Tadej Pogačar se je veselil desete etapne zmage na Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Tadej Pogačar se je veselil desete etapne zmage na Dirki po Franciji. Foto: Reuters

Dvakratni zmagovalec Toura v sredo na prvi gorski etapi ni zmogel slediti turbopospešku branilca naslova Vingegaarda, ki je pobegnil na zadnjem vzponu in si do cilja priboril več kot minuto prednosti. Pogačar, ki je veljal za rahlega favorita, je po slabem dnevu padel na stavnicah, te so bile pred šesto etapo popolnoma na strani Danca.

Analiza 6. etape v podkastu SOS-odmev

Jonas Vingegaard je oblekel rumeno majico. Foto: Reuters
Jonas Vingegaard je oblekel rumeno majico. Foto: Reuters

Deseta etapna zmaga Pogačarja na Touru
A Pogačar se ni predal. Že dan pozneje je pokazal drugačen obraz, dobil drugo pirenejsko etapo, kar je že njegova deseta zmaga na Dirki po Franciji.

Na šesti, izjemno naporni etapi, je Pogačar pripravil izjemen preobrat. Z napadom 2,8 km pred koncem se je otresel tekmeca, sam je drvel proti cilju, Vingegaarda je ugnal za 24 sekund. Pogačar je tudi izničil zaostanek, včeraj je znašal minuto in štiri sekunde, zdaj pa ima Danec v skupnem seštevku le še 25 sekund naskoka.

Hindley izgubil rumeno majico in padel na tretje mesto
Vingegaard je tako prevzel skupno vodstvo, saj je nosilec rumene majice Jai Hindley popustil že 50 kilometrov pred ciljem današnje etape. Avstralec, ki je lani dobil Giro, je končal na šestem mestu. V skupnem seštevku je zdaj tretji, zaostaja minuto in 34 sekund.

Zadnji trije kilometri 6. etape Dirke po Franciji – silovit napad Pogačarja

Pogačar misli, da bo do konca potekal hud boj
Zmagovalec šeste etape je na vprašanje, ali je bilo to sladko maščevanje Vingegaardu, odgovoril: "Ne bi rekel maščevanje, ampak lepo je zmagati, da sem pridobil nekaj časa nazaj. Počutim se nekoliko bolj olajšano, zdaj se počutim veliko bolje." Na vprašanje, ali je bil zaskrbljen po včerajšnji etapi, je iskreno odgovoril: "Seveda, kdo ne bi bil. Predstava, ki jo je včeraj uprizoril Jonas, je bila neverjetna." Zbal se je, da bi se po napadu Vingegaarda na Tourmaletu ponovil včerajšnji scenarij, saj bi ta pomenil, "da lahko kar pospravimo in gremo".

"K sreči, danes sem imel dobre noge in na Tourmaletu sem bil precej samozavesten. Ko sem na koncu začutil pravi trenutek za napad, sem to storil. Bilo je veliko olajšanje." Dosegel je jubilejno etapno zmago, ob kateri se je pošalil: "Deseta etapna zmaga je, prihajam pote, Mark (Cavendish ima 34 etapnih zmag, op. a.)."

Pogačar je dodal, da je zaostanek skoraj popoln: "Mislim, da bo do zadnje etape velik boj."

Zmago Pogačar posvetil zaročenki
Zmago je posvetil svoji zaročenki, kolesarki Urški Žigart, ki že okreva doma, potem ko je včeraj padla na ženskem Giru: "Dala mi je vso moč, to je zanjo!"

Vingegaard: Vse do Pariza bo vražja bitka
"Vedno je lepo obleči rumeno majico. Seveda sem upal, da bom zmagal na današnji etapi, a je bil Pogačar res močen in si je zaslužil zmago. Hoteli smo ga preizkusiti, da bi videli, kako se počuti in danes se je očitno počutil bolje kot včeraj. Vse do Pariza bo vražja bitka, lepa bitka bo, veselim se je že," je povedal trenutno vodilni na Touru 2023, Vingegaard.

Pogačar na klasiki v Pirenejih strl Vingegaarda in napovedal boj za rumeno majico

Kuss strl Hindleyja na Torumaletu
Etapa je sicer imela zelo podoben potek kot prejšnja. Pobegnila je velika skupina, v kateri sta bila spet Francoz Julian Alaphilippe in Vingegaardov moštveni kolega pri Jumbu Vismi Belgijec Wout van Aert. Skupina se je postopoma zmanjševala, po Tourmaletu jo je zapustil tudi van Aert, ki je dobil nalogo, da počaka danskega kolega in mu pomaga v boju s Pogačarjem.

Že predtem sta svojo nalogo pomočnika pri ekipi odlično opravila Wilcop Kelderman in Sepp Kuss, ki sta z močnim ritmom poskrbela, da je odpadel nosilec rumene majice Hindley. Skupina z van Aertom, ki je do zadnjih pet kilometrov narekoval ritem, nato pa popolnoma izčrpan popustil – Kuss je omagal že prej, je prehitela zadnje ubežnike, kljub ekipnim poskusom pa Jumbo Visma Slovenca ni zlomila.

Mateja Mohoriča in Luke Mezgeca v težki etapi pričakovano ni bilo med najboljšimi. Mohorič je zaostal 32 minut in 17 sekund, zasedel je 147. mesto, Mezgec pa je bil 154, zaostal je še sedem sekund več kot reprezentančni kolega. V skupnem seštevku je Mohorič 96. (+1:12:13), Mezgec pa 138. (+1:28:34).

Profil šeste etape. Foto: ASO
Profil šeste etape. Foto: ASO

Trije zahtevni vzponi v Pirenejih naredili velike razlike
Šesta etapa od Tarbesa do Cauterets-Cambasqua je bila dolga 144,9 km in s skoraj 4000 višinskimi metri je imela štiri kategorizirane vzpone. Drugi na Col d'Asin je dolg 12 kilometrov s povprečnim naklonom 6,5 odstotka. Sledil je vzpon nad dva tisoč metrov na Col du Tourmalet – 17,1 km, povprečni naklon 7,3 odstotka.

Veliki finale je bil tokrat na Le Cambasqueju. Klanec je bil dolg 16 kilometrov s povprečnim naklonom 5,4 %. Najtežje je bilo v zadnjih štirih kilometrih, ko gre naklon za 2,5 kilometra v dvomestne številke in je idealen za napad. Takrat je napadel prav Pogačar.

Pogačar po zmagi na šesti etapi le še 25 sekund za Vingegaardom
Po etapi, analiza dirke po Franciji
Kolesarstvo - dirka po Franciji: 6. etapa, posnetek
Foto: Organizator
Foto: Organizator
Foto: Organizator
Foto: Organizator