Takole sta 15. etapo z ramo ob rami končala Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar. Foto: Reuters
Takole sta 15. etapo z ramo ob rami končala Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar. Foto: Reuters

Razlika na vrhu skupnega seštevka za rumeno majico vodilnega tako med Dancem in Slovencem ostaja 10 sekund. Na drugi alpski etapi sta znova dala vse od sebe, a tudi tokrat kakšne večje razlike nista uspela narediti.

Moštvo UAE Emirates je s taktično dovršeno predstavo poskrbel, da je Vingegaard v zadnjih kilometrih etape ostal brez pomočnikov, kot zadnji je 'odpadel' Sepp Kuss, a to na njegovo dirko ni imelo pretiranega vpliva.

Ko je 950 metrov pred ciljem Pogačar silovito pospešil, je Vingegaard hitro zapeljal v njegovo zavetrje in tam ostal do zadnjih nekaj deset metrov, ko je tudi sam 'skočil' naprej, a je Pogačar odgovoril in ciljno črto prečkal nekaj centimetrov pred svojim največjim tekmecem. Osvojil je 16. mesto, Vingegaard 17.

Profil 15. etape. Foto: ASO
Profil 15. etape. Foto: ASO
V luči boja med Vingegaardom in Pogačarjem je Wout Poels takole dosegel etapno zmago. Njegova druga etapna zmaga na tritedenski dirki, prva po letu 2011 (Vuelta). Foto: Reuters
V luči boja med Vingegaardom in Pogačarjem je Wout Poels takole dosegel etapno zmago. Njegova druga etapna zmaga na tritedenski dirki, prva po letu 2011 (Vuelta). Foto: Reuters

Navijačica poskrbela za padec v glavnini
Približno 125 km pred ciljem se je v glavnini zgodil množični padec, potem ko je kolesar Jumba Visme zadel roko navijačice ob trasi in zdrsnil s kolesa. K sreči so vsi kolesarji po krajšem premoru vstali in etapo nadaljevali. Tedaj je glavnina za zasledovalno skupino zaostajala zgolj nekaj sekund, po padcu pa je ta zaostanek ekspresno narasel na šest minut.

Poels napadel Van Aerta in – zmagal
Večji del etape je nato minil v znamenju ubežnikov in zasledovalcev, na koncu je največ moči za etapno zmago prihranil Wout Poels (Bahrain Victorious), ki je na predzadnjem vzponu dneva, Amerands, napadel Wouta van Aerta in se odpeljal naprej. Hitro si je nabral nekaj deset sekund prednosti in jih zadržal do ciljne črte za svojo drugo etapno zmago na tritedenskih dirkah v karieri (leta 2011 je dobil etapo na Dirki po Španiji).

Poskušali smo, zaključni vzpon ni bil tako zahteven. Vedel sem, da bo Jonas zelo dober, da se ga bom težko otresel, če bo na mojem kolesu. Danes je bil zelo dober, gremo zelo optimistično v naslednji teden.

Tadej Pogačar pod Mont Blancom po 15. etapi

Pogačar napadel, Vingegaard odgovoril
Vsa pozornost se je nato usmerila v glavnino. Najprej je na čelo zapeljal Rafal Majka, ki je navil visok ritem, 2,5 km pred ciljem je njegovo nalogo prevzel Adam Yates. UAE Emirates je uspel izločiti Seppa Kussa, tako da je Vingegaard ostal brez pomočnika. Yates je še naprej z visokim tempom ščitil Pogačarja, potem pa je Britanec odpeljal naprej. V zadnjem kilometru je slovenski as vendarle napadel Danca, a se ta ni dal. Ves čas je kolesaril v njegovem zavetrju, na koncu sta ciljno črto prečkala z ramo ob rami.

Pogačar: Grem zelo optimistično v naslednji teden
"Bilo je napeto, moraš imeti dobre noge. Danes je bila zelo dobra etapa za našo ekipo, tako da smo zadovoljni," je za uvod v pogovoru za Televizijo Slovenija po etapi dejal Pogačar in nadaljeval: "Poskušali smo, zaključni vzpon ni bil tako zahteven. Vedel sem, da bo Jonas zelo dober, da se ga bom težko otresel, če bo na mojem kolesu. Danes je bil zelo dober, gremo zelo optimistično v naslednji teden." O desetih sekundah zaostanka je še povedal: "Vedno je bolje biti spredaj, a deset sekund naredi marsikoga živčnega. Upam, da lahko teh deset sekund dobim nazaj in nekaj pridobim naslednji teden."

Naslednji etapi bosta verjetno ključni
V ponedeljek sledi za kolesarje težko pričakovan dan premora, potem pa v torek najprej edini kronometer na letošnjem Touru, v sredo pa kraljevska etapa z vzponom na najvišjo točko letošnjega Toura, Col de la Loze (28,1 km ob 6-odstotnem povprečnem naklonu).

Zadnji km 15. etape Dirke po Franciji
Pogačar po 15. etapi