Jasper Philipsen je le dočakal etapno zmago na letošnjem Touru, svojo sedmo v karieri na tej dirki. Foto: Reuters
Jasper Philipsen je le dočakal etapno zmago na letošnjem Touru, svojo sedmo v karieri na tej dirki. Foto: Reuters

Trasa je na papirju najlažja letos, in kot takšno so jo vzeli tudi kolesarji, ki so v glavnini kolesarili od začetka do konca. Nihče ni napadel, nihče ni želel pobegniti, kolesarjem težav ni povzročil niti bočni veter na odprtih poljih osrčja Francije.

Jasno je bilo, da bo vrhunec etape ciljni sprint. V zadnjih petih kilometrih so moštva dvignila tempo, hitrost je skokovito narasla, izoblikovati so se začenjali sprinterski vlaki, na koncu je Philipsena v ciljno ravnino pripeljal Mathieu van der Poel.

Philipsen, ki je bil v zadnjem času večkrat kritiziran zaradi spreminjanja smeri med sprintom, je kakšnih 200 metrov poganjal na vso moč in po nekaj neuspelih poskusih vendarle dočakal etapno zmago na letošnji francoski pentlji. Drugo mesto je osvojil Eritrejec Biniam Girmay (Intermarche Wanty), tretje Nemec Pascal Ackermann (Israel Premier Tech). Znova je brez uspeha ostal četrtouvrščeni Wout van Aert (Visma Lease a bike).

Tadej Pogačar je večji del etape kolesaril varno v glavnini in varčeval z močmi, tako kot so to počeli vsi glavni favoriti. Le na koncu je divjanje po zavojih prepustil sprinterjem in njihovim pomočnikom, sam pa ciljno črto mirno prečkal v času zmagovalca na 29. mestu. Primož Roglič je bil 40. Luka Mezgec je zaostal 43 sekund in zasedel 140. mesto, Matej Mohorič (+1:16) je bil 152., Jan Tratnik (+1:52) pa 168.

Pri vrhu skupnega seštevka 10. etapa torej ni prinesla nobenih pretresov. Še vedno vodi Pogačar pred Remcom Evenepoelom (+0:33) in Jonasom Vingegaardom (+1:15). Roglič je četrti, zaostaja 1:36.

Philipsenu zaspana ravninska etapa
Profil desete etape. Foto: Organizator
Profil desete etape. Foto: Organizator

Pogled favoritov je sicer že usmerjen na sredno etapo s kar 4350 višinskimi metri. "Enajsta etapa je zelo zapletena, ves čas gre gor in dol, ampak do zadnjih 50 km trasa ne bo nič kaj pretirano zahtevna. Tako bo težko nadzorovati pobeg. Lepo bi bilo dobiti enajsto etapo, v njej so lepi vzponi, a najprej moramo preživeti sprintersko etapo. To bo zagotovo zelo zahteven dan," je na novinarski konferenci v ponedeljek dejal Pogačar.

Zadnja dva kilometra 10. etape Toura