Michael Matthews je imel v zaključku etape največ moči. Foto: Reuters
Michael Matthews je imel v zaključku etape največ moči. Foto: Reuters

Mislim, da smo nazadnje tu končali etapo pred dvema letoma. Imel sem štiri zlomljena rebra, kožo mi je ob padcu pravzaprav postrgalo z vsega telesa. To je bila ena tistih etap, ki sem jih res želel dobiti, nato pa sem padel. Vrniti se na to prizorišče in zmagati na tak način ... lahko rečem, da so se mi uresničile sanje.

Michael Matthews
Fabio Aru
Fabio Aru s svojimi pomočniki taktično ni bil dorasel Christopherju Froomu in ekipi Sky. Italijan je zaradi tega izgubil rumeno majico. Foto: Reuters
Christopher Froome
Christopher Froome je znova oblekel rumeno majico. Foto: Reuters
Froome se je zahvalil Kwiatkowskemu
Tour: Zadnja dva kilometra 14. etape
Formula za uspešnost pobega

Zadnjih 100 kilometrov je bila trasa zelo razgibana, saj se je ves čas polagoma vzpenjala in spuščala. Karavano sta čakala tudi dva vzpona tretje kategorije, cilj pa je bil na nadmorski višini 563 metrov. Zanimiv je bil sklepni del, saj se je cesta zadnjih 570 metrov vila v klanec s povprečnim naklonom 9,6 odstotka.

Glavni poraženec etape je bil Fabio Aru, ki je izgubil vodstvo v skupnem seštevku, s tem pa tudi rumeno majico. Znova si jo je oblekel Christopher Froome, ki je v zaključku etape pobegnil Italijanu, izničil je njegovo prednost v skupnem seštevku, na cilju jo je še povečal, tako da zdaj znaša 18 sekund.

Smetano je na koncu pobral Matthews, ki je imel za sklepni vzpon največ moči v nogah, najprej je zlahka prehitel Philippa Gilberta, ki je šprint začel prezgodaj, na koncu je odbil še vse napade Van Avermaeta in dosegel prvo etapno zmago na 104. francoski pentlji.

Tudi letos smo na MMC-ju pripravili nagradno igro Navidezna dirka. Še vedno se lahko prijavite, letos prvič podeljujemo nagrade tudi zmagovalcem posameznih etap!

Zmagovalec 14. etape je matjaz81 (437 točk), ki bo za nagrado prejel knjigo Dirka po Italiji: zgodovina najznamenitejših Girov avtorja Brendana Gallagherja in bidon.

Enako nagrado bodo prejeli vsi dnevni zmagovalci ravninskih etap, medtem ko bodo zmagovalci gorskih etap in obeh kronometrov prejeli knjigo Klub rumene majice – kako razmišljajo zmagovalci Dirke po Franciji avtorja Edwarda Pickeringa in bidon.

Upoštevane so spremembe, ki so opravljene do 11.00 za vsak dan. Podrobnejša navodila lahko preberete tukaj.

Skupni zmagovalec bo dobil 300 evrov vplačila v sklad ALTA GLOBAL, drugi 200 evrov in tretji 100 evrov vplačila v isti sklad. Prvih deset bo prejelo bidon.


Glavnina (zlahka) ujela De Gendta

Thomas De Gendt, ki je dobil zadnji gorski cilj (Cote de Centres) in s tem tudi osvojil še zadnji dve točki, je bil kar nekaj časa med ubežniki. Po dobrih 75 kilometrih etape je bilo v ubežniški skupini pravzaprav pet kolesarjev - ob De Gendtu še Reto Hollenstein, Maxime Bouet, Timo Roosen in Thomas Voeckler. Pozneje sta ostala le še De Gendt in Voeckler, ta je 28 kilometrov pred ciljem omagal. Glavnina je ves čas lovila De Gendta, bila je približno 10 km/h hitrejša od Belgijca, njegova prednost se je počasi, a vztrajno topila. Končno ga je ujela 12,5 km pred ciljem.

Avstralec na koncu najmočnejši
Takoj zatem so pobegnili Damiano Caruso, Maurits Lammertink, Nikias Arndt in Pierre-Luc Perichon, glavnina, na čelu katere so bili kolesarji ekipe Sky, na njihov pobeg ni odgovorila. Perishon je popeljal ubežno četverico v zadnjih šest kilometrov, njen beg je bil ujet kilometer pozneje. Vajeti je v svoje roke vzel Lammertink, ki je ostal sam v ospredju, za presenečenje ni imel možnosti. V zadnjem kilometru je bilo vse pripravljeno za šprint, najprej je poskusil Gilbert, ki je šprint začel prezgodaj in je slabih 200 m pred ciljem omagal, za zmago pa sta se udarila le še Matthews in Van Avermaet. Uspešnejši je bil Avstralec.

Uresničile so se mu sanje
"Mislim, da smo nazadnje tu končali etapo pred dvema letoma. Imel sem štiri zlomljena rebra, kožo mi je ob padcu pravzaprav postrgalo z vsega telesa. To je bila ena tistih etap, ki sem jih res želel dobiti, nato pa sem padel. Vrniti se na to prizorišče in zmagati na tak način ... lahko rečem, da so se mi uresničile sanje," je bil po etapi do ušes nasmejan Matthews, ki se je zavedal, da bo konec zelo težak. "Danes je zame popoln dan," je sklenil. To je bila za njegovo ekipo Sunweb sicer druga zmaga zapored, potem ko je petkovo etapo dobil Warren Barguil.

Slovencev ni bilo v ospredju
Slovenskih kolesarjev ni bilo v ospredju. Najboljši je bil Jani Brajkovič, ki je osvojil 108. mesto, za zmagovalcem je zaostal 6 minut in 28 sekund. Primož Roglič je bil 141., Grega Bole 157., Borut Božič pa 173. (vsi so zaostali za 13 minut in 17 sekund). Roglič je v skupnem seštevku 36. (+1:04:06), Brajkovič 41. (+1:08:34), Bole 137. (+2:15:30), Božič 163. (2:37:58).

Nova razgibana etapa pred prostim dnem
Jutri je na sporedu še ena razgibana etapa, na kateri bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane prelaze, najhujša bosta prvi in tretji, in sicer vzpon na Montee de Naves d'Aubrac in Col de Peyra Taillade. Oba prelaza sta prve kategorije. Etapa bo dolga 189,5 km, začela se bo v Laissac-Severac l'Egliseju, končala pa v Le Puy-en-Velayu. Sledi prosti dan.

104. Dirka po Franciji, 14. etapa

Blagnac-Rodez, 181,5 km:          
  1. M. MATTHEWS      AVS  4:21:56
  2. G. VAN AVERMAET  BEL isti čas
  3. E. BOASSON HAGEN NOR    +0:01
  4. P. GILBERT       BEL      vsi
  5. J. McCARTHY      AVS         
  6. S. COLBRELLI     ITA         
  7. C. FROOME        VB      isti
  8. D. MARTIN        IRS         
  9. R. URAN          KOL      čas
 10. T. BENOOT        BEL     0:05
 30. F. ARU           ITA     0:26
 ...                              
108. J. BRAJKOVIČ     SLO     6:28
141. P. ROGLIČ        SLO    13:17
157. G. BOLE          SLO      oba
173. B. BOŽIČ         SLO isti čas
                                  
Skupni vrstni red po 14. etapi:   
  1. C. FROOME        VB   9:52:09
  2. F. ARU           ITA    +0:18
  3. R. BARDET        FRA     0:23
  4. R. URAN          KOL     0:29
  5. M. LANDA         ŠPA     1:17
  6. D. MARTIN        IRS     1:26
  7. S. YATES         VB      2:02
  8. N. QUINTANA      KOL     2:22
  9. L. MEINTJES      JAR     5:09
 10. A. CONTADOR      ŠPA     5:37
 ...                              
 36. P. ROGLIČ        SLO  1:04:06
 41. J. BRAJKOVIČ     SLO  1:08:34
137. G. BOLE          SLO  2:15:30
163. B. BOŽIČ         SLO  2:37:58
                                  
Točke (zelena majica):            
  1. M. KITTEL        NEM      373
  2. M. MATTHEWS      AVS      274
  3. A. GREIPEL       NEM      187
                                  
Gorski cilji (pikčasta majica):   
  1. W. BARGUIL       FRA       94
  2. T. DE GENDT      BEL       36
  3. M. LANDA         ŠPA       33
  4. P. ROGLIČ        SLO       30
                                  
Mladi kolesarji (bela majica):    
  1. S. YATES         VB  59:54:11
  2. L. MEINTJES      JAR    +3:07
  3. P. R. LATOUR     FRA     8:54
                                  

Mislim, da smo nazadnje tu končali etapo pred dvema letoma. Imel sem štiri zlomljena rebra, kožo mi je ob padcu pravzaprav postrgalo z vsega telesa. To je bila ena tistih etap, ki sem jih res želel dobiti, nato pa sem padel. Vrniti se na to prizorišče in zmagati na tak način ... lahko rečem, da so se mi uresničile sanje.

Michael Matthews
Froome se je zahvalil Kwiatkowskemu
Tour: Zadnja dva kilometra 14. etape
Formula za uspešnost pobega