Jan Tratnik (na fotografiji na čelu pelotona med 18. etapo) je lahko zelo zadovoljen s svojo prvo Dirko po Franciji. Foto: Reuters
Jan Tratnik (na fotografiji na čelu pelotona med 18. etapo) je lahko zelo zadovoljen s svojo prvo Dirko po Franciji. Foto: Reuters

Mohorič in Tratnik sta na Touru nastopila prvič v karieri. Oba sta opravljala naloge pomočnikov in upala, da se bo pokazala kakšna priložnost za beg in morda celo etapno zmago. V tem pogledu je več iztržil Tratnik, ki je bil v deveti etapi tretji, zadnji dan tritedenskega maratona pa je opozoril nase z begom na Elizejskih poljanah.

Lahko je ponosen nad svojimi nastopi. Velik uspeh in odlično opravljeno delo!

Jana Tratnika je pohvalil tudi selektor Andrej Hauptman

Tratnik opravil dobro delo
"S celotnim potekom Toura sem zadovoljen. Bil sem tretji v etapi. Mogoče sem malo več pričakoval od kronometra, a se je izkazalo, da je bil res težek. Dobro delo sem opravil v zaključkih etap za Sonnyja Colbrellija, Vincenzu Nibaliju sem pomagal na začetku v gorskih etapah. Bil v begu. Vse je bilo pozitivno," je črto pod Tour potegnil Idrijčan.

Mohorič od sebe pričakoval več
Mohorič je bil v poskusih bega neuspešen, zato ni imel vidnejše etapne uvrstitve, vseeno pa je bil pogosto viden kot eden ključnih mož v sprinterskem vlaku Colbrellija. "Od sebe sem mogoče pričakoval malo več, sploh v zadnjem tednu. Noge so, kakršne so. Nabral sem mnogo novih izkušenj in verjamem, da mi bodo v prihodnje prišle še kako prav."

Oba sta si bila enotna, da je bil Tour za Bahrain-Merido uspešen. V vseh sprinterskih etapah so imeli med najboljšimi Colbrellija, ki sicer ni slavil zmage, imeli so svoje predstavnike v begih, Nibali in Belgijec Dylan Teuns sta poskrbela za etapni zmagi.

V zadnjem tednu sta se oba znašla na tleh. Tratnik je dobil odrgnine in rane po nogah, ki so bile posledice padca pri veliki hitrosti (pred sobotno etapo je slabo spal, imel je otečen gleženj), Mohorič si je odrgnil dlani.

Sorodna novica Jan Tratnik na francoski državni praznik do 3. mesta, zmagal Impey

Najprej padel Tratnik, nato še Mohorič
"Ko sem videl Jana v četrtek, sem se res slabo počutil zanj. S kolesom je zapeljal v razpoko in ga je vzelo, kot rečemo v kolesarskem žargonu. Precej se je podrgnil, bolj, kot sem se jaz. Naslednji dan je ista usoda čakala mene. Po lastni neumnosti sem v enem od zavojev zdrsnil. Podrgnil sem se po dlaneh, po svoji neumnosti sem bil brez rokavic, kar se zdaj ne bo več zgodilo. Iz lastnih napak se učimo," je slaba dneva pokomentiral Mohorič, ki je že težko čakal današnji dan, ko se je vrnil k družini, in kot je povedal, pojedel domačo hrano.

Izmučeni Tratnik je bil vseeno zadovoljen s tem, kar je pokazal na Touru, navdušen pa je bil tudi nad dirko samo. "Je posebna dirka, sploh v zadnjih etapah, ko je ritem na klance na drugačni ravni. Vzdušje se močno razlikuje. Zdaj mi bo kar lažje na drugih dirkah."

Etapna zmaga je bila v nogah, toda ...
Nič manj izmučen ni končal Mohorič, ki je še pred koncem v Parizu priznal, da je šel na Tour s ciljem po etapni zmagi. Če bi mu to uspelo, bi postal prvi Slovenec z etapnim uspehom na vseh treh tritedenskih dirkah.

"Moj edini cilj je bila zmaga v etapi. Verjamem, da sem jo imel v nogah. V dveh ključnih etapah, deveti in 17., mi ni uspelo v beg, nisem se bojeval za zmago. Imam šele 24 let in časa bo še dovolj, da na eni od etap zmagam. Tokrat ni šlo, mislim pa, da slej kot prej bo."