Jonas Vingegaard je na torkovem kronometru kar za minuto in 38 sekund premagal Tadeja Pogačarja. Foto: Reuters
Jonas Vingegaard je na torkovem kronometru kar za minuto in 38 sekund premagal Tadeja Pogačarja. Foto: Reuters

Pričakoval je, da bi bila lahko razlika med vodilnima pol minute, ne več, dodal pa je, da si Tadej Pogačar nima kaj očitati, saj je odvozil odličen kronometer. Tretjeuvrščenega Wouta van Aerta je premagal za minuto in 13 sekund. Manj je ločilo van Aerta in Ruija Costo na 20. mestu.

Sorodna novica Vingegaard s senzacionalnim kronometrom strl Pogačarja v Comblouxu

Se bo razlika na koncu res štela v minutah?
Gostje podkasta so skušali obrazložiti te velike zaostanke v sorazmerno kratki vožnji na čas. Mnogi so bili v ciljnem prostoru brez besed, popolnoma začudeni ob pogledu na rezultat, je s prizorišča povedal poročevalec Vala 202 na prizorišču Dirke po Franciji Luka Dolar, stalni član podkasta Igor Tominec je razmišljal, da je imel Vingegaard očitno v svojih nogah več zaloge energije s prejšnjih etap, bolj logično mu zdaj zvenijo besede Danca, ki je zatrdil, da se bo razlika na tem Touru na koncu štela v minutah, ne v sekundah. Nekateri so namigovali, da mnogi kolesarji v vožnji na čas niso šli na polno in da so raje hranili moči za naslednje zahtevne etape, toda Luka Mezgec je vse to zanikal.

"Tisti, ki so bili na koncu med najboljših 20-imi, so zagotovo peljali na vso moč. Nihče ni niti razmišljal o naslednji etapi. Če se boriš za etapno zmago ali za skupno razvrstitev, na 22-kilometrski preizkušnji ne moreš prav veliko preračunavati. Govoril sem s Simonom Yatesom. Bil je zelo zadovoljen s svojimi številkami," je povedal Mezgec. Njegov moštveni kolega in kapetan ekipe Jayco Alula je bil peti, skoraj tri minute za Vingegaardom.

Splačalo se je zamenjati kolo
Mezgec je bil med tistimi, ki so se odločili zamenjati svoje kolo pred drugim klancem. Tega ni naredil zaradi boljšega rezultata, saj ne konkurira za visoka mesta v vožnjah na čas ali v skupnem seštevku. Predvsem se je želel znebiti zahtevnejšega, težjega kolesa za kronometer, z mislimi na gorsko 17. etapo (St. Gervais Mont Blanc–Courchevel), kjer bo treba prav tako varčevati z močmi pred zadnjimi sprinterskimi preizkušnjami na Dirki po Franciji.

Je pa Simon Yates, ki je skupno osmi, na prosti dan preverjal, ali se splača menjati kolo. Ugotovil je, da se je, je povedal Mezgec. Z menjavo je izgubil 10 do 15 sekund, na klancu pa pridobil 25 sekund. Vodilna sta se odločila za različni taktiki. Vingegaard ni zamenjal kolesa, Pogačar ga je, Mezgec pa pravi, da menjava ni vplivala na razplet. "Rezultat bi bil enak, tudi če Tadej ne bi zamenjal kolesa. So se že pravilno odločili v ekipi," je povedal 35-letnik.

Sorodna novica Danec presenetil sam sebe, Slovenec upa na dež na prelazu Loze

Naj pada zdaj dež ...
Pogačar je po koncu etape napovedal, da upa, da bo razplet 17. etape podoben tistemu iz šeste. Vingegaard si je v peti privozil minuto prednosti, Pogačar pa jo je z napadom na zadnjem klancu šeste prepolovil. 24-letnik s Klanca pri Komendi si tudi želi, da bi na poti do Courchevela deževalo. Luka Dolar je s prizorišča poročal, da se je vremenska napoved malce izboljšala, iz slovenskega zornega kota se je torej poslabšala.

Mezgec razmišlja o dveh scenarijih, ki bi lahko ekipi UAE prav prišla. "Od začetka bi lahko dirkali odprto in pošiljali kolesarje v beg, potem bi šel Tadej že na predzadnjem klancu na vse ali nič. Tedaj bi se skušal znebiti Jonasa, potem pa bi ga počakali moštveni kolegi in mu pomagali do cilja. Takšna taktika je proti ekipi, kot je Jumbo, tvegana, dvomim, da je lahko uspešna. Ker je to najzahtevnejša etapa na dirki, z največ višinskimi metri, se ne bi odločil za tako tvegano taktiko. Mogoče je bolje staviti na zadnji klanec in tam poskusiti na vse ali nič," je razmišljal Mezgec.

Kaj bomo še doživeli do nedelje?
V podkastu Tour 202 z voditeljem Luko Petričem so gostje iskali tudi razloge za optimizem pred zaključkom Dirke po Franciji. Mezgec pravi, da razlika skoraj dveh minut resda velika, a Toura še ni konec, pet etap je še do ciljne črte na Elizejskih poljanah, kolesarstvo pa je šport, v katerem se hitro zgodijo nepričakovane stvari. Tominec je rekel, da lahko optimizem črpamo iz tega, da je Tadej Pogačar vedno pripravljen narediti kaj presenetljivega. V Pirenejih smo ga letos že skoraj odpisali, pa je do včeraj nekajkrat zmanjšal svojo prednost do vodilnega. Dolar je razmišljal, da bi Pogačarju prav prišel uspešen dolg pobeg, in se spomnil, da mu je na državnem prvenstvu uspel ravno z Mezgecem.

Mezgec bo v nadaljevanju Toura še naprej opravljal vlogo prvega pomočnika nizozemskega sprinterja Dylana Groenewegna. Njuna ekipa Jayco Alula še čaka na prvo zmago na letošnji dirki, Gorenjec pa meni, da bi lahko bila Nizozemcu od preostalih etap na kožo najbolj pisana četrtkova.

Tour 202: Jonas je bil izjemen, a ni še konec Toura, poudarja Luka Mezgec