vrhu Suc au Maya, vzpona druge kategorije, je dobil še osem bonifikacijskih sekund.

Hirschi ni verjel, da lahko dobi etapo na Touru

Tedaj je imel nekaj manj kot 20 sekund prednosti, na spustu in nato tako rekoč ves čas proti cilju, ko je kolesaril v izjemnem ritmu, pa je pridobival. Kmalu je bila njegova prednost pol minute, ko je ostalo še deset kilometrov, je ta znašala 45 sekund, v cilju pa 52 sekund, ko je poskrbel za prvo švicarsko zmago na Dirki po Franciji po osmih letih. Tedaj je etapa pripadla Fabiu Cancellari.

Solerja in Schachmanna so v ozadju kmalu ujeli zasledovalci. Enajsterica je imela prevelik zaostanek, da bi konkurirala Hirschiju. Posamezniki so poskušali z nekaj napadi, a neuspešno, na koncu pa je z 52 sekundami za zmagovalcem na drugo mesto prišel Francoz Pierre Rolland (B&B Hotels Vital Concept), tretji pa je bil še en kolesar Sunweba, Danec Søren Kragh Andersen.

Roglič: Dobro ogrevanje za petkovo etapo

Najboljši kolesarji na letošnji dirki so v cilj prišli skupaj v glavnini. Za Hirschijem so zaostali dve minuti in pol. Roglič je zasedel 24. mesto, Pogačar pa je bil 26. V tej skupini sta bila tudi Luka Mezgec (Michelton Scott) in Jan Polanc (UAE). Med prvo deseterico skupnega seštevka ni bilo nobenih sprememb. Roglič še naprej vodi z 21 sekundami prednosti pred Eganom Bernalom (Ineos), Pogačar pa z zaostankom 44 sekund zaseda sedmo mesto.

"Etapa ni bila najlažja. Od začetka smo pričakovali pobeg. Fantje iz drugih ekip so opravili dobro delo. Bilo je dobro ogrevanje za petek, ko nas čakata nov izziv in zahtevnejša etapa, predvsem v zaključku. Upam, da bomo nadaljevali v takem ritmu," je po etapi povedal Roglič.

Primož Roglič je tretji dan dirkal v rumeni majici. V petek favorite za končno zmago čaka že zahtevnejše delo. Foto: EPA
Primož Roglič je tretji dan dirkal v rumeni majici. V petek favorite za končno zmago čaka že zahtevnejše delo. Foto: EPA

Na 13. etapi kolesarje čaka kar sedem kategoriziranih vzponov v Centralnem masivu. Prvi že po 25 kilometrih, ko se bodo povzpeli na Col de Ceyssat. Ta klanec je prve kategorije, kakor tudi ciljni vzpon na Puy Mary, ki je dolg 5,4 kilometra s povprečnim naklonom 8,1 odstotka in morda pravi poligon za boj med favoriti za rumeno majico. Predtem je na vrsti še klanec druge kategorije na Col de Neronne, kjer se bodo delile bonifikacijske sekunde.

Etapa posvečena francoskima legendama

12. etapa, edina na letošnji izvedbi najprestižnejše dirke na svetu, ki je daljša od 200 km, je bila posvečena dvema pomembnima Francozoma, ki sta umrla lani. Trasa je peljala skozi St-Léonard-de-Noblat, kjer je živel legendarni kolesar Raymond Poulidor. Osemkrat je Tour končal na zmagovalnem odru, konkurenčen je bil še pri 40 letih, a nikoli ni zmagal niti ni za en sam dan nosil rumene majice.

V zadnjih desetletjih je večno drugi Poupou sicer postal simbol predaje majice vodilnega na večini etapnih ciljev. Veljal je za najbolj priljubljenega francoskega kolesarja zadnjega pol stoletja, njegova kolesarska dediščina pa živi prek njegovega vnuka Mathieuja van der Poela.

Cilj etape je bil v vasici Serran, kjer je živel nekdanji francoski predsednik Jacques Chirac, ki je prav tako umrl lani. V Serranu z vsega 275 prebivalci zdaj stoji stavba s predsedniško knjižnico in muzejem z državniškimi darili, ki jih je prejel v času svojega predsednikovanja 1995–2007.


12. etapa:

Chauvigny-Sarran, 218 km:              
  1. M. HIRSCHI        ŠVI      5:09:41
  2. P. ROLLAND        FRA        +0:52
  3. S. KRAGH ANDERSEN DAN          vsi
  4. Q. PACHER         FRA             
  5. J. HERRADA        ŠPA         isti
  6. M. SCHACHMANN     NEM             
  7. H. HOULE          KAN             
  8. S. REICHENBACH    ŠVI          čas
  9. K. ELISSONDE      FRA         0:56
 10. N. ROCHE          IRS     isti čas
 11. J. ALAPHILIPPE    FRA         1:48
 ...                                   
 24. P. ROGLIČ         SLO         2:30
 26. T. POGAČAR        SLO             
 35. L. MEZGEC         SLO             
 45. J. POLANC         SLO             
 88. M. MOHORIČ        SLO        13:38
Skupni vrstni red po 12. etapi:       
  1. P. ROGLIČ        SLO     51:26:43
  2. E. BERNAL        KOL        +0:21
  3. G. MARTIN        FRA         0:28
  4. R. BARDET        FRA         0:30
  5. N. QUINTANA      KOL         0:32
  6. R. URAN          KOL     isti čas
  7. T. POGAČAR       SLO         0:44
  8. A. YATES         VB          1:02
  9. M. A. LOPEZ      KOL         1:15
 10. M. LANDA         ŠPA         1:42
 ...                                  
 48. J. POLANC        SLO      1:07:03
 90. L. MEZGEC        SLO      2:05:40
 92. M. MOHORIČ       SLO      2:07:55

Najboljši mladi kolesar (bela majica):
  1. E. BERNAL        KOL     51:37:07
  2. T. POGAČAR       SLO        +0:23
  3. E. MAS           ŠPA         1:41