Tadej Pogačar je dvakrat na vzponu na Alpe d'Huez preizkusil Jonasa Vingegaarda. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je dvakrat na vzponu na Alpe d'Huez preizkusil Jonasa Vingegaarda. Foto: Reuters

Pogačar (UAE Emirates) je z aktivnim dirkanjem na sklepnem klancu, kjer se je zbralo ogromno gledalcev, tako da so skoraj vseh 13 kilometrov kolesarji vozili med špalirjem, izjemno zahtevne alpske etape dokazal, da je sredna kriza, ko je izgubil rumeno majico, zgodovina. V skupnem seštevku je napredoval na drugo mesto, saj Romainu Bardetu (DSM) na zadnjem vzponu ni uspelo slediti skupini ob rumeni majici, je pa zaostanek za Vingegaardom (Jumbo Visma) ostal enak, 2:22, saj sta z Dancem drug za drugim prečkala ciljno črto.

Prerez 12. etape. Foto: Organizator
Prerez 12. etape. Foto: Organizator

Jumbo Visma je nadzoroval dogajanje v glavnini. Z močnim ritmom je na vzponu na Alpe d'Huez naredil veliko selekcijo. Približno sedem kilometrov pred koncem je narekovanje ritma prevzel Primož Roglič, ki je poskrbel še za dodatno selekcijo. Kolesarji so popuščali drug za drugim. Ko je Roglič popustil in se je na čelo postavil Sepp Kuss, sta "odpadla" tudi Bardet in Adam Yates (Ineos Grenadiers). Hkrati je Pogačar ostal brez pomočnikov, saj ritmu ni mogel slediti Rafal Majka.

Približno štiri kilometre pred ciljem je eksplozivno napadel Pogačar. Vingegaardu je uspelo odgovoriti, so pa zaostali Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), Enric Mas (Movistar) in Kuss. Ko sta branilec skupne zmage in Vingegaard popustila, so ju zasledovalci ujeli. Sledil je še en Pogačarjev "skok" in znova je Vingegaard pravočasno odgovoril. Nato je šampion s Klanca pri Komendi pospešil še v sprintu tik pred koncem, toda Danec se ni dal in je ciljno črto prečkal tik za njim.

Tom Pidcock je na debiju na Dirki po Franciji navdušil z zmago na zelo zahtevni etapi. Foto: Reuters
Tom Pidcock je na debiju na Dirki po Franciji navdušil z zmago na zelo zahtevni etapi. Foto: Reuters

Na francoski državni praznik je legendarni Alpe d'huez praznoval 70. obletnico prvega prečkanja na Dirki po Franciji. 31. vzpon na sloviti klanec na Touru je dobil Pidcock (Ineos Grenadiers), sicer olimpijski prvak v gorskem kolesarstvu v krosu iz Tokia. Navdušil je že na spustu z Galibierja, ki ga je karavana prečkala na začetku etape. Potem se je povzpela še na en zahteven klanec – Croix de Fer. Ubežna skupina je najprej štela devet kolesarjev, peterica pa je skupaj prišla do vznožja Alpe d'Hueza.

22-letni Britanec je pospešil dobrih deset kilometrov pred ciljem. Najprej sta mu sledila Južnoafričan Louis Meintjes (Intermarche Wanty Gobert) in štirikratni zmagovalec Dirke po Franciji, rojak Chris Froome (Israel Premier Tech), ki pa sta kmalu izgubila stik. Na koncu je Meintjes zaostal 48 sekund, Froome pa 2:06. Pred petim Pogačarjem je ciljno črto prečkal še Američan Neilson Powless (EF Education Easypost).

Zaključek 12. etape Dirke po Franciji

"Ni slabo, kajne? Tudi če ničesar več ne storim na tej dirki, tudi če vsak dan odpadem iz glavnine, mi je popolnoma vseeno. Na prvem Touru že prva etapna zmaga, ni slabo. Ideja je bila, da bi se znašel v begu. Včeraj sem izgubil dovolj časa, da bi danes lahko imel več svobode. Vedel sem, da na vzponu na Galibier ne bi mogel pridobiti časa, na spustu pa mi je to uspelo, saj nihče ni preveč tvegal. Uspelo se mi je priključiti begu, naš načrt pa se je izšel do potankosti. To je bila ena najboljših izkušenj v cestnem kolesarstvu. Ko 'slalomiraš' med vsemi temi zastavami, ljudmi ... Tega ne moreš doživeti nikjer drugje kot na Dirki po Franciji," je za organizatorje navdušeno razlagal Pidcock.

Roglič je zasedel 27. mesto. Zaostal je dobrih 11 minut, skupno pa je zdaj 15. Jan Tratnik Bahrain Victorious) je bil 96., Matej Mohorič (Bahrain Victorious) 111., Luka Mezgec (BikeExchange) pa 146. Skupno so 82., 84. in 118.

V petek je na vrsti 13. etapa od Bourg d'Oisansa do Saint-Etienna (192,6 km). Gre za tranzicijsko etapo od Alp na poti do Pirenejev, ki bodo prihodnji teden odločili o zmagovalcu Toura. V petek bodo na svoj račun verjetno prišli ubežniki.

Pozitiven tudi vodja UAE-ja

Težavam kolesarske ekipe UAE Team Emirates ni videti konca. Potem ko sta morala dirko zaradi okužbe z novim koronavirusom zapustiti dva kolesarja, je zdaj enaka usoda doletela tudi športnega vodjo ekipe, Joxeana "Matxina" Fernandeza. Španski funkcionar je objavo delil na družbenih omrežjih in se takoj odstranil od ekipe, ki s šestimi kolesarji nadaljuje Tour.

Spremljajte Tour na TV SLO/MMC tudi v tujini

RTV-jevi zavezanci lahko Dirko po Franciji spremljate po spletu po vseh državah EU-ja. Predpostavka je aktiviranje storitve na rtvslo.si.

Results powered by FirstCycling.com