Jasper Philipsen je dobil četrto etapo na letošnjem Touru. Predtem je slavil v ciljnih sprintih 3., 4. in 7. etape. Zadnji, ki je dosegel vsaj štiri etapne zmage na enem Touru, je bil Britanec Mark Cavendish, ki je štirikrat ciljno črto prečkal kot prvi na dirki leta 2021. Foto: Reuters
Jasper Philipsen je dobil četrto etapo na letošnjem Touru. Predtem je slavil v ciljnih sprintih 3., 4. in 7. etape. Zadnji, ki je dosegel vsaj štiri etapne zmage na enem Touru, je bil Britanec Mark Cavendish, ki je štirikrat ciljno črto prečkal kot prvi na dirki leta 2021. Foto: Reuters

Začetek etape je bil v Clermont-Ferrandu, ki je dvanajstič gostil start etape Dirke po Franciji. Leta 1959 se je tam začel 13-kilometrski kronometer. Federico Bahamontes je bil najhitrejši in s tem tlakoval pot k rumeni majici, ki jo je oblekel tri dni pozneje, zatem pa postal prvi Španec z zmago na francoski pentlji.

Na trasi so bili trije kategorizirani klanci, vsi četrte kategorije, zadnji Cote de la Croix Blanche 60 kilometrov pred ciljem. Dve tretjini etape sta sicer minili v begu Andreya Amadorja (EF Education EasyPost), Daniela Ossa (TotalEnergies) in Matisa Louvela (Arkea Samsic), ki so si s skupnimi močmi prikolesarili tri minute in pol naskoka, a je njihova prednost počasi, a vztrajno začela kopneti po 25. kilometru.

Trojica je dolgo vztrajala skupaj, prvi je 'odpadel' Louvel, glavnina ga je 'pogoltnila' 50 km pred ciljem. Naslednji je popustil Amador, na koncu je vztrajal le še Oss, ki je nazadnje posamično zmago dosegel pred skoraj 12 leti (11 let in 318 dni), ko je prvi prečkal ciljno črto 6. etape USA Pro Challengea.

Profil 11. etape Dirke po Franciji. Foto: ASO
Profil 11. etape Dirke po Franciji. Foto: ASO
Clermont Ferrand-Moulins, 180 km:     
  1. J. PHILIPSEN      BEL     4:01:07
  2. D. GROENEWEGEN    NIZ         vsi
  3. P. BAUHAUS        NEM            
  4. B. COQUARD        FRA            
  5. M. PEDERSEN       DAN            
  6. A. KRISTOFF       NOR        isti
  7. L. MOZZATO        ITA            
  8. P. SAGAN          SLK            
  9. W. VAN AERT       BEL            
 10. S. WELSFORD       AVS         čas
 ...                                  
 18. J. VINGEGAARD     DAN       +0:07
 20. T. POGAČAR        SLO         oba
 21. L. MEZGEC         SLO    isti čas
141. M. MOHORIČ        SLO        1:09
                                      
Po 11. etapi:                         
  1. J. VINGEGAARD     DAN    46:34:27
  2. T. POGAČAR        SLO       +0:17
  3. J. HINDLEY        AVS        2:40
  4. C. RODRIGUEZ      ŠPA        4:24
  5. P. BILBAO         ŠPA        4:36
  6. A. YATES           VB        4:41
  7. S. YATES           VB        4:46
  8. T. PIDCOCK         VB        5:28
  9. D. GAUDU          FRA        6:01
 10. S. KUSS           ZDA        6:47
 ...                                  
 75. M. MOHORIČ        SLO     1:24:14
119. L. MEZGEC         SLO     1:58:48

Glavnina ga je ujela 13,5 km pred ciljem in začeli so se boji za najboljše položaje moštev pred ciljnim sprintom. V zaključku etape je 'potegnil' Luka Mezgec, ki je želel v čim boljši položaj za zadnjih nekaj 100 m spraviti svojega prvega sprinterja pri moštvu Jayco AlUla Dylana Groenewegna. Ta je svoje delo opravil z odliko, a za etapno zmago mu je vseeno malo zmanjkalo.

Bolje rečeno, Philipsen je znova dokazal, da je na letošnji francoski pentlji najboljši sprinter. Groenewegen se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tretji je bil Phil Bauhaus (Bahrain Victorious).

"To je zame letos izjemna dirka. Ne morem verjeti, kako dobre mi gre. Zelo sem ponosen, tudi s formo sem zadovoljen. Priti v zaključek etape brez težav je bil velik izziv. Kaj naj rečem, dobil sem še četrto etapo na letošnji dirki. Zelo sem vesel," je po etapni zmagi dejal Philipsen.

Na vrhu skupnega seštevka Toura je Jonas Vingegaard (Jumbo Visma), ki je zasedel 18. mesto in ohranil prednost 17 sekund pred drugouvrščenim Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates), ki je končal na 20. mestu. Oba sta za skupino najboljših sprinterjev zaostala za sedem sekund. Mezgec je etapo končal na 21. mestu, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je bil 141. (+1:09).

Pogačar: Bilo je kar nekaj živčnosti

Po etapi je svoj komentar podal tudi slovenski as Tadej Pogačar. "Na cesti je bilo kar živčno, malce je deževalo, tudi veter je pihal. Zaradi tega je bilo nekaj živčnosti, a na splošno je za nami kar dober dan," je po etapi povedal. Poudaril je, da zapestje še vedno ni povsem v redu in da ob po dirki potreboval nekaj dni počitka. O jutrišnji etapi je še dejal: "Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Jutrišnji dan bo zelo težek, eden najtežjih do zdaj. Težek bo tudi v boju za najvišja mesta v skupnem seštevku."

Jutri namreč sledi razgibana etapa od Roanna do Belleville-en-Beaujolaisa. Na trasi, dolgi slabih 169 km, bodo morali kolesarji premagati pet kategoriziranih vzponov, tri tretje in dva druge kategorije. Zdaj gre zares, v soboto in nedeljo sta nato na sporedu še gorski etapi.

Mezgec Groenewegna pripeljal v idealen položaj, a le za drugo mesto
Matej Mohorič ima velike načrte na razgibani četrtkovi etapi
Analiza 11. etape z Janijem Brajkovičem in Miho Koncilijo