Bahrain Victorious je na vrhu skupnega seštevka ekip Dirke po Franciji, kjer imajo kar 40 minut prednosti pred ameriško ekipo EF Educationa Nippo, kar pomeni, da je bahrajnska zasedba na poti k ekipni zmagi na Touru 2021. Foto: Reuters
Bahrain Victorious je na vrhu skupnega seštevka ekip Dirke po Franciji, kjer imajo kar 40 minut prednosti pred ameriško ekipo EF Educationa Nippo, kar pomeni, da je bahrajnska zasedba na poti k ekipni zmagi na Touru 2021. Foto: Reuters

"Nič posebnega. Dobili smo obisk policije. Prosili so za datoteke treningov kolesarjev, preverili so avtobus, in to je bilo to. Kolesarje so zmotili za eno uro in na koncu so se zahvalili. Niso nam povedali, kaj je razlog za obisk, bomo pa kmalu ugotovili prek svojih odvetnikov," je za Cyclingnews povedal Milan Eržen, vodja uspešne kolesarske ekipe z domovanjem v Zalivu, ki pa je močno slovensko obarvana in ima v Sloveniji tudi tehnično bazo.

S predhodno preiskavo se še naprej ugotavlja resničnost domnev glede kaznivih dejanj. Ta preiskava in izvedena akcija nikakor ne napovedujeta obstoja kaznivih dejanj. Kdor je osumljen ali preganjan, se šteje za nedolžnega, dokler se mu ne dokaže krivda.

Preiskovalni urad OCLAESP

Pod lupo vodilna ekipa Toura
Bahrain Victorious
, trenutno vodilna ekipa 108. Dirke po Franciji, je potrdila, da so preiskali tudi hotel, v katerem so bili nastanjeni kolesarji. Kot poroča Cyclingnews, je bil v istem hotelu v Pauju tudi Movistar, toda španskega moštva policija ni preiskala. Ob tem portal dodaja še navedbo vira, da je prišlo približno 50 policistov. L'Equipe navaja, da je bilo žandarjev posebne preiskovalne enote okoli 20, v hotelu Novotel pa je bila nastanjena tudi francoska ekipa Groupama FDJ.

Francoska policija je pozneje potrdila, da je v ekipi Bahrain Victorious začela predhodno preiskavo zaradi domnevnih obtožb glede dopinga. V izjavi tožilstva v Marseillu so prav tako potrdili, da so 3. julija začeli preiskavo moštva Bahrain Victorious glede morebitnega "pridobivanja, prevoza, posedovanja in uvoza prepovedanih snovi ali metod", poroča Cyclingnews.

Preiskavo izvaja urad OCLAESP, pristojen za javno zdravje, s sedežem v Marseillu, kjer je preiskavo uradno odprl državni tožilec. "S predhodno preiskavo se še naprej ugotavlja resničnost domnev glede kaznivih dejanj. Ta preiskava in izvedena akcija nikakor ne napovedujeta obstoja kaznivih dejanj. Kdor je osumljen ali preganjan, se šteje za nedolžnega, dokler se mu ne dokaže krivda," so še zapisali v izjavi.

Trajalo več ur, pregledali so vse

"Včeraj smo že tako pozno prišli v hotel, ob devetih zvečer, usedel sem se naravnost na masažno mizo in hotel so napolnili s policisti, več kot 50 policisti. Počutiš se, kot da si kriminalec, kot da si iz Kolumbije pripeljal kokain v kovčku ali nekaj. Res nenormalno. Trajalo je več ur, da so vse pregledali, vso vsebino prtljage, vse avtobuse, tovornjake, do zadnjega kotička. Na neki točki sem policista, ki je bil z mano, res prijazno vprašal: Ali vi res mislite, da se še vedno dogaja doping v kolesarstvu, in on meni: Ja, bil bi presenečen. Zase vem, da nisem nikoli nič naredil, od 12. leta se s tem ukvarjaš in nisem videl tega in res je nepredstavljivo," je Matej Mohorič za Val 202 pred štartom 18. etape opisal, kaj se je dogajalo v hotelu.

"Po eni strani razočaran, po drugi vesel, ker nimajo kaj najti"

Mohorič: Smo ena najboljših ekip na svetu in tukaj ni nobenih nepravilnosti

Po cilju četrtkove etape na Luz Ardidenu, na kateri je Mohorič dolgo časa bežal v druščini Francozov, se je ustavil pred kamero TV Slovenije in se razgovoril o sami etapi in vplivu policijske preiskave.

"Danes smo bili razočarani zaradi tistega, kar se je zgodilo včeraj zvečer, in odločeni, da pokažemo, da nimamo česa skrivati, da smo vsi dobri kolesarji, da ni naključje, ker dosegamo v redu rezultate. Nismo sicer najboljši, ampak še vedno včasih posegamo po vrhu, odločen sem bil, da dam danes vse od sebe, da pokažem vsem, koliko veljam kot kolesar, da mogoče ne grem vsak dan na polno, ampak takrat, ko grem, lahko tudi zmagam na etapi. In to ni kar tako, da bi vzel čudežno tabletko in bil kar boljši, ampak je to plod trdega dela in dolgih let odrekanja in treninga. Po eni strani sem malo razočaran, po drugi strani pa vseeno vesel, ker so nas preiskali, in da vem, da nimajo česa najti. Upam, da bo od zdaj naprej jasno, da dejansko spadamo med najboljše ekipe na svetu in tukaj ni nobenih nepravilnosti."

Uradna izjava ekipe Bahrain Victorious

Na predvečer 18. etape Dirke po Franciji je francoska policija preiskala ekipo Bahrain Victoroius. Ekipo so po prihodu v hotel v Pauju po 17. etapi spremljali številni policisti. Preiskava je vključevala preiskavo hotelskih sob kolesarjev. Čeprav razlogi niso bili znani, je bila ekipa pozvana, naj predloži vsa poročila treningov, ki so bila zbrana in predana policiji, kot je bilo zahtevano.

Vladimir Miholjević, tehnični direktor ekipe, je povedal: "Po 17. etapi nas je pozdravilo več francoskih policistov. Nalog nam ni bil predstavljen, a je ekipa upoštevala vse zahteve policistov. Natančen razlog, zakaj so prišli ali kaj so iskali, ni bil naveden. Zahtevali so prenos vseh datotek s treningov celotne sezone, kar je bilo predano. Zavzemamo se za najvišjo raven profesionalizma in spoštovanja vseh regulativnih zahtev in vedno bomo profesionalno sodelovali pri preiskavah. Postopek je vplival na regeneracijo naših kolesarjev in načrtovanje obrokov. Dobro počutje našega moštva je naša prednostna naloga."

L'Equipe: Policija želi pogovor z zdravnikom Koršičem

Po pisanju l'Equipe namerava urad OCLAESP na razgovor po koncu Toura povabiti slovenskega zdravnika Marjana Koršiča, ki je glavni zdravnik ekipe Bahrain Victorious.

Hotel v Pauju žandarji zapustili opolnoči
L'Equipe piše, da je okoli 20 preiskovalcev-žandarjev iz enote za boj proti okoljskim grožnjam in grožnjam javnega zdravja, zapustilo hotel Lescar Novotel v Pauju šele nekaj po polnoči. Ob tem naj bi preiskovalci odneslil načrte treningov, datoteke voženj in podatke z več računalnikov ter nekaj zdravil. A ob tem niso pridržali nobenega člana bahrajnske ekipe.

Lani preiskali Quintano, a postopka nato ni bilo
Isti urad iz Marseilla je lanskim Tourom ob etapi na Col de la Loze preiskal sobe Kolumbijcev iz ekipe Arkea Samsic, tudi prostore Naira Quintane. A iz omenjene preliminarne preiskave na koncu ni bilo nobene obtožbe ali postopka.