Dve zaporedni zmagi v Pirenejih sta Pogačarju prinesli tudi osvojitev pikčaste majice za najboljšega hribolazca, kar je bil tudi že na lanskem Touru. Foto: EPA
Dve zaporedni zmagi v Pirenejih sta Pogačarju prinesli tudi osvojitev pikčaste majice za najboljšega hribolazca, kar je bil tudi že na lanskem Touru. Foto: EPA

Na Col de Portet v 17. etapi in Luz Ardiden v 18. etapi se vrstni red glasi:

  1. Tadej Pogačar
  2. Jonas Vingegaard
  3. Richard Carapaz.
Pogačar lačen novih zmag in majic

Poseben zgodovinski dosežek, ki se je sicer že zgodil na Touru 2001 v 10. in 11. etapi, pri čemer je bila celo najprej običajna etapa, drug dan pa kronometer, a kaj ko se je uradno črtalo izide Lancea Armstronga.

Sorodna novica Pogačar osvojil tudi Luz Ardiden in ubranil še pikčasto majico

Presegel Nibalija iz 2014 in Hinaulta iz 1979

Boljša je primerjava z zadnjo rumeno majico, ki je slavila dva dneva zapored. Leta 1979 je to ob njegovi drugi skupni zmagi na Touru uspelo Bernardu Hinaultu. Sloviti Francoz je tisto leto pobral kar sedem etap.

Izjemna prednost skoraj šestih minut prikliče spomin tudi na Tour 2014, ko je po padcih največjih tekmecev v svojem vesolju takrat kolesaril Vincenzo Nibali. Morski pes iz Messine je namreč pred osmimi leti prav tako dobil dve etapi s ciljem na vzponu ekstra kategorije. A ne zapored – Pogačar je postal sploh prvi vodilni kolesar Toura, ki je slavil na zaporednih gorskih etapah s ciljem na klancu.

Dan po slavju na prelazu Portet v sredo, ko je ob izrednem prikazu moči ekipe UAE Emirates osvojil kraljevsko etapo letošnje velike pentlje, je Pogačar pred štartom v Pauju dejal: "Ni bilo kaj preveč časa za proslavljanje, ker smo tudi pozno prišli v hotel. Smo pa imeli lepo večerjo."

Urška Žigart: "Da ne bo preveč požrešen"

TV Slovenija je na vrhu Luza Ardidena, cilja četrtkove etape, pobarala Pogačarjevo partnerico in slovensko kolesarko Urško Žigart, ki je bila zadržana: "Da ne bo preveč požrešen."

A gorenjski volk ostaja lačen novih uspehov in majic.

Pogačar s serijo etapnih zmag ob boku šprinterjev

Običajno serijsko na Dirki po Franciji nabirajo zmage šprinterji, kot je na primer letošnji štirikratni zmagovalec Mark Cavendish. Po vsaj 3 etape na dveh Tourih zaporedoma je v tem tisočletju uspelo pobrati le Robbieju McEwnu (2005 in 2006), Cavendishu (2008, 2009, 2010, 2011 in 212) in Marcelu Kittlu (2013 in 2014).

Na lovu za rekordom nekdanjega šefa

Pogačar je s tremi etapnimi zmagami na treh zaporednih Grand Tourih ponovil dosežek svojega nekdanjega šefa pri UAE Emirates Giuseppeja Saronnija, ki mu je to uspelo na Dirki po Italiji v letih 1979, 1980 in 1981, pri čemer pa je slavil le na Giru 1979.

Ravno Italijan Saronni je rekorder po številu etap na največjih treh tritedenskih dirkah v kategoriji do 23 let - kot mlajši član je na Girih nabral kar 13 etapnih zmag, večinoma v kronometrih.

Zadnjih 3,5 km ciljnega vzpona na Luz Ardiden

Želel nagraditi delo ekipe

Vrstni red za pikčasto majico

1. Tadej Pogačar (SLO/UAD) 107 točk
2. Wout Poels (NIZ/TBV) 88
3. Jonas Vingegaard (DAN/TJV) 82
4. Michael Woods (KAN/ISN) 72
5. Wou van Aert (BEL/TJV) 68

Do konca Toura sta samo še dva vzpona 4. kategorije, kjer se podeli le po eno točko.

"Ko je Mas napadel, nisem hotel prepustiti etapne zmage. Ker so v naši ekipi vsi znova dobro delali in naredili vse zame. Dal sem še sam vse od sebe v zadnjih 500 metrih in res sem vesel, da mi je uspelo," se je smejalo Pogačarju na vrhu Pirenejev po drugi etapni zmagi v 24 urah, s čimer je osvojil tudi pikčasto majico za najboljšega hribolazca na dirki.

"Od začetku smo imeli v mislih kot včeraj. A je Ineos na Tourmalet res zastavil močan ritem. Lahko se fokusiram samo na kolo. Tudi zadnji klanec je bil neugoden, a se je izšlo," je za RTV Slovenija pojasnil odločilno akcijo, ki jo je Pogačar začel 550 metrov pred ciljem.

Zadaj je pustil tako Enrica Masa, ki ni nadaljeval tradicije španskih zmag na Luzu Ardidena, za njim sta se za drugo mesto znova udarila Danec in Ekvadorec, drugič zapored je bil od Carapaza boljši Vingegaard, ki je na takšnem položaju tudi v skupnem seštevku,

Pogačar: Nikoli ne veš. Še vedno so trije dnevi

Prvič se je na 108. izvedbah Dirke po Franciji ponovil vrstni red iz prejšnjega dne, sočasno pa je to tudi skupni vrstni red in najverjetnejši zmagoviti oder v Parizu. Foto: EPA
Prvič se je na 108. izvedbah Dirke po Franciji ponovil vrstni red iz prejšnjega dne, sočasno pa je to tudi skupni vrstni red in najverjetnejši zmagoviti oder v Parizu. Foto: EPA

"Neverjetno. Po včerajšnjem dnevu sem se tudi danes počutil dobro. Res sem vesel zmage. To je noro. Da, seveda je to igra. To je bila zame igra, odkar sem začel (kolesariti). Uživam v igranju te igre. Presrečen sem," je v prvem intervjuju za organizatorja Toura povedal Pogačar.

Ko ga je Seb Pique vprašal, koliko je Tour de France 2021 že odločen, je 22-letni Slovenec odgovoril: "Mislim, da 50-odstotno. Nikoli ne veš. Še vedno so trije dnevi. Dobro kaže."

Upa, da se mu ne bo zgodilo kot rojaku lani

Ali ga skrbi predzadnji dan in vožnja na čas, kjer je sam lani poskrbel za senzacionalni preobrat, ko je slekel rojaka Primoža Rogliča?

Ali mu lahko nadomestni kapetan Jumba Visme pripravi presenečenje? "Zakaj bi moral biti zaskrbljen? Za kronometer? Bomo videli, to je disciplina, v kateri se vedno rad izkažem. Kdaj imaš lahko tudi slab dan. Nova izkušnja. Ne, upajmo, da ne. Mogoče, tudi na kronometru lahko izgubiš šest minut, se je že zgodilo. A sem samozavesten."

Pogačarju zadnja gorska etapa, tekmec nemočni

Vingegaard trpel, a vseeno utrdil 2. mesto

"Na koncu mu nisem mogel slediti, saj je bil res super, super močan. Vesel sem svojega drugega mesta. Sem kar močno trpel, saj nisem imel najboljšega dne, tako da je vse skupaj izredno," je v cilju povedal Jonas Vingegaard, ki je Tour začel kot pomočnik Primoža Rogliča, po smoli in odstopu zasavskega orla pa prevzel upe Jumba Visme v skupnem seštevku.

Pogačarjeva izmenjava čestitk z Vingegaardom in Kussom v cilju. Mladeniči ne skrivajo, da se dobro razumejo, posredno pa je Slovenec v zaključku obeh gorskih etapo pomagal Dancu v boju za skupno 2. mesto. Foto: EPA
Pogačarjeva izmenjava čestitk z Vingegaardom in Kussom v cilju. Mladeniči ne skrivajo, da se dobro razumejo, posredno pa je Slovenec v zaključku obeh gorskih etapo pomagal Dancu v boju za skupno 2. mesto. Foto: EPA

"Sicer nisem dvomil, četudi se nisem počutil najbolje, a mislim, da je šlo zlasti za psihični boj med najmočnejšimi kolesarji. Nismo še v Parizu, a zdaj res dobro kaže za 2. mesto," je bil po zadnji gorski etapi zelo zadovoljen 24-letni Danec, ki je pred nenadejanim uspehom kariere.

Carapaz in Ineos ostala brez želene etapne zmage

"Zadovoljen sem z neverjetno ekipno predstavo. Naš cilj je bila etapna zmaga in poskušali smo vse do konca," je po drugem zaporednem tretjem mestu in utrditvi na skupnem 3. mestu Richard Carapaza potrdil, da je Ineos Grenadiers navijal močan tempo predvsem v želji, da bi britanska superekipa 108. Dirko po Franciji sklenila vsaj z eno etapno zmago.

Ekvadorec, ki ni najboljši kronometrist, ima pred zdaj četrtouvrščenim Avstralcem Beonom O'Connorjem (Ag2r Citröen) 2:27 prednosti, kar bi mu moralo zadostovati za končno tretje mesto. S tem bi Carapaz zaokrožil nabor uvrstitev na zmagovalni oder na vseh treh tritedenskih dirkah: osvojil je Giro 2019, na La Vuelti 20 je bil drugi za Rogličem.

A drugo leto zapored bo na najvišji stopnički zmagovalnega odra sredi Elizejskih poljan v Parizu očitno stal Tadej Pogačar. Če le ne bo kakšne hude nesreče in ogromne smole, ki bi mu odnesla 5:45 prednosti pred Vingegaardom in 5:51 pred Carapazom.

S tremi majicami v zadnje tri dni Toura