Vsi z negotovostjo čakajo na testiranja. Foto: Reuters
Vsi z negotovostjo čakajo na testiranja. Foto: Reuters

Po mirnem začetku dirke je zadnje dni na področju covida spet čutiti napetost. V soboto je UAE ostal brez pomembnega člena, Vegard Stake Laengen je bil namreč pozitiven na koronavirus, danes je dirko zaradi istega razloga zapustil francoski filozof Guillaume Martin.

Sorodna novica Jungels z epskim napadom do alpske zmage

Pogačar: Držimo pesti
Vodilni kolesar Tadej Pogačar je o tej temi govoril s cmokom v grlu: "K sreči smo v ekipi še vedno vsi negativni, Vegard je šel domov, sicer pa vsi res pazimo, da se ne bi okužili, vsak spi v svoji sobi, pazimo na higieno. Upam, da jutri ne bo veliko pozitivnih izvidov testov. Držimo pesti, da vsi ostanemo skupaj."

Lahko nadzirajo dirko
Prve dni je bilo pri UAE-ju videti, da je Pogi bolj kot ne osamljen, a s prevzemom rumene majice je beli vlak, ki majico vodilnega vsaj za zdaj uspešno brani, zaživel. "Ekipa je res močna, vsi so pokazali, da so vse močnejši. Zadnjih nekaj dni smo pokazali, da lahko nadzorujemo dirko, čeprav smo zdaj ostali brez Vegarda. Vem, da bo težko, sploh za Bjerga. A na fante sem nadvse ponosen," razmišlja dvakratni zmagovalec.

Zadnji km prve alpske etape

Jungels težko opisal občutke
Deveto etapo je s pogumnim napadom dobil Bob Jungels, ki pa je prav tako povezan z največjim strahom dirke, saj je pozitiven, a zaradi novih pravil lahko dirka, ker nima simptomov: "Težko opišem svoje občutke, res sem srečen. To je pomemben trenutek zame in mojo ekipo, sem smo prišli po etapno zmago in jo zdaj tudi dosegli."

Vzdrževal je svoj ritem
29-letni član AG2R Citroën Teama za seboj nima najboljšega obdobja, saj tri leta ni slavil na mednarodnih cestah: "Zadnja leta mi res ni šlo dobro, imel sem operacije, dolgo sem okreval, zato sem te zmage res vesel." Pogumen napad pri spuščanju s Col de la Croixa mu je prinesel že dve minuti naskoka, a zasledovalec Thibaut Pinot ga je dolgo ogrožal. "V glavi sem imel misli, ko sem dobil Liege. Takrat me je lovil Jelle Vanendert. A vedel sem, če pridem sam do zadnjega vrha, potem imam možnosti. Samo vzdrževati sem moral ritem, res pa je, da so se zadnji kilometri vlekli v neskončnost. Hvaležen sem," se je po 25. zmagi kariere smejalo Luksemburžanu, ki je še vedno več kot polovico vseh zmag med profesionalci slavil na dirkah državnega prvenstva (14).

Po etapi, analiza dirke po Franciji
Prva gorska etapa ni prinesla pretresov

Tom Pidcock zadovoljen
V prvi deseterici so kar trije člani Ineosa, med njimi je nekoliko presenetljivo še vedno Tom Pidcock, ki zadnje dni nosi belo majico (ta je sicer v lasti Pogačarja, ki pa že nosi rumeno majico). "To je res uspešen start dirke. Imel sem visoke cilje in jih za zdaj tudi izpolnjujem. A to je zame prvi Tour, še vedno imam čas za učenje in napredek. V skupnem seštevku sem v deseterici, kar je res dobro."

Veliko strokovnjakov meni, da je Pogačarja mogoče premagati prav s širino Ineosa, zato so novinarji po 9. etapi spraševali Pidcocka, ali britanska ekipa načrtuje napade v Alpah. 22-letnik pa se je odzval s smehom: "To je skrivnost, če bi vam povedal, bi vas moral ubiti, haha."

Wiggins ima glede Pogačarja le eno skrb

Pidcock (levo) je nadomestni nosilec bele majice. Foto: Reuters
Pidcock (levo) je nadomestni nosilec bele majice. Foto: Reuters

O Pogačarju se je pred etapo razgovoril tudi prvi britanski zmagovalec Toura sir Bradley Wiggins, ki Slovenca zelo občuduje, hkrati pa opozarja: "Če bo iz leta v leto ponavljal zmage, bo postalo normalno, da si bodo ljudje želeli, da izgubi. To je moja edina skrb zanj. A to je običajno za tako dominantne športnike."

O'Connor ima poškodovano mišico
Letos med najbolj dominantne kolesarje žal ne spada Ben O'Connor, ki je lani navdušil s četrtim mestom, tokrat pa je spet izgubil 27 minut, skupaj pa zaostaja že skoraj 50 minut: "Poškodovan sem, zato se vozim tako slabo. Na težkih etapah se prav mučim. Gre za poškodbo mišice, v resnici ni tako dramatično, a mi onemogoča dobre predstave, to je vse."

Pogačar spet ukradel nekaj sekund
Roglič čuti bolečine, a se ne predaja