Adam Yates je lani v Baskiji oblekel prvo rumeno majico, na koncu pa je osvojil skupno tretje mesto. Bosta letos s Pogačarjem lahko ugnala Vingegaarda? Foto: AP
Adam Yates je lani v Baskiji oblekel prvo rumeno majico, na koncu pa je osvojil skupno tretje mesto. Bosta letos s Pogačarjem lahko ugnala Vingegaarda? Foto: AP

"Adam Yates bo moja desna roka, Juan Ayuso in Joao Almeida pa bosta superpomočnika za klance. Rafal Majka bo ostal doma, mislim, da je zaradi tega kar žalosten. Ob tem bosta klančarja Marc Soler in Pavel Sivakov, ki pa lahko opravita kaj tudi po ravnem. Zraven bosta še Nils Pollitt in Tim Wellens," je bil odkrit Tadej Pogačar v pogovoru za podkast Watts Occuring, ki ga vodita za zdaj še aktivna kolesarja Ineosa Luke Rowe in Geraint Thomas.

"Ojej! To je udarna enota,“ je odvrnil Thomas, ki je nedavno Dirko po Italiji končal na skupnem tretjem mestu z desetimi minutami zaostanka za Slovencem. "Res je. Drži. Še mene to malce straši," se je odzval zmagovalec nedavnega Gira. Omenjena osmerica kolesarjev je bila že pozimi predvidena, da bo zastopala UAE Emirates na Dirki po Franciji in bo skušala s Pogačarjem znova osvojiti najpomembnejšo dirko sezone.

Ekipa UAE Emirates za TdF 2024

Tadej Pogačar (SVN)
Adam Yates (VB)
Juan Ayuso (ŠPA)
Joao Almeida (POR)
Marc Soler (ŠPA)
Pavel Sivakov (FRA)
Tim Wellens (BEL)
Nils Politt (NEM)

Za rožnate lase zmanjkalo časa

V pogovoru z Valižanoma se je Pogačar razgovoril tako o rožnatem maju kot o rumenem juliju. Med šestimi etapnimi zmagami mu je najbolj pri srcu uspeh na prvem kronometru, na katerem je premagal Filippa Ganno in vse močne adute iz zasedbe Ineos Grenadiers. Med dirko je postal pravcati Pink Panter, a v Rimu se ni izšlo, da bi kolesaril tudi z rožnato pobarvanimi lasmi.

"Urška je prinesla barve v Rim. A moral bi si najprej pobeliti lase, nato si jih šele pobarvati z rožnato, kar bi verjetno vzelo kar nekaj časa, tega pa je bilo premalo," je pojasnil Pogačar, ki je sicer ocenil svojo utrujenost po Giru na 6 oz. 7 (na lestvici do 10).

Vingegaarda pričakuje na startu v Firencah

Ob prizadevanjih za dvojček Giro in Tour je prvi kolesar sveta prepričan, da bo moral premagati dvakratnega branilca rumene majice. Kljub poškodbi na Dirki po Baskiji in 12 dnem v bolnišnici ter izgubi prvih od dvojih višinskih priprav verjame, da bo Jonas Vingegaard na startu Dirke po Franciji, ki se bo 29. junija začela v Firencah.

"Mislim, da je bil že kmalu po odhodu iz bolnišnice na kolesu. Zato je lahko v dobri formi, če se je že takrat dobro počutil na kolesu. Večina ljudi pravi, da je veliko odvisno od tega, ali lahko doseže tekmovalno težo, vendar mislim, da to zanj ne bo težava," je Pogačar prepričan, da bo Danec pripravljen za letošnjo Dirko po Franciji.

Pred dvema letoma je Geraint Thomas od blizu opazoval dvoboj med Pogačarjem in Vingegaardom in bil na koncu v Parizu tretji za obema šampionoma. Valižan bo tudi tokrat nastopil na Dirki po Franciji, a brez cilja, da bi dosegel visoko skupno uvrstitev. Foto: AP
Pred dvema letoma je Geraint Thomas od blizu opazoval dvoboj med Pogačarjem in Vingegaardom in bil na koncu v Parizu tretji za obema šampionoma. Valižan bo tudi tokrat nastopil na Dirki po Franciji, a brez cilja, da bi dosegel visoko skupno uvrstitev. Foto: AP

Brutalne zadnje tri etape

Zaradi zahtevnega začetka 111. Dirke po Franciji, ki se bo odvila od Firenc do Nice, Pogačar pričakuje, da bo Remco Evenepoel pritiskal že od začetka, medtem ko za Primoža Rogliča predvideva, da bo hranil svoje adute za zadnji teden. "Mislim, da so zadnje tri etape glede na to, kako so zasnovali traso, brutalne," je Pogačar poudaril, da bodo najtežje in odločilne etape prav na koncu nad Nico in v sami Nici.

Od ponedeljka dalje je Pogačar na višinskih pripravah na smučišču Isola 2000, kjer se bo končala 19. etapa letošnjega boja za rumeno majico.

Odločitev na domačih cestah

Tour de France 2024 bo imel že v četrti etapi vzpon na Galibier in prvi kronometer v sedmi etapi, dolg uvodni teden pa se bo končal z makadamsko obarvano etapo v Troyesu. Sledil bo razgiban drugi teden z zaključkom v Pirenejih. Zaradi olimpijskih iger v Parizu se velika pentlja prvič ne bo končala v francoski prestolnici, temveč v Nici, kjer bodo t. i. Primorske Alpe (Alpes-Maritimes) prizorišče dveh kratkih, a izredno zahtevnih gorskih etap, pika na i pa bo težek kronometer iz Monaka v Nico.

Vse to so zadnja leta postale domače ceste za Pogačarja in Rogliča, a tudi večina drugih kandidatov za najvišja mesta ali domuje v Monaku ali Nici ali pa se redno pripravljajo v Primorskih Alpah.