Napad Pogačarja na prelazu Romme
Ob lanski zmagi na 107. Dirki po Franciji je Tadej Pogačar nosil rumeno majico vodilnega le zadnji dan, potem ko jo je prevzel v 20. etapi. Zdaj jo je 22-letni Slovenec oblekel že v 8. etapi. Foto: Reuters
Ob lanski zmagi na 107. Dirki po Franciji je Tadej Pogačar nosil rumeno majico vodilnega le zadnji dan, potem ko jo je prevzel v 20. etapi. Zdaj jo je 22-letni Slovenec oblekel že v 8. etapi. Foto: Reuters
Sorodna novica Pogačar: "Kakšna vožnja. Kakšen dan."

Ekipa UAE Emirates je bila v naporni in kratki sobotni etapi Oyonnax–Le Grand-Bornand, 150 km, hitro številčno podrejena. Pred štartom je Pogačar sicer napovedoval obrambno vožnjo, a v resnici so se emirati oprijeli Napoleonovega (G. Washingtonovega ali pa celo Sun Cujevega) rekla): "Napad je najboljša obramba." Zlasti, ker je ves dan deževalo, kar je bila voda na mlin branilca zmage na Dirki po Franciji.

Pogačar naročil ekipi: "Gremo razbit dirko"

"Na začetku sem bil na trenutke sam v pobegu. Res zahteven začetek etape. A v tem vremenu sem se dobro počutil in sem se odločil za napad. Pred zadnjimi tremi klanci sem sporočil ekipnim sotekmovalcem, da gremo razbit dirko – in uspelo nam je!" je recept za prevzem skupnega vodstva v 8. etapi razkril Tadej Pogačar, ki je proti glavnim tekmecem za skupno zmago pridobil vsaj 200 sekund.

Oyonnax-Le Grand Bornand, 150,8 km:   
  1. D. TEUNS         BEL      3:54:21
  2. I. IZAGUIRRE     ŠPA        +0:44
  3. M. WOODS         KAN         0:47
  4. T. POGAČAR       SLO         0:49
  5. W. POELS         NIZ         2:33
  6. S. YATES         VB          2:43
  7. A. PARET         FRA         3:03
  8. G. MARTIN        FRA     isti čas
  9. M. CATTANEO      ITA         4:07
 10. J. VINGEGAARD    DAN         4:09
 11. A. LUCENKO       KAZ          vsi
 12. E. MAS           ŠPA         isti
 13. R. CARAPAZ       EKV          čas
 21. W. VAN AERT      BEL         5:45
 44. M. VAN DER POEL  NIZ        21:47
 69. M. MOHORIČ       SLO        28:41
137. L. MEZGEC        SLO        35:01
175. P. ROGLIČ        SLO     isti čas
Potem ko sta Rafal Majka in Davide Formolo navila tempo na prelazu Romme je v napad krenil Tadej Pogačar. V prvo mu je Richard Carapaz še sledil, ob drugem pospeševanju
Potem ko sta Rafal Majka in Davide Formolo navila tempo na prelazu Romme je v napad krenil Tadej Pogačar. V prvo mu je Richard Carapaz še sledil, ob drugem pospeševanju "gorenjskega volka" pa je Ekvadorec odpadel. Foto: AP

Na predzadnjem vzponu na prelaz Romme sta najprej tempo navila Pogačarjeva sotekmovalca Rui Costa in Davide Formolo, nato je nastopila velika kolesarska ura fenomena s Klanca pri Komendi.

Carapaz drugega skoka ni zdržal

Tri kilometre pod vrhom prelaza Romme, četrtega od petih vzponov sobote, je Tadej Pogačar krenil v silovit napad. Ob prvem skoku je Slovencu lahko sledil le kapetan Ineosa Grenadiersa Richard Carapaz.

A ob drugem pospeševanju 22-letnega Slovenca se je Ekvadorec predal in gorenjski volk se je v njemu tako ljubem dežju in gorskem hladu odpeljal proti rumeni majici vodilnega, ki jo je prevzel iz rok Mathieuja van der Poela (tokrat 44.; +21:47).

Van Aert edini z manj kot štirimi minutami zaostanka

Proti Ekvadorcu in edinemu preostalemu kapetanu Ineosa Grenadiersa je Pogačar pridobil več kot tri minute - točneje 3:20. V skupnem seštevku je kapetanu UAE Emirates še najbližje Wout van Aert (Jumbo Visma), ki se je pogumno boril, da bi vsaj za en dan tudi on oblekel majico vodilnega, a z 21. mestom in zaostankom 5:45 se belgijskemu prvaku ni izšlo, a je vsaj edini, ki za vodilnim Slovencem zaostaja manj kot štiri minute. Že petouvrščeni Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) v skupnem seštevku zaostaja točno pet minut.

Pogačar razbil Tour in prevzel skupno vodstvo
Zadnji trije km 8. etape Toura 2021

Druga zaporedna zmaga Štangljeve ekipe

Prvi v alpskem mestecu Le Grand Bornard je bil Dylan Teuns, ki je poskrbel za drugo zaporedno etapno zmago najbolj slovensko obarvane ekipe svetovne serije Bahrain Victorious, ki jo iz spremljevalnega vozila vodi Gorazd Štangelj. V zadnjih 35 dneh je zalivska ekipa nabrala kar 12 zmag!

Pred dvema letoma je Teuns slavil v zahtevni etapi s ciljem na La Planche des Belles Filles, zdaj pa je do druge etapne zmage na Dirki po Franciji prišel s premeteno taktiko v ubežni skupini. Na zadnjem prelazu Colombiere je pravilno odmeril moči, ujel takrat vodilnega Michaela Woodsa in se ga znebil tik pred vrhom, kjer je imel sicer samo še dobrih 10 sekund prednosti pred Pogačarjem.

Veselje 29-letnega Belgijca Dylana Teunsa, ki je prišel do druge etapne zmage na Dirki po Franciji, hkrati pa poskrbel za drugo zaporedno dnevno slavje ekipe Bahrain Victorious. Foto: Reuters
Veselje 29-letnega Belgijca Dylana Teunsa, ki je prišel do druge etapne zmage na Dirki po Franciji, hkrati pa poskrbel za drugo zaporedno dnevno slavje ekipe Bahrain Victorious. Foto: Reuters

Grenko-sladko slavje Belgijca

A na 14-km spustu do cilja se je Tamau Pogi pametno odpovedal jurišu in se raje varno ter zanesljivo spustil proti prevzemu skupnega vodstva. Teuns je nasprotno tvegal do konca in se čustveno veselil velike zmage.

V intervjuju po zmagi je pojasnil: "Zmago posvečam svojemu nedavno umrlemu staremu očetu. Pogreb smo imeli v soboto, en teden pred začetkom Toura. Zato sem pokazal na nebo. Zadnjih 10 km je bilo zame nekoliko čustvenih."

29-letnik iz Diesta v Flandriji je prišel do 12. zmage kariere. Temelje uspeha je tlakoval, ko je postal del skupine 18 ubežnikov, ki se je pred po 50 km le odpeljala glavnini.

Roglič v cilju 35 minut za Teunsom

Pogačar napadel v dežju in oblekel rumeno majico

Zadnjih sto kolesarjev je v cilj prišlo z več kot polurnim zaostankom za Teunsom, a prav vsi so se izognili časovni zapori. Prav pri repu sta v Le Grand Bornard prišla dva načeta favorita izpred začetka francoske pentlje: Geraint Thomas je bil 174., Primož Roglič pa 175., oba z zaostankom 35:01.

Roglič je po petkovih mukah in izgubah tokrat z vodilno skupino kolesaril prvih 30 km, nato pa je izgubil stik in se pridružil zadnji skupini, kjer je bil že od začetka Thomas in zelena majica Mark Cavendish ter preostali šprinterji.

Skupni vrstni red (8/21):             
  1. T. POGAČAR       SLO     29:38:25
  2. W. VAN AERT      BEL        +1:48
  3. A. LUCENKO       KAZ         4:38
  4. R. URAN          KOL         4:46
  5. J. VINGEGAARD    DAN         5:00
  6. R. CARAPAZ       EKV         5:01
  7. W. KELDERMAN     NIZ         5:13
  8. E. MAS           ŠPA         5:15
  9. D. GAUDU         FRA         5:52
 10. P. BILBAO        ŠPA         6:41
 17. S. YATES         VB         12:13
 23. M. VAN DER POEL  NIZ        17:20
 24. J. ALAPHILIPPE   FRA        18:51
 26. V. NIBALI        ITA        21:32
 34. M. MOHORIČ       SLO        27:15
 45. G. THOMAS        VB         36:03
 51. P. ROGLIČ        SLO        39:45
101. L. MEZGEC        SLO      1:00:09
S prvo gorsko etapo ni bilo šale: pet kategoriziranih klancev, zadnji trije so vzponi prve kategorije, odločala pa je naveza prelazov Romme - Colombiere. Foto: Reuters
S prvo gorsko etapo ni bilo šale: pet kategoriziranih klancev, zadnji trije so vzponi prve kategorije, odločala pa je naveza prelazov Romme - Colombiere. Foto: Reuters

Rumena in pikčasta majica zamenjali lastnika

Po petkovi najdaljši etapi v zadnjih 21 letih in zmagoslavju Mateja Mohoriča je kolesarje čakala razmeroma kratka (151 km), a zaradi številnih vzponov zahtevna etapa, ki je temeljito premešala vrstni red na vrhu.

Alpski vzponi prve kategorije (vsi v zadnji tretjini trase) na Mont Saxonnex (5,7 km; povprečni naklon 8,3 %), Romme (8,7 km; 9,4 %) in Colombiere (7,3 km; 8,7 %) so predstavljali prevelik zalogaj za od nedelje vodilnega Mathieua van der Poela.

Pikčasto majico za najboljšega hribolazca je Mohorič predal ekipnemu sotekmovalcu Wout Poelsu, ki je osvojil prve tri vzpone in pobral še nekaj točk na prelazu Romme. Ekipa Bahrain Victorious je tudi povečala vodstvo v razvrstitvi ekip.

Potegujte se za privlačne nagrade

Vabljeni ste k sodelovanju v treh nagradnih igrah MMC-ja:
- Navidezna dirka

- Nagradna igra Kolesarske zveze Slovenije - Tretje vprašanje se glasi: Kako s slovenskim izrazom rečemo pelotonu? Odgovore pošljite na naslov: mmc-nagrade@rtvslo.si

- Nagradni kviz na Facebooku

Dirko po Franciji lahko na MMC-ju spremljate tudi v tujini (navodila).