Mads Pedersen je prvi kolesar po Marku Cavendishu (2010–2011), ki je dobil vsaj eno etapo na štirih zaporednih tritedenskih dirkah.
Mads Pedersen je prvi kolesar po Marku Cavendishu (2010–2011), ki je dobil vsaj eno etapo na štirih zaporednih tritedenskih dirkah.
Zadnja dva kilometra osme etape Dirke po Franciji

Kljub nekaj kratkim klancem v zadnjem delu etape je odločitev na drugi najdaljši etapi s 1200 višinskimi metri padla v množičnem sprintu. Zadnji kilometer je šel rahlo navkreber, kar je izkoristil Pedersen in v cilj prišel pred trikratnim etapnim zmagovalcem letošnjega Toura Jasperjem Philipsenom. Tretji je bil Wout van Aert, četrti Dylan Groenewegen. Za Pedersena, svetovnega prvaka iz leta 2019, je bila to 31. zmaga v karieri.

"Nismo vedeli, ali bo šlo za pobeg ali sprint, toda hitro nam je bilo jasno, da sprinterske ekipe ne želijo prepustiti etape ubežnikom. Ostali smo mirni, fantje pa so opravili sijajen posel v zaključku. Čeprav je bil dolg sprint, sem imel dovolj moči, da sem dokončal njihovo delo," je dejal 27-letni Pedersen.

Pogovor s Tadejem Pogačarjem: Na Puy de Dome bo pokalo

V ospredju so bili v zadnjih kilometrih tudi vsi trije Slovenci. Na koncu je bil Pogačar deseti (čas zmagovalca), Matej Mohorič 51. (+0:33) in Luka Mezgec 54. (+0:36).

Pogačar: V nedeljo bo spet pokalo

V skupnem seštevku je prišlo do spremembe v deseterici. Smolo je imel Simon Yates, ki je padel šest kilometrov pred ciljem. Izgubil je 47 sekund in s četrtega mesta zdrsnil na šesto mesto. Pogačar za vodilnim Jonasom Vingegaardom še vedno zaostaja za 25 sekund.

Pogovor z Mezgecem in Mohoričem po ciljnem sprintu v Limogesu

Pravi ognjemet se obeta v nedeljo, ko se bo gorska etapa končala na brutalnem Puy de Domeju.

"V ospredju je bilo varno priti v zadnje tri kilometre. Etapa je bila zelo težka in na koncu so bile noge utrujene. Zato je bilo lažje ostati v ospredju z Matteom Trentinom, ki me je pripeljal v popoln položaj. Še vedno ni to idealen finiš zame. Danes je zmagal Pedersen in takšni zaključki so zanj popolni. V nedeljo je na sporedu zelo težka etapa. Ves dan bomo šli gor in dol, na koncu pa nas čaka še zelo zahteven vzpon na Puy de Dome. Spet bo pokalo," je za TV SLO povedal Pogačar.

Padec usoden za Cavendisha

Po 8. etapi:                          
  1. J. VINGEGAARD     DAN    34:09:38
  2. T. POGACAR        SLO       +0:25
  3. J. HINDLEY        AVS        1:34
  4. C. RODRIGUEZ      ŠPA        3:30
  5. A. YATES           VB        3:40
  6. S. YATES           VB        4:01
  7. D. GAUDU          FRA        4:03
  8. R. BARDET         FRA        4:43
  9. T. PIDCOCK         VB    isti cas
 10. S. KUSS           ZDA        5:28
 ...                                  
 94. M. MOHORIC        SLO     1:13:43
127. L. MEZGEC         SLO     1:29:10

64 kilometrov pred ciljem se je zgodil padec v glavnini. Najbolj jo je skupil sorekorder po zmagah na Touru Mark Cavendish, ki je moral zaradi zlomljene ključnice končati svojo 14. in zadnjo Dirko po Franciji. 38-letni Britanec sedmič ne bo prišel do Pariza. S 34 etapnimi zmagami na najprestižnejši dirki ostaja na vrhu večne lestvice skupaj z Eddyjem Merckxom.

Sloviti Britanec se je po padcu na začelju glavnine skušal pobrati s tal, a takoj začutil bolečino v desni ključnici. Po posvetu z zdravnikom je radio Tour sporočil, da je veteran ob svojem zadnjem nastopu na Touru odstopil. Med letošnjo Dirko po Italiji je namreč oznanil, da se bo po koncu sezone upokojil.

V karieri je dosegel kar 162 zmag, od tega 34 na Touru, 17 na Dirki po Italiji in tri na Dirki po Španiji. Postal je tudi svetovni prvak leta 2011 v Københavnu. Prvo zmago je slavil že leta 2006 na tretji etapi dirke solidarnosti in olimpijskih prvakov na Poljskem.

Trojica bežala več kot 170 kilometrov

31. zmaga kariere Madsa Pedersena. Foto: EPA
31. zmaga kariere Madsa Pedersena. Foto: EPA

Po začetnih kilometrih in nekaj poskusih je trem kolesarjem uspel hiter pobeg. Tim Declercq (Soudal QuickStep), Anthony Delaplace (Arkea Samsic) in Anthony Turgis (TotalEnergies) so združili moči in se odlepili od glavnine, ki je sprva nekako še držala stik, nato pa popustila. Prednost ubežnikov je hitro rasla, po uri pritiskanja na pedale je znašala dobre štiri minute. Trojica je bežala več kot 170 kilometrov. Zadnji je bil ujet Turgis osem kilometrov pred koncem.

V nedeljo ciljni vzpon na brutalni Puy de Dome

Bo Jonas Vingegaard v nedeljo še v rumenem? Foto: EPA
Bo Jonas Vingegaard v nedeljo še v rumenem? Foto: EPA

Netipični uvodni gorski prvi teden se bo v nedeljo končal v Centralnem masivu. Ob koncu etape se bodo kolesarji spopadli z vzponom ekstra kategorije na Puy de Dome, ki je nazadnje gostil Dirko po Franciji leta 1988. Gre za enega najlegendarnejših in najtežjih klancev v Franciji. Dolg je 13,3 km s povprečnim naklonom 7,7 %, a zaključek je brutalen. Zadnje dobre štiri kilometre je naklonina ves čas več kot enajstodstotna. Na tem vzponu je leta 1975 neuravnovešen gledalec napadel Eddyja Merckxa. Vrnitev tega vzpona na Tour je eden izmed letošnjih vrhuncev.

Pedersen v zahtevnem sprintu v Limogesu močnejši od Philipsena