Primož Roglič, ki je leta 2020 po šokantnem razpletu ostal brez rumene majice, letos ni nastopil na Dirki po Franciji, je pa zmagal na Giru, dirkal bo tudi na Vuelti. Seveda je Dirka po Franciji še naprej njegov življenjski cilj, vse bolj pa se zdi, da pri Jumbu Vismi (ob tako izjemnem Jonasu Vingegaardu) ne bo več dobil priložnosti, da bi šel na dirko vseh dirk v vlogi kapetana. Foto: EPA
Primož Roglič, ki je leta 2020 po šokantnem razpletu ostal brez rumene majice, letos ni nastopil na Dirki po Franciji, je pa zmagal na Giru, dirkal bo tudi na Vuelti. Seveda je Dirka po Franciji še naprej njegov življenjski cilj, vse bolj pa se zdi, da pri Jumbu Vismi (ob tako izjemnem Jonasu Vingegaardu) ne bo več dobil priložnosti, da bi šel na dirko vseh dirk v vlogi kapetana. Foto: EPA

Roglič je po Giru zatrdil, da ima en velik cilj, in sicer osvojiti Tour de France. Z ekipo Jumbo Visma ima podpisano pogodbo do leta 2025, toda vsaj za Dirko po Franciji se zdi, da bo nizozemska ekipa v prihodnosti še naprej stavila na kolesarja, ki je dirko vseh dirk dvakrat že osvojil.

Ravno zato mnogi Primoža Rogliča nagovarjajo, naj si najde novo ekipo, pri kateri bi imel nedvomno vlogo številke ena na Dirki po Franciji. Nekdanji zmagovalec Vuelte Chris Horner je na svojem kanalu na Youtubu zatrdil, da mora Roglič zapustiti nizozemsko ekipo, le tako lahko osvoji Dirko po Franciji. Podobno razmišlja tudi eden najboljših slovenskih kolesarjev v zgodovini in gost podkasta Tour 202 Primož Čerin.

Bi se kar strinjal (s Chrisom Hornerjem), predvsem po raznih peripetijah Primoža Rogliča v tej ekipi. Mislim, da so z njim naredili že nekaj negativnih eksperimentov.

Primož Čerin o mnenju, da mora Roglič zamenjati ekipo

"Bi se kar strinjal z njim, predvsem po raznih peripetijah Primoža Rogliča v tej ekipi. Mislim, da so z njim naredili že nekaj negativnih eksperimentov. Po drugi strani je pa to Primoževa odločitev. On se očitno dobro počuti pri Jumbu," je povedal Čerin.

Roglič in Vingegaard bosta letos skupaj dirkala na Vuelti. Danec je v preteklih dneh tudi za RTV Slovenija potrdil, da bo tekmoval v Španiji. "Že novembra smo se tako odločili, zdaj pa smo se odločili to sporočiti javnosti. Oba bova kapetana ekipe. Mislim, da nama lahko to koristi. Konkurenca bo zelo dobra, zato nam bo prav prišla taktika z dvema kapetanoma," je povedal dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji. Čerin, ki pogosto tudi sodeluje z Rogličem, je povedal, da Roglič in Vingegaard skupaj dobro sodelujeta:

"Prijatelja sta. Jonas se je od Primoža ogromno naučil. To tudi prizna. Vsak mlajši, ki pride, mu starejši v ekipi pomaga in ga vpelje. Potem pa ga lahko ta mlajši začne tudi prehitevati in stvari po navadi ne tečejo več tako gladko. Mogoče se bo ta taktika na Vuelti izšla. Toda zmagovalec je le eden," je povedal Čerin.

Eno leto naj bi zagotovo še ostal pri Jumbu Vismi
Roglič je član nizozemske ekipe od leta 2016. Z njo se je prebil v svetovni vrh. Dve sezoni, leta 2019 in 2020, je končal na prvem mestu svetovne jakostne lestvice. Skupaj je bil doslej na vrhu 75 tednov, zbral je 74 zmag, štirikrat je bil najboljši na Grand Tourih. Stalni član podkasta Tour 202 Igor Tominec se je spomnil, da je Roglič lani jeseni v oddaji Nedeljski gost na Valu 202 povedal, da bo eno leto zagotovo še ostal pri ekipi Jumbo Visma.

"Vedno so neke špekulacije, ampak vsi vemo, da imam še pogodbo z našo ekipo. Koliko časa še? Gotovo še eno leto. Vse ostalo bomo pa videli. Konec koncev, nobena stvar ni fiksna v življenju. Vsi iščemo optimalne poti na vseh področjih in vsak zase. Tudi jaz si bom skušal urediti čim boljše razmere zase, kjer koli pač bom," je lani novembra povedal Roglič.

Če hoče biti kapetan na Dirki po Franciji, bo moral zamenjati ekipo ...
Tominec meni, da takšna odločitev gotovo ni lahka. "Verjamem, da je kar razdvojen, ker je Jumbo najboljša ekipa na svetu. Vprašanje, v kateri drugi ekipi bi dobil tako dobro znanstveno podporo pri opremi in pri treningih. Vendar za lastne ambicije, če želi postati kapetan na Touru, in vemo, da je to njegova vroča želja, bo pa najbrž res moral zamenjati ekipo. Te govorice ne pojenjajo od lanskega Toura," je povedal dolgoletni kolesarski reporter Vala 202.

... in podpisati za Ineos Grenadiers?
Najpogosteje se kot Rogličevo morebitno naslednjo postajo omenja Ineos. Chris Horner je navedel to ekipo, ker ima največji proračun med vsemi v svetovni seriji, trenutno pa nima kolesarja, ki spada v elito ob bok Vingegaardu, Pogačarju, Rogliču in Evenepoelu.

Toda Ineos se je morda ogrel za drugega kolesarja v tej četverici, poroča Luka Dolar, ki je bil zadnji teden Dirke po Franciji na čelu radijske ekipe v Franciji. "Precej govoric je v karavani okrog Remca Evenepoela in njegove ekipe Soudal-Quickstep. Da je tam nezadovoljen, je že javna skrivnost. Ineos je prvi v vrsti, ki si ga želi. Potem morda izgubimo eno ekipo, v katero bi Primož lahko prestopil. Te govorice glede Remca in Ineosa se mi ne zdijo iz trte izvite," je zatrdil Dolar.

V podkastu Tour 202 tudi o prihajajočem svetovnem prvenstvu. Gostil ga bo Glasgow. Moška cestna preizkušnja bo čez dva tedna. Slovenija na Škotskem ne bo v najboljši postavi, Igor Tominec pa razmišlja, da se je izkazalo, da je zahtevno voditi reprezentanco kljub talentu, ki ga trenutno premore slovensko kolesarstvo.

Tour 202: Rogliču bi koristila menjava ekipe, da bi osvojil Tour, razmišlja Čerin