Bahrain Victorious. Foto: AP
Bahrain Victorious. Foto: AP

Preiskave so po pisanju kolesarskega portala Velonews potekale v več državah, med drugim v Sloveniji, na Poljskem in v Španiji, pri čemer je koordinirano akcijo vodil Europol.

Velonews navaja, da so v Sloveniji preiskali tudi domovanje vodje ekipe Milana Eržena.

Bahrain Victorious bo na Touru nastopil z dvema slovenskima kolesarjema, Matejem Mohoričem in Janom Tratnikom. Za omenjeni portal sta oba zatrdila, da njunih domovanj niso preiskovali, medtem ko se Eržen na poizvedovanje ni odzval. Za ekipo sicer tekmujeta tudi Domen Novak in Matevž Govekar.

Pri Bahrainu so med drugim zapisali, da se tudi pred letošnjim Tourom "nadaljuje poskus namenoma škoditi ugledu posameznikov in članov ekipe". Med lansko Dirko po Franciji je 15. julija v prostore ekipe v Pauu vdrlo 50 policistov.

Prepričani so, da preiskava tik pred začetkom dirke poraja dvom o smiselnosti početja policije. Dodali so, da bodo s pristojnimi organi še naprej transparentno sodelovali, upajo pa, da bodo vse ekipe obravnavane enakopravno, so poudarili v izjavi za javnost.

"Bahrain Victorious je bila edina ekipa na lanski Dirki po Franciji, ki je bila podvržena tovrstnim preiskavam. Ekipe do zdaj niso obvestili o napredku, rezultatih ali kakršnih koli drugih povratnih informacijah tožilstva v Marseillu," so še zapisali. Ekipa je tudi zahtevala dostop do izsledkov lanskih hišnih preiskav, a pri tem ni bila uspešna.

Lani so po mnenju Bahrain Victoriousa preiskovalci kmalu po opravljeni preiskavi nezakonito posredovali podatke o zaseženih predmetih, na podlagi katerih je bil pozneje objavljen članek v strokovni medicinski reviji.

"Revija je navedla, da ekipa ni posedovala prepovedanih substanc. Kljub temu takšno vedenje preiskovalcev vzbuja dvom o verodostojnosti preiskave, saj informacije o preiskavi francoskih oblasti prihajajo v medije. Nasprotno pa ekipa ne prejme nobenih povratnih informacij," so bili kritični.

"Ekipa je vedno delovala na podlagi najvišjih standardov profesionalnosti v kolesarstvu, vključno z integriteto vseh profesionalnih članov in tekmovalcev. Ekipa konstruktivno sodeluje pri vseh postopkih in z vsemi pristojnimi institucijami," so poudarili.

Mehaniki ekipe Bahrain Victorious pripravljeni na Tour