Daniel Martin se je veselil druge etapne zmage na Touru. Pred petimi leti je dobil 9. etapo. Foto: Reuters
Daniel Martin se je veselil druge etapne zmage na Touru. Pred petimi leti je dobil 9. etapo. Foto: Reuters
Greg Van Avermaet upa, da bo lahko rumeno majico zadržal vse do prve etape v Alpah, ki bo na sporedu v petek. Foto: Reuters
Romain Bardet je bil predlani drugi, lani pa tretji v skupnem seštevku. Tudi letos je glavni francoski adut. Na naslednika Bernarda Hinaulta Francozi čakajo že vse od leta 1985. Foto: Reuters
Martin: Po toliko drugih mestih je čudovito zmagati
Roglič po številnih težavah do 10. mesta
Zadnji trije kilometri 6. etape Toura

Trasa od Bresta do Mur de Bretagna je bila precej razgibana. Etapa se je končala z dvema vzponoma tretje kategorije. Drugo mesto je zasedel Pierre Roger Latour, tretji pa je bil Alejandro Valverde. Majico vodilnega je ubranil Greg Van Avermaet.

Roglič se je odlično izvlekel iz težav
Zelo dobro se je iz težav izkopal Roglič. Najboljši slovenski kolesar ekipe LottoNL-Jumbo je sredi etape lovil vodilno skupino in moral pozneje še zamenjati kolo. Trčil je v sredinski otok na cestišču in poškodoval kolo, tako da je moral vzeti rezervnega. Na zadnji klanec je prišel z najboljšimi, etapo pa je končal deseti s tremi sekundami zaostanka za zmagovalcem.

Froome malce zaostal, tudi Bardet in Dumoulin v težavah
Slabe ceste so prispevale k osipu pri favoritih. Tom Dumoulin in Romain Bardet sta zaradi okvar kolesa oziroma predrtih zračnic izgubila nekaj dragocenih sekund. Francoz je moral po okvari sesti celo na kolo moštvenega sotekmovalca Tonyja Gallopina, zaostal je 31 sekund. Dumoulin, ki je na letošnjem Giru zasedel drugo mesto, je na 46. mestu izgubil 53 sekund. Dobil je še 20 sekund pribitka zaradi nepravilne vožnje med avtomobili. Visokega ritma vodilnih ni do konca zdržal niti štirikratni zmagovalec Toura Chris Froome, ki je zaostal osem sekund in tako končal na 18. mestu.

Martin je imel dovolj drugih mest
V zadnjem kilometru je bila vodilna skupina pripravljena za zadnje dejanje, najbolje pa je položaj izkoristil Martin. Irec je skočil že 1.100 metrov pred ciljem in si privozil dovolj prednosti, da ga tekmeci v zadnjih dvesto metrov niso mogli več ujeti.

Za irskega kolesarja je bila današnja etapa vrnitev na mesto zamujene priložnosti – leta 2015 je imel zmago na istem zaključnem delu že v žepu, a ga je takrat premagal Alexis Vuillermoz. Danes je zdržal do konca, pa čeprav je bil zadnji napad Latoura precej nevaren, a je Francozu zmanjkalo časa in metrov.

Po letu 2013 je za Martina to druga etapna zmaga na Touru. "Super občutek je, da sem spet dosegel zmago. Toliko drugih mest sem že zbral, na koncu sem bil nekoliko nervozen, ker sem se bal vetra v prsi. Toda ko sem videl, da smo bili na vzponih vsi na meji moči, sem si rekel, zakaj pa ne bi poskusil. Uspelo mi je, zame je letošnji Tour že uspeh, vse, kar še pride, je lahko samo še dodatek," je pot do zmage opisal Irec.

Drug slovenski kolesar na Touru Kristijan Koren (Bahrain-Merida) je bil danes 117., zaostal je osem minut in 25 sekund. V petek čaka kolesarja sedma etapa od Fougeresa do Chartresa. Po 231 km bodo zelo verjetno znova priložnost dobili šprinterji.

6. etapa, 
Brest-Mur de Bretagne, 181 km:
 1. D. MARTIN     IRS  4:13:43 
 2. P. R. LATOUR   FRA   +0:01 
 3. A. VALVERDE    ŠPA   0:03 
 4. J. ALAPHILIPPE  FRA    vsi 
 5. R. MAJKA     POL      
 6. A. YATES      VB      
 7. B. MOLLEMA    NIZ      
 8. P. SAGAN     SLK      
 9. G. THOMAS     VB   isti 
 10. P. ROGLIČ     SLO      
 11. R. PORTE     AVS      
 12. G. VAN AVERMAET  BEL      
 13. N. QUINTANA    KOL    čas 
 ...                  
 18. C. FROOME     VB   0:08 
 46. T. DUMOULIN    NIZ   0:53 

 
Skupni vrstni red po 6. etapi:              
 1. G. VAN AVERMAET  BEL 22:35:46 
 2. G. THOMAS     VB   +0:03 
 3. T. VAN GARDEREN  ZDA   0:05 
 4. J. ALAPHILIPPE  FRA   0:06 
 5. P. GILBERT    BEL   0:12 
 6. B. JUNGELS    LUK   0:18 
 7. R. URAN      KOL   0:45 
 8. A. VALVERDE    ŠPA   0:51 
 9. R. MAJKA     POL   0:52 
 10. J. FUGLSANG    DAN   0:53 
 11. R. PORTE     AVS   0:53 
 ...                  
 14. C. FROOME     VB   1:02 
 18. P. ROGLIČ     SLO   1:17 
 19. T. DUMOULIN    NIZ   1:23 
100. K. KOREN     SLO   15:43 
Martin: Po toliko drugih mestih je čudovito zmagati
Roglič po številnih težavah do 10. mesta
Zadnji trije kilometri 6. etape Toura