Jonas Vingegaard je bil za las hitrejši od Tadeja Pogačarja in se je veselil 35. zmage v karieri. Foto: Reuters
Jonas Vingegaard je bil za las hitrejši od Tadeja Pogačarja in se je veselil 35. zmage v karieri. Foto: Reuters

Vingegaard (Visma Lease a Bike) je četrtič v karieri dosegel etapno zmago na najprestižnejši dirki. 25 sekund za njima je v cilj prišel Remco Evenepoel (Soudal Quick Step), ki je ohranil drugo mesto v skupnem seštevku, četrti pa je bil Primož Roglič (Red Bull Bora Hansgrohe). Zasavec je sicer zaostal 55 sekund, potem ko je zaključek etape vozil skupaj z Belgijcem, toda na zadnjem spustu je padel. Ker pa je bil padec znotraj treh kilometrov do cilja, so mu šteli čas Evenepoela.

Padec Rogliča na zadnjem spustu 11. etape Dirke po Franciji

Ker so se v cilju in na vzponu na Col de Pertus delile odbitne sekunde, je Vingegaard v skupnem seštevku v primerjavi s Pogačarjem (UAE Emirates) eno pridobil. Slovenski as, ki je prevzel tudi vodstvo v boju za pikčasto majico za najboljšega na gorskih ciljih, ima zdaj minuto in šest sekund naskoka pred Evenepoelom, Vingegaard pa zaostaja še osem sekund več. Roglič je četrti, njegov zaostanek pa znaša dve minuti in 15 sekund.

Obračun Pogačarja in Vingegaarda za zmago v 11. etapi
Evaux les Bains-Le Lioran, 211 km:  
 1. J. VINGEGAARD   DAN   4:58:00
 2. T. POGAČAR    SLO  isti čas
 3. R. EVENEPOEL   BEL    +0:25
 4. P. ROGLIČ     SLO  isti čas
 5. G. CICCONE    ITA    1:47
 6. J. ALMEIDA    POR    1:49
 7. A. YATES      VB     oba
 8. M. LANDA     ŠPA  isti čas
 9. C. RODRIGUEZ   ŠPA    1:55
 10. F. GALL      AVT    2:38
 ...                 
 15. J. AYUSO     ŠPA    4:39
 48. J. TRATNIK    SLO    22:54
139. L. MEZGEC     SLO    37:07
143. M. MOHORIČ    SLO    38:02

"Vse je bilo zelo čustveno. Ne morem verjeti, da mi je uspelo po takem padcu. Če pomislim, kaj vse sem dal skozi v zadnjih treh mesecih. Brez družine mi nikoli ne bi uspelo. Vesel sem, da sem tu. Res mi veliko pomeni. Družina me je podpirala ves čas," je po etapi dejal Vingegaard, ki je komaj zadrževal solze, in nadaljeval: "Prvemu napadu nisem mogel slediti. Bil je res močen. Nisem si mislil, da se bom vrnil, a sem vztrajal in se boril. Ujel sem ga, potem pa mi ga je uspelo premagati v sprintu. Pred tremi meseci si ne bi mislil, da mi bo uspelo kaj takega."

Etapa je karavano popeljala po zahtevni 211 kilometrov dolgi trasi od Evaux-les-Bainsa do Le Liorana. Na poti jih je čakalo šest kategoriziranih klancev. Ko so zavili proti prvima dvema prelazoma, se je izoblikovala ubežna skupina. Najdlje so na čelu vztrajali Richard Carapaz, Ben Healy (oba EF Education EasyPost) in Oier Lazkano (Movistar). Ko je na čelu glavnine Pogačarjeva ekipa UAE začela narekovati oster ritem, se je začela delati selekcija in topiti zaostanek za ubežniki. Kilometer pod vrhom prelaza Peyrol je Adam Yates poskrbel, da so bili ubežniki ujeti. Zadnjega so prehiteli Healyja.

Napad Pogačarja pod Peyrolom
Skupni vrstni red (11/21):      
 1. T. POGAČAR    SLO  45:00:34
 2. R. EVENEPOEL   BEL    +1:06
 3. J. VINGEGAARD   DAN    1:14
 4. P. ROGLIČ     SLO    2:15
 5. J. ALMEIDA    POR    4:20
 6. C. RODRIGUEZ   ŠPA    4:40
 7. M. LANDA     ŠPA    5:38
 8. A. YATES      VB    6:59
 9 J. AYUSO     ŠPA    7:09
 10. G. CICCONE    ITA    7:36
 ...                 
 75. J. TRATNIK    SLO   1:29:43
119. L. MEZGEC     SLO   1:56:40
130. M. MOHORIČ    SLO   2:03:24

600 metrov pod vrhom klanca in dobrih 31 kilometrov pred ciljem je silovito napadel Pogačar. V lov sta se podala Roglič in Vingegaard, Evenepoel pa je sprva zaostal. Danec se je nato otresel Rogliča in približno osem sekund za Pogačarjem prišel na vrh. Na tehnično zahtevnem spustu je gorenjski volk pridobival. Privozil si je že 30 sekund, toda na vzponu na Col de Pertus je začel Vingegaard pospeševati. Skupaj z Rogličem se je najprej otresel Evenepoela, potem še nekdanjega moštvenega kolega, tik pod vrhom pa je ujel Tadeja. Ta je vendarle dobil boj za bonifikacijske sekunde na vrhu.

Na spustu in na poti do cilja sta zmagovalca zadnjih štirih Tourov sodelovala, tako kot sta njuna zasledovalca Evenepoel in Roglič. Razlika je bila ves čas okoli 35 sekund. Na koncu sta glavna favorita obračunala za zmago v sprintu, ker sta taktično upočasnila tik pred ciljem, pa je belgijski kolesarski zvezdnik zaostanek zmanjšal. Roglič mu je ves čas sledil, a na ostrem ovinku na zadnjem spustu zdrsnil. Kot je po etapi povedal Rolf Aldag, športni direktor moštva Red Bull Bora Hansgrohe, je Primož padel zaradi spolzkega cestišča, dobil je nekaj odrgnin, a je vse v redu. Dodal je, da se njegova forma dviga.

V četrtek bo na sporedu ravninska etapa, v kateri se bodo po vsej verjetnosti znova pomerili najboljši sprinterji. Potekala bo od Aurillaca do Villeneuve-sur-Lota (203,6 km).

Vingegaard odgovoril na napad Pogačarja in dobil sprint za zmago
Pogačar: Za nekaj centimetrov sem bil prekratek. Kapa dol Jonasu