Matej Mohorič ima zdaj že štiri etapne zmage na tritedenskih dirkah. Slavil je že tako na Vuelti kot na Giru, zdaj pa še dvakrat na Touru. Foto: Reuters
Matej Mohorič ima zdaj že štiri etapne zmage na tritedenskih dirkah. Slavil je že tako na Vuelti kot na Giru, zdaj pa še dvakrat na Touru. Foto: Reuters

26-letni kolesar Bahrain Victoriousa je poskrbel za nov popoln dan za slovensko kolesarstvo. Po dveh bravurah Tadeja Pogačarja (UAE Emirates) v Pirenejih je to že tretja zaporedna slovenska etapna zmaga, skupaj pa peta na letošnjem Touru, s čimer je Slovenija tako najuspešnejša država 108. Dirke po Franciji.

Sorodna novica Mohorič z imenitnim pobegom poskrbel za tretjo zaporedno slovensko zmago

Mohorič je navdušil že v sedmi, najdaljši etapi letošnje dirke, piko na i predstavam v Franciji pa je postavil na 19., ki je predstavljala zadnjo priložnost za beg. Znova je bil 200 km v ubežni skupini, zadnjih 26 km pa je odpeljal sam, ko je tekmece strl na enem izmed krajših klancev. "Zadnjih deset kilometrov, ki so bili ravni, sem bil povsem brez moči. K sreči sem imel prednost minute. V glavi sem začel malce preračunavati in si rekel, v redu, šest sekund na km, to se bo mogoče izšlo. Šel sem malce počasneje, pa spet pospešil. Nisem več vedel, kaj naj počnem. Sem šel na vso moč in vesel sem, da sem ubranil prednost do cilja," je za TV Slovenija opisal zaključek etape.

Tretji dan, tretja slovenska zmaga na Dirki po Franciji
Podelitev najboljšim po 19. etapi

Ko je silovito pospešil, si je kmalu privozil dobrih 40 sekund naskoka. V visokem ritmu in z aerodinamično držo na kolesu je prednost zadržal do zadnjih desetih kilometrov, nato pa jo celo povišal. V skupini najbližjih zasledovalcev so namreč taktizirali in ni bilo prave složnosti v lovu za asom iz Podblice, ki je kilometer pred ciljem ob veliki prednosti lahko že začel slaviti. "Ko je Nils Politt napadel, sem vedel, da je to najtežji trenutek na dirki. Rekel sem si: zdaj ali nikoli več. Sem napadel in videl, da ni več nikogar za mano. Potem sem si postavljal mejnike po 500 m, na koncu mi je uspelo. Res neverjetno. Sploh po tistem, kar se je zgodilo pred dvema dnevoma. To je bil najboljši odgovor na to provokacijo," je Mohorič spregovoril o policijski raciji moštva Bahrain Victorious. V sredo zvečer je francoska policija preiskala njihov avtobus in hotelske sobe.

Mohorič je po prihodu v cilj z gesto nakazal, da je utišal in zaprl usta vsem, ki so namigovali na nepravilnosti v njihovem moštvu. "V zaključku sem razmišljal predvsem o tem, kako sem se pred dvema večeroma počutil kot kriminalec, ko nas je obiskala policija. Po eni strani je dobro, da so nas obiskali, saj to pomeni, da obstaja nadzor v kolesarski karavani in da pregledujejo ekipe. Po drugi strani pa sem razočaran nad sistemom, saj ni ravno prijetno, ko pridejo policisti v sobo in začnejo pregledovati zasebne stvari, kot so fotografije družine, sporočila," je dodal Mohorič.

Mohorič priboril že peto slovensko etapno zmago na letošnjem Touru

Glavnina je v cilj prišla debelih 20 minut za velikim zmagovalcem. Varno je v njej prikolesaril Pogačar, ki ga le še dve etapi ločita od ponovnega slavja v Parizu, kamor tako kot lani pelje tri majice. "Veseli smo, da je dan mimo. Sploh jaz sem vesel, da je znova zmagal Matej," je bil rojakovega uspeha vesel tudi vodilni v skupnem seštevku.

22-letnega šampiona s Klanca pri Komendi je na slovesno podelitev majic pospremil Belgijec Eddy Merckx, petkratni zmagovalec Toura in skupaj z Markom Cavendishem rekorder po številu etapnih zmag (34). "Res mi veliko pomeni, da sem bil tam z Merckxom. Je eden junakov kolesarstva in stati ob njem na stopničkah je res noro," je bil navdušen Pogačar.

Odgovoril je tudi na vprašanje, kako bi po Mohoričevi zmagi opisal razcvet slovenskega kolesarstva: "Ne vem, kaj naj rečem. Zame je to lep občutek. Vedno smo si v Sloveniji želeli uspeti tudi v kolesarstvu. Bili smo dobri, zdaj pa zmagujemo. Res je lepo. Vedno ko pridem domov, vidim, koliko ljudi je na kolesih. To je fantastičen občutek." V skupni razvrstitvi ima 5:45 minute naskoka pred drugouvrščenim Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo Visma) in 5:51 pred tretjim Ekvadorcem Richardom Carapazom. V soboto je na sporedu kronometer od Libourna do Saint-Emiliona. Dolg bo 30,8 km, med glavnimi favoriti za etapno zmago pa bo tudi Pogačar.

Mohoriča gnali tudi dogodki izpred dveh dni
Zaključek 19. etape in veličastna zmaga Mohoriča
Napad Mateja Mohoriča