Tadej Pogačar se je veselil 26. zmage v karieri, četrte na Dirki po Franciji. Lani je bil najboljši v 9., 15. in 20. etapi. Foto: AP
Tadej Pogačar se je veselil 26. zmage v karieri, četrte na Dirki po Franciji. Lani je bil najboljši v 9., 15. in 20. etapi. Foto: AP
Prihod Tadeja Pogačarja v cilj kronometra

Lanski zmagovalec Dirke po Franciji v skupnem seštevku zdaj na drugem mestu zaostaja osem sekund za van der Poelom. Kakšna predstava 22-letnika s Klanca pri Komendi je to bila! Tako kot lani na predzadnji etapi na kronometru s ciljem v klanec je suvereno pokoril vso konkurenco. Uro je ustavil pri natančno 32 minutah. V povprečju je drvel s hitrostjo 51 kilometrov na uro.

Kot je razložil po zmagi, v zadnjih mesecih ni bil zadovoljen s svojim položajem na kronometrskem kolesu, zato se je vrnil k tistemu, ki ga je imel na Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja in predtem. Šele teden pred začetkom Toura se je začel na tem kolesu dobro počutiti.

Pred kronometrom tretji favorit na stavnicah Stefan Küng ni uspel priti do svoje prve etapne zmage na Touru. Foto: AP
Pred kronometrom tretji favorit na stavnicah Stefan Küng ni uspel priti do svoje prve etapne zmage na Touru. Foto: AP

Roglič zaostal 44 sekund

Tudi Primož Roglič je kljub hudemu padcu na ponedeljkovi etapi zelo dobro opravil s prvo od dveh voženj na čas na Touru 2021 in zasedel sedmo mesto z zaostankom 44 sekund. Skupno je deseti (+1:48).

Stavnice so pred startom na prvo mesto postavljale Rogličevega ekipnega kolega Wouta van Aerta, ki je bil na koncu četrti (+0:30). Belgijec je imel lepo priložnost, da obleče rumeno majico, kar je bil tudi načrt Jumba Visme, a mu to ni uspelo. Van der Poel se je uvrstil na peto mesto in zaostal le sekundo več (+0:31).

Čeprav je bil kronometer označen kot povsem ravninski, je bilo na 27,2 kilometra dolgi trasi od Changeja do Lavala kar 11 kratkih vzponov. Na prvem vmesnem času po 8,8 km sta se Pogačarju na sedem sekund najbolj približala van Aert in van der Poel, na drugem na 17,2 km je imel 17 sekund naskoka pred evropskim prvakom in specialistom za kronometre Küngom ter 21 pred van Aertom.

Roglič je bil na prvem merjenju vmesnega časa osmi (+0:16), na drugem pa sedmi (+0:35). Pred začetkom etape sta bila Roglič in Pogačar izenačena na šestem mestu na stavnicah s kvoto 19. Pred startom so iz Jumba Visme prihajale ocene, da bi lahko Zasavec proti Gorenjcu izgubil 90 sekund.

Pogačar v velikem slogu najhitrejši v Lavalu
Dirka po Franciji, posnetek 5. etape

Change-Laval, 27,2 km (kronometer):  
 1. T. POGAČAR    SLO    32:00
 2. S. KÜNG     ŠVI    +0:19
 3. J. VINGEGAARD  DAN     0:27
 4. W. VAN AERT   BEL     0:30
 5. M. VAN DER POEL NIZ     0:31
 6. K. ASGREEN    DAN     0:37
 7. P. ROGLIČ    SLO     0:44
 8. M. CATTANEO   ITA     0:55
 9. R. PORTE     AVS     0:55
 10. A. LUCENKO    KAZ     1:00
 11. M. BJERG     DAN     1:01
 12. M. CORT NIELSEN DAN     1:07
 13. R. URAN     KOL     1:08
 14. J. ALAPHILIPPE  FRA     1:11
 ...                 
 16. G. THOMAS    VB     1:18
 23. R. CARAPAZ    EKV     1:44
 36. M. MOHORIČ    SLO     2:01
163. L. MEZGEC    SLO     5:28

Skupni vrstni red (po 5. etapi od 21):
 1. M. VAN DER POEL  NIZ   16:51:41
 2. T. POGAČAR    SLO    +0:08
 3. W. VAN AERT    BEL     0:30
 4. J. ALAPHILIPPE  FRA     0:48
 5. A. LUCENKO    KAZ     1:21
 6. P. LATOUR     FRA     1:28
 7. R. URAN      KOL     1:29
 8. J. VINGEGAARD   DAN     1:43
 9. R. CARAPAZ    EKV     1:44
10. P. ROGLIČ     SLO     1:48
11. K. ASGREEN    DAN     1:49
12. G. THOMAS     VB     1:54
13. W. KELDERMAN   NIZ     1:56
14. E. MAS      ŠPA     1:58
...                  
34. M. MOHORIČ    SLO     4:59
73. L. MEZGEC     SLO    12:38

Primož Roglič se je kljub poškodbam zelo dobro odrezal. Foto: AP
Primož Roglič se je kljub poškodbam zelo dobro odrezal. Foto: AP
Pogačar ob prihodu v cilj. Foto: AP
Pogačar ob prihodu v cilj. Foto: AP

Pogačar: Kar letelo je

"Bil je zelo dober dan, nisem naredil nobene napake. K sreči sem imel dobre razmere, tudi temperatura je bila zame zelo ugodna. Na prejšnjih kronometrih sem prehitro začel, tokrat sem ujel pravi ritem in dobro nadaljeval. Cilj je bil ne izgubiti preveč časa, zdaj pa sem še pridobil. Super zadovoljen sem. Ne vem, ali je bolje, da nisem oblekel rumene majice. Seveda bi se je razveselil, a tudi Mathieuju lepo pristaja," je v prvi izjavi dejal nasmejani Pogačar, ki ni pričakoval tako velikih zaostankov. Tako kot drugi najboljši je vozil po suhi cesti, medtem ko so tisti, ki so bili na začetku startne liste, občutili tudi nekaj dežnih kapelj.

"Iz ekipe so me lepo vodili po radiu, kje pritisniti in kje varčevati moči. Kar letelo je. Nato mi radio ni več deloval, a sem se nekako znašel tudi sam. Ne bi se branil rumene majice, to je nekaj posebnega, a dolgoročno je ta scenarij popoln," je dodal za TV Slovenija. V prihodnjih dneh se mu namreč ne bo treba ukvarjati z vsemi obveznostmi, ki jih ima vodilni kolesar v karavani, lažje delo bo imela tudi ekipa UAE Team Emirates.

Glavni Pogačarjevi konkurenti za skupno zmago so precej zaostali. Člana Ineosa Geraint Thomas (zmagovalec Toura 2018) in Richard Carapaz sta izgubila minuto in 18 sekund oziroma minuto in 44 sekund.

"Gotovo bodo vsak dan sledili napadi. Težko bo, a tako pač je. En dan si napadalec, drugi dan napadeni," je poudaril Pogačar, ki verjame, da je v tako dobri formi kot lani. "Upam, da v prihodnjih dneh ostanem v tem perfektnem položaju. Imam dobre noge, sem motiviran in upam, da šlo naprej tako po načrtu, kot je šlo do zdaj," je še izjavil.

Kako je Primož Roglič vrtel pedale proti ciljni črti

Roglič: Z optimizmom lahko gledam dalje

Pred kamero in mikrofonom TV Slovenija se je ustavil tudi Roglič. "Že za to, da sem tu, sem hvaležen. Poskušal sem dati vse od sebe. Dokler sem tu, ostaja upanje. Gotovo bodo prišli tudi boljši časi. Bil sem malce presenečen, super zadovoljen sem in ponosen na današnjo predstavo. Če bi se še bolje počutil in če bi lahko pritiskal več vatov, bi meril še višje. Nisem se obremenjeval, čakal sem, kaj mi bo vožnja prinesla. Ničesar ne obžalujem, meter za metrom sem prišel do cilja. Zaradi udarca me boli predvsem zadnjica, upam, da bo čim prej v redu. Počutim se bolje kot takoj po padcu. Vesel sem in lahko z optimizmom gledam dalje," je povedal.

"Nisem si mislil, da bom obdržal rumeno majico. Bil je odličen dan, res sem vesel," pa je svoje občutke opisal van der Poel.

V četrtek bo na sporedu ravninska šesta etapa od Toursa do Chateaurouxa (160,6 km). Pričakovati je nov boj za etapno zmago med sprinterji. V hribe bodo kolesarji prvič zavili v soboto in nedeljo. Drugi kronometer bo na sporedu predzadnji dan dirke v soboto, 17. julija.

Pogačarju do zmage pomagalo tudi spremljanje klubskega kolega Bjerga
Pogačar je letel proti cilju. Foto: AP
Pogačar je letel proti cilju. Foto: AP
Izjavi Rogliča in Pogačarja po kronometru
Podelitev majic najboljšim po 5. etapi Toura
Trasa kronometra. Foto: MMC RTV SLO
Trasa kronometra. Foto: MMC RTV SLO
Podrobnejša trasa. Foto: MMC RTV SLO
Podrobnejša trasa. Foto: MMC RTV SLO
Potegujte se za privlačne nagrade

Vabljeni ste k sodelovanju v treh nagradnih igrah MMC-ja:
- Navidezna dirka

- Nagradna igra Kolesarske zveze Slovenije - Drugo vprašanje se glasi: Kje se bo tradicionalno končala Dirka po Franciji? Odgovore pošljite na naslov: mmc-nagrade@rtvslo.si

- Nagradni kviz na Facebooku