Tadej Pogačar je po petkovem
Tadej Pogačar je po petkovem "porazu" zatrjeval, da ga ne skrbi izgubljeno in da bodo še priložnosti. Izkoristil je kar prvo in z mojstrskimi napadi v slogu največjih kolesarskih asov znova pokazal, da ni zaman eden od skritih favoritov za rumeno majico. S časom 24:35 je postavil tudi rekord vzpona na Peyresourde: 24:35. Bil je kar 45 sekund hitrejši kot Aleksander Vinokurov in Iban Mayo leta 2003. Foto: Reuters

Gorenjski volk je z izjemnim pospeševanjem ritma na Peyresourde – postavil je celo rekord vzpona na ta prelaz – in pogumno vožnjo do cilja v Loudenviellu nadoknadil polovico tistega, kar je izgubil v vetrovni petkovi etapi in se je v skupnem seštevku vrnil med deseterico – je na 9. mestu (+0:48). Rumeno majico je z zadnjimi močmi zadržal Adam Yates, Primož Roglič, ki je dirkal preudarno (danes 16. mesto) in nekako defenzivno, pa ostaja na drugem mestu (+0:03). Zdi se, da bi Roglič, če bi si to res želel, lahko oblekel majico vodilnega, toda dobro se zaveda, da bo za to še dovolj priložnosti.

Pogačarjevi napadi na Peyresourde
Cazeres - Loudenvielle, 141 km:   
  1. N. PETERS        FRA  4:02:12
  2. T. SKUJINS       LAT    +0:47
  3. C. VERONA        ŠPA     0:47
  4. I. ZAKARIN       RUS     1:09
  5. N. POWLESS       ZDA     1:41
  6. B. HERMANS       BEL     3:42
  7. Q. PACHER        FRA     3:42
  8. S. K. ANDERSEN   DAN     4:04
  9. T. POGAČAR       SLO     6:00
 10. R. BARDET        FRA     6:38
 11. M. A. LOPEZ      KOL     6:40
 12. A. YATES         VB      6:40
 ...                              
 16. P. ROGLIČ        SLO     6:40
 54. J. POLANC        SLO    22:56
144. L. MEZGEC        SLO    32:39
159. M. MOHORIČ       SLO    32:39

Van Aert na Bales naredil selekcijo
Uvodna pirenejska etapa na 107. Touru je v drugi polovici prinesla izjemno razburljivo dogajanje v skupini favoritov. Port de Bales, klanec ekstra kategorije (1735 m nadmorske višine), je bil primeren teren, da je Jumbo Visma z neutrudnim vlakovodjo Woutom van Aertom navil tempo in naredil precejšnjo selekcijo. Tam je zaradi bolečin v hrbtu odpadel francoski up Thibaut Pinot (pred etapo je bil skupno deveti), ki je največji poraženec dneva, saj je za Rogličem zaostal skoraj 19 minut.

Pogačar navil ritem do konca
Nato pa – slovenski spektakel na Peyresourde, zadnjega od treh klancev dneva. Tadej Pogačar je dan po izgubljeni vetrovni loteriji vztrajno napadal. Sprva so se konkurenti na čelu z Rogličem (nepričakovano hitro je ostal brez prvega pomočnika Seppa Kussa in bil v ključnih trenutkih sam) in Nairom Quintano še lahko odzvali, a kmalu je eksplozivni "Pogi" ostal sam in pridno pridobival prednost. Adam Yates je imel mnogo težav, virtualno sta bila v rumenem tako Roglič kot Guillame Martin, toda na spustu z zadnjega klanca je Britanec le rešil čislano majico. Romain Bardet se je s skupno sedmega povzpel na četrto mesto, tik pred Egana Bernala, ki na prve Pogačarjeve napade ni imel odgovora.

Debitant na Dirki po Franciji Nans Peters je bil najmočnejši med ubežniki. Foto: Reuters
Debitant na Dirki po Franciji Nans Peters je bil najmočnejši med ubežniki. Foto: Reuters
Primož Roglič ostaja skupno drugi. Foto: EPA
Primož Roglič ostaja skupno drugi. Foto: EPA

Rogličev komentar: "Zakaj bi lovil Slovenca?"
Na vprašanje, zakaj je Primož Roglič pokril prvi Pogačarjev napad, naslednjih pa ne, je Roglič za TV SLO povedal: "Neumno je, da bi jaz pokrival napad. Naj gre. Zakaj bi lovil Slovenca? Tadej je pokazal, da je bil super močan in se je zasluženo odpeljal." Da prvi teden še ne obleče rumene majice, je očitno del načrta Jumba Visme: "Je kar v redu tako, kot je. To je komaj prva pirenejska etapa in klancev bo še veliko." Kako se počuti v Pirenejih? "Všeč so mi, tu vedno uživam." Novo priložnost za užitke bo imel že v nedeljo, ko bo po še eni pirenejski etapi cilj v Larunsu, kjer je zmagal leta 2018, ko je Tour zadnjič obiskal to mesto.

Dumoulin v cilju dve minuti za Rogličem
Pogačar je z napadom 5 km pred vrhom zadnjega vzpona (15 pred ciljem) poskrbel, da kolesarska javnost znova z občudovanjem govori o njem: "Videl sem, da fantje gledajo drug drugega in da so vsi na meji svojih sposobnosti. Imel sem priložnost za napad in sem na polno pohodil pedale. Na spustu sem šel v nadvse nizek položaj in imel na koncu 40 sekund prednosti. Dober dan zame, v nedeljo pa bo znova naporno." Od uveljavljenih kolesarjev so si zaostanek (poleg Pinota) nabrali Richard Carapaz (v cilj je prišel 38 sekund za Rogličem), Emanuel Buchman (minuto in tri sekunde), Alejandro Valverde in Tom Dumoulin (oba dve minuti in sedem sekund) ter Julian Alaphilippe in Fabio Aru, ki sta bila več kot 11 minut počasnejša od Rogličeve skupine.

Med 13 ubežniki (imeli so že več kot 14 minut prednosti) je bil tudi nosilec pikčaste majice Benoit Cosnefroy. Foto: Reuters
Med 13 ubežniki (imeli so že več kot 14 minut prednosti) je bil tudi nosilec pikčaste majice Benoit Cosnefroy. Foto: Reuters

Peters na koncu ušel Zakarinu
8. etapa v prvi polovici ni ponudila česa dosti zanimivega. Zelo zgodaj se je oblikovala skupina 13 ubežnikov, med katerimi je bil najvišje rangiran v skupnem seštevku Rus Ilnur Zakarin (CCC), ki je za rumeno majico zaostajal za 16 minut in 39 sekund. Glavnina se ni odzvala in prednost ubežnikov je presegla 14 minut. Na koncu sta bila v igri za etapno zmago le še Peters (AG2R La Mondiale) in Zakarin. Skupaj sta prečkala prelaz Balet, nato pa je na spustu Peters ušel, osvojil zadnji gorski cilj (Peyresourde), in prednost ohranil tudi na zaviti cesti proti cilju. Potem ko je lani dobil 17. etapo na Giru, je danes dočakal še uspeh kariere: "Noro. Sanjal sem o zmagi na Touru in uspelo mi je. Zakarin je bil na vzponih močnejši, a ves čas sem si govoril, da mi bo uspelo."

Pogačar pridobil 40 sekund, Roglič trdno drugi
Po etapi, analiza dirke po Franciji s Tadejem Valjavcem in Tonetom Tisljem
Skupni vrstni red po 8. etapi:        
  1. A. YATES         VB      34:44:52
  2. P. ROGLIČ        SLO        +0:03
  3. G. MARTIN        FRA         0:09
  4. R. BARDET        FRA         0:11
  5. E. BERNAL        KOL         0:13
  6. N. QUINTANA      KOL          vsi
  7. M. A. LOPEZ      KOL         isti
  8. R. URAN          KOL          čas
  9. T. POGAČAR       SLO         0:48
 10. E. MAS           ŠPA         1:00
...                                   
 45. J. POLANC        SLO        32:03
 96. M. MOHORIČ       SLO      1:23:57
124. L. MEZGEC        SLO      1:42:50
                                      
Najboljši mladi kolesar (bela majica):
  1. E. BERNAL        KOL     34:45:05
  2. T. POGAČAR       SLO        +0:35
  4. E. MAS           ŠPA         0:47
Profil 8. etape. Foto: leotur.fr.
Profil 8. etape. Foto: leotur.fr.