Wout van Aert je dobil drugo etapo na letošnjem Touru. Foto: EPA
Wout van Aert je dobil drugo etapo na letošnjem Touru. Foto: EPA

Etapa se je pričakovano razpletla na 4,9 km dolgem ciljnem vzponu do olimpijskega stadiona v Lozani. Pobudo na klancu s povprečnim naklonom 4,9 odstotka (naklon je bil tudi 12-odstoten) je ves čas imela Pogačarjeva ekipa UAE Emirates. Tempo sta navijala Brandon McNulty in predvsem Rafal Majka, ki je Pogačarja 500 m pred ciljem pripeljal v idealen položaj za sprint.

Zadnja dva kilometra osme etape Toura

V času zmagovalca tudi Roglič

V nasprotju z zadnjima dvema etapama Pogačar tokrat ni dosegel etapne zmage. V silovitem zaključku sta bila hitrejša van Aert in Michael Matthews. Občutek je bil, da Pogačar ni šel na vso moč oziroma da je malce okleval, kar je tudi priznal. V času zmagovalca je v cilj prišel tudi Primož Roglič, ki je zasedel 14. mesto.

"Nismo razmišljali o etapni zmagi"

"Malce razočaran sem, saj zmaga ni bila tako daleč. Ampak vseeno je bila to zabavna igra. Dan je bil od samega začetka dolg, vse bolj vroče je bilo, tudi nekaj nevarnih točk je bilo na trasi. Zadnji vzpon mi je bil všeč. V sprintu pa sem mogoče malce okleval, van Aert pa me je posledično prehitel s trojno hitrostjo. Seveda čutim malce razočaranja, ampak tudi tretje mesto je super," je v pogovoru takoj po etapi dejal Pogačar.

Vrhunci 8. etape Toura 2022

"Ne, danes nisem razmišljal o etapni zmagi. Malce smo se želeli sprostiti, počakati, a nato so narekovali ritem v ekipah BikeExchangea in Jumba Visme. Imeli so interes za etapno zmago, sami pa smo mislili, da bodo slavili ubežniki. Na koncu smo se spopadli za etapno zmago," je še poudaril 23-letnik s Klanca pri Komendi.

Van Aert je še povečal bero točk v boju za zeleno majico. "Moral sem kar garati, da sem ostal na kolesu Pogačarja in njegove ekipe. Vedel sem, da če bom lahko ostal na kolesu, moram le počakati na zadnji položnejši del in iskati priložnost," je še dodal van Aert.

Van Aerta malce zagrabila panika, a se je vseeno odlično znašel v sprintu

Prednost Pogačarja zdaj 39 sekund

Pogačar je zaradi bonusa štirih sekund za tretje mesto vodstvo v skupnem seštevku povišal na 39 sekund pred Jonasom Vingegaardom (Jumbo Visma), Britanec Geraint Thomas iz ekipe Ineos Grenadiers zaostaja 1:14 minute.

Preostali trije Slovenci, Matej Mohorič, Jan Tratnik (oba Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (BikeExchange Jayco), niso prišli v cilj s prvo skupino, v kateri je bilo 26 kolesarjev. Zaostali so več kot štiri minute.

Ubežniki v ospredju vse do zadnjega vzpona

Etapo je zaznamoval dolg pobeg Mattie Cattanea (Quick Step Alpha Vinyl), Freda Wrighta (Bahrain Victorious) in Frederika Frisona (Lotto Soudal), ki so ušli kmalu po startu. Imeli so tudi tri minute prednosti. 60 km pred ciljem je odpadel Frison, osem kilometrov pred koncem Cattaneo, na začetku vzpona še Wright.

Pogačar ostal brez pomočnik Laengena

Pogačar ostal brez pomočnika

Pogačar, ki je ostal brez enega od pomočnikov (Norvežan Vegard Stake Laengen je bil pozitiven na koronavirus), je bil po desetih minutah etape vpleten v padec v glavnini, na tleh se je znašlo pol ducata kolesarjev. K sreči je bil Pogačarjev padec (pri nizki hitrosti) zelo nedolžen, tako da ni zahteval kakšne poškodbe.

"Bil sem sredi nesreče, tudi pristal sem na tla, a ne prehudo. To je bil eden mehkejših padcev, ki sem jih doživel. Hitro smo se vrnili v glavnino in vse je bilo v redu," je hitro vrnitev v glavnino ocenil Pogačar.

V nedeljo druga gorska etapa

V nedeljo bo pred drugim prostim dnem na vrsti še etapa od Aigleja do Chatel les Portes du Soleila (192,9 km). Gre za zahtevno traso s tremi kategoriziranimi vzponi, od tega tudi dvema v zadnjih 70 km. Tudi zadnjih nekaj kilometrov do cilja bo potekalo nekoliko navkreber.

Po 8. etapi, analiza Dirke po Franciji