V podporo kolesarjem v Franciji že številni Slovenci

V zadnjih dveh tednih je bil v Franciji zgolj tu in tam kakšen slovenski navijač, zdaj pa je že popolnoma drugače – nastala je prava slovenska vasica. "Pravimo že kar slovensko parkirišče," je za Televizijo Slovenija pojasnil navijač Tomas. "Mislim, da je že nekje 10–15 avtodomov, tam se zbiramo, potem se bomo, kot bo organizator dovolil, jutri odpravili na pobočje proti vrhu."

Zastave so vidne na vsakem koraku, tudi tako velike, da prekrijejo avtodom. Le tri kilometre višje, že na trasi jutrišnje etape, pa je David Črmelj srečal še dva Slovenca, ki sta združila dopust z uživanjem na kolesu. "V bistvu sva se odločila zadnji dan, ko sva čakala, kakšne bodo razmere, če bo meja sploh odprta. Zdaj sva tukaj in glede na to, da se z nobenim ne druživa, je tako še najbolj varno," pojasnjujeta. "Šla sva na oddih, obenem pa navijava za naše šampione. Prav za vse po vrsti, predvsem pa za Tadeja Pogačarja," dodaja Tone Štebe. Oba sta sicer sokrajana mladega kolesarja.

Nekateri Slovenci pa so šli tudi na najtežji prelaz, zaključni vzpon jutrišnje etape – 2304 metre visok Loz. "Verjetno eden najtežjih klancev, ki sem jih kdaj gonil," je dejal Anže. "Strm je, neenakomeren in predvsem dolg."

V Francijo dve posebni letali s slovenskimi navijači

V nedeljo v Francijo dve letali Slovencev

Pestro pa ni samo v Franciji, ampak tudi v Sloveniji, kjer ob uspehih naših kolesarjev v dveh največjih agencijah niso dolgo razmišljali in so konec prejšnjega tedna navijačem ponudili ogled zadnjih etap Dirke po Franciji. 400 slovenskih navijačev bosta v nedeljo v Pariz odpeljali posebni letali.

"Odločili smo se, da organiziramo posebno letalo, ki bo poletelo v Francijo v nedeljo v jutranjih urah in v poznih večernih nazaj," pravi Matevž Hrovat iz agencije Kompas. "Pričakujemo največji naval v naslednjih dneh, verjamem, da bomo z lahkoto zapolnili 180 mest, kolikor jih je na posebnem letalu," pa pojasnjujejo pri Palmi.

Nošenje mask bo obvezno tako na letalu kot na prizorišču dirke. Če bo naša država Francijo uvrstila na rdeči seznam, bodo potovanje odpovedali.

Za Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča bodo številni navijali tudi v Franciji. Foto: Reuters
Za Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča bodo številni navijali tudi v Franciji. Foto: Reuters

V Zagorju in Komendi za zdaj ne načrtujejo sprejemov

Občini Komenda in Zagorje posebnih dogodkov zaradi epidemioloških razmer za zdaj ne načrtujeta, se pa Primož in Tadej v Slovenijo še ne bosta tako kmalu vrnila, zato se bodo o morebitnih sprejemih odločali pozneje.

Zagorje, občina Primoža Rogliča, je v teh dneh precej v znamenju rumene barve, kamor prihajajo tudi ljudje iz drugih krajev, zgolj zato, da bi si ogledali vse rumene transparente.

Mati Tadeja Pogačarja, ki Dirko po Franciji spremlja doma, poudarja, da je spremljanje dirke tudi zanjo precej zahtevno, saj je Tadej vseeno njen otrok.