V zaključku prelaza Joux Plane so kolesarski sladokusci tekmovalcem pripravili (pre)ozek špalir. Foto: Reuters
V zaključku prelaza Joux Plane so kolesarski sladokusci tekmovalcem pripravili (pre)ozek špalir. Foto: Reuters

Po poročanju francoskega časopisa L'Equipe bosta morala oba motorista izpustiti nedeljsko etapo, preden se bosta lahko v torek vrnila v karavano, ki spremlja kolesarje na Touru.

Pogačar je v današnji 14. etapi od Annemassa do Morzina zasedel drugo mesto, a proti Dancu Jonasu Vingegaardu izgubil eno (bonifikacijsko) sekundo. V skupnem seštevku zdaj za lanskim zmagovalcem zaostaja deset sekund.

Dva motorista pred menoj nista imela pospeška. Moral sem prekiniti napad, ostane ti mlečna kislina v nogah. Za mene je bilo to konec vzpona.

Tadej Pogačar po etapi o svojem drugem napadu na Joux Planu

Kaj lahko pa bi se končalo drugače, če dva motorista okoli 500 metrov pod vrhom prelaza Joux Plane ne bi blokirala ceste in s tem preprečila Pogačarjev napad. Motorista nista pravočasno pospešila, 24-letnik s Klanca pri Komendi pa je moral svoj drugi napad na strmem prelazu prekiniti. Na vzponu se je sicer zbralo tudi ogromno gledalcev, ki so kolesarjem pripravili (pre)ozek špalir.

Vodstvo dirke je motorista zaradi "neupoštevanja novinarskih pravil" kaznovalo s prepovedjo vožnje med kolesarji v 15. etapi. Ta se bo v nedeljo začela v Les Getsu in končala v Saint-Gervaisu pod Mont Blancom po 179 km.

"Dva motorista nista imela pospeškov in moral sem prekiniti napad, saj malo kisline ostane v nogah. V tistem trenutku je bilo zame vzpona konec. Če potegnem črto čez cel dan, pa je bil ta res odličen," je po etapi za Televizijo Slovenija dejal Pogačar.

Gre sicer za motorista s poročevalcem radiotelevizije France Television in motorista, ki je prevažal fotografa L'Equipa, še poroča priznani francoski časopis.

Fotograf L'Equipa se posipa s pepelom

Ker je bila množica ljudi na prelazu Joux Plane prevelika, so se prireditelji odločili za fotografski "pool". Namesto osmih oddobrenih fotografov na motorju, je vlogo vseh prevzel en fotograf na motorju, ki nato deli slike vsem preostalim, da jih uporabijo kot svoje. Izbran je bil fotograf L'Equipa Bernard Papon.

"Ko sem videm, da Pogačar napada, sem svojemu vozniku rekel, da pospeši, a mi je odgovoril, da preprosto ne more. Znašli smo se v kočljivem položaju. Množica je bila tako gosta, da se moraš v hipu odločiti: Ustaviti kolesarja ali pa se zaleteti v množico in poškodovati ljudi. Ne bom zagovarjal neopravičljivega: ne bi se smeli znajti v takšnem položaju. Svojega voznika bi moral prositi, da zapelje hitreje in prej stran od vodilnih. Naslednjič bom pospešil in ne slikal. Naredili smo napako in mi je zelo žal za Tadeja Pogačarja in ves šov," je za svoj časopis priznal Papon. Zdaj L'Equipe in ASO, ki je lastnik tako Dirke po Franciji kot športnega dnevnika, lahko le upajo, da na koncu v Parizu ne bo odločalo šest sekund.

Pogačarju motorista preprečila napad

Kako je izgledalo s spornega motorja s fotografom?