Primož Roglič se je s 4. mestom v 17. etapi popolnoma približal Chrisu Froomu na 3. mestu v skupnem seštevku 105. dirke po Franciji. Foto: EPA
Primož Roglič se je s 4. mestom v 17. etapi popolnoma približal Chrisu Froomu na 3. mestu v skupnem seštevku 105. dirke po Franciji. Foto: EPA

Kratko in sladko. Pošteno povedano, imel sem veliko več moči kot na Alpe d'Huez in v celotnih Alpah, zaradi česar sem tudi lahko močno zaključil.

Roglič v prvi izjavi za TV Slovenijo.
Nairo Quintana - zmagovalec 17. etape
S prvo zmago na Touru je Nairo Quintana utišal kritike, saj je napadel že na vznožju ciljnega vzpona in se z izredno solovožnjo vrnil v boj za oder za zmagovalce. Foto: Reuters
Geraint Thomas v rumenem med 17. etapo
Vodilni Valižan Geraint Thomas je zdržal vse napade in na koncu še pridobil nekaj dodatnih sekund proti drugemu Tomu Dumoulinu in četrtemu Primožu Rogliču, predvsem pa ni več dvoma, da je zdaj on prvi adut Skya za končno zmago. Foto: Reuters
Štartna vrsta za 17. etapo od leve proti desni: Bardet, Dumoulin, Thomas, Froome in Roglič
Za kolesarje so pripravili tudi poseben štart, ki spominja na štartno vrsto Moto GP-ja, saj so vodilni dobil prvo pozicijo, drugi pa za njimi. Vseeno to ni preprečilo, da bi Sky oblikoval vlak, za katerim so ostali vsi favoriti za končno uvrstitev, a sočasno je prišlo do pobega večje skupine. Foto: Reuters
Profil 17. etape Toura 2018
Na 65 km "kratki" 17. etapi so se kolesarji vzpenjali kar 38,3 km, vmes opravili z dvema vzponoma 1. kategorije, cilj pa je bil na vrhu vzpona ekstra kategorije na prelazu Portet. Foto: Reuters
Zmaga Quintane, Roglič diha za vrat Froomu
Zadnji trije kilometri vzpona na prelaz Portet
Pogovor s Primožem Rogličem po 17. etapi

Kolumbijec je odločno napadel na začetku zadnjega vzpona, polovil vse ubežnike in z lepo prednostjo prvi prikolesaril na prelaz Portet, ki je z 2215 metri tudi najvišja točka letošnje Dirke po Franciji. 65 km dolgo-kratko 17. etapo s tremi zahtevnimi vzponi je močno zaznamoval Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), ki je na zadnjem vzponu poskusil s tremi napadi. Zadnji Rogličev skok dva kilometra pred ciljem je obrodil sadove, glavna žrtev je bil Chris Froome (Sky), prvi zvezdnik kolesarstva zadnjih let in štirikratni prvak Toura.

"Kratko in sladko. Pošteno povedano, imel sem veliko več moči kot na Alpe d'Huez in v celotnih Alpah, zaradi česar sem tudi lahko močno zaključil," je po 4. mestu v etapi v prvi izjavi za TV Slovenija povedal 28-letni Kisovčan, ki je močno vpet v boj za končne stopničke na Elizejskih poljanah.


Kjer se prepirata dva, Thomas dobiček ima

Po drugi strani je nosilec rumene majice Geraint Thomas (Sky) vzdržal vse skoke in še sam napadel v zadnjih metrih za osvojitev 3. mesta in bonifikacijske sekunde, s pridobljenimi 8 sekundami je Valižan dodatno utrdil skupno vodstvo. Roglič je v etapi osvojil 4. mesto, Tom Dumoulin (Sunweb) pa peto. V skupnem seštevku je Nizozemec pridobil mesto in je zdaj 1:59 za Thomasom, ki se mu nasmiha končno zmaga, saj je dokončno postal št. 1 v moštvu Skyja. Froome je še zadržal mesto v vodilni trojici, pri čemer pa ima pred Rogličem samo še 16 sekund prednosti. Z etapno zmago se je v boj za zmagoviti oder vrnil tudi Quintana (Movistar), ki na skupno 5. mestu za Thomasom zaostaja za 3:30, za četrtim Rogličem 43 sekund.

S štarta najhitreje potegnil Kangert
Sreda je prinesla zelo kratko 17. etapo, ki je s 65 km tretja najkrajša načrtovana etapa v bogati zgodovini Tour de France. Etapa se je ob 15.15 začela v Begneres-de-Luchonu na 643 metrih nadmorske višine. Že s štarta se je začel vzpon na Montee de Peyragudes (1645 m), na vrh katerega vodi 14,9 km dolga pot s povprečnim 6,7-odstotnim naklonom. Favoriti so se kljub štartni vrsti po zgledu MotoGP-ja bolj ali manj gledali med seboj, vodilni Sky je hitro sestavil vlak okoli vodilnega dvojca Thomas-Froome. Vseeno je že v prvih metrih pobegnila večja skupina 20 kolesarjev, med njimi pa se je sam proti vrhu odpeljal Estonec Tanel Kangert (Astana).

Med ubežniki je najvišje kotiral Alejandro Valverde (Movistar), ki je v skupnem seštevku 11., svojo gorsko računico ima tudi nosilec pikčaste majice in torkov zmagovalec Julien Alaphilippe (Quick-Step), ki je s pomočjo Hrvata Kristjana Đuraska (Emirati) ujel Kangerta na spustu do Loudenviella (945 m).

Francoska aduta načela Skyev vlak
Na začetku drugega vzpona na Val Louron-Azet (1580 m; 7,4 km s povprečnim 8,3-odstotnim naklonom) je ritem močno navilo moštvo Ag2r-La Mondiale z najboljšim kolesarjem do 25 let Pierrom Latourom in Romainom Bardetom, pred etapo petouvrščenim, ki pa je na koncu izgubil tri mesta. Glavnina okoli rumene majice se je hitro osula na okoli 20 kolesarjev, med katerimi je ostal tudi Roglič. Drugi vzpon etape je osvojil kralj gora Alaphilippe, za njim je v manjši ubežni skupini vztrajal Valverde.

Za piko na i cilj na prelazu Portet
Po drugem spustu etape do Saint-Lary-Soulana (880 m) so morali kolesarji premagati še zadnji, ciljni vzpon na prelaz Portet (2.215 m). Vzpenjanje na vrh je dolgo 16 km s povprečnim naklonom 8,7-odstotka, zaključek 17. etape pa je tudi na najvišji točki letošnje Dirke po Franciji. Na zadnjem vzponu je Alaphilippa pobralo, osamljeni Kangert je neuspešno jurišal na etapno zmago.

Quintana končno napadel
V glavnini z zaostankom okoli treh minut sta prva napadla deseti Dan Martin (UAE Emirates) in osmi Nairo Quintana (Moviestar), Kolumbijec se je hitro oddaljil, saj Sky ni odgovoril, višje ga je počakal moštveni kolega Valverde, ki mu je nekaj časa pomagal narekovati ritem. Quintana in Rafael Majka sta z združenimi močmi ujela Kangerta 8 kilometrov pred vrhom, čez 2 kilometra se je prvi adut Moviestarja otresel še Poljaka in se odpeljal proti etapni zmagi naproti. Irec Martin mu je z zaostankom 150 metrov vseskozi sledil in na koncu osvojil 2. mesto etape in skupno pridobil mesto.

Roglič napadel, a ga Froome sprva ni spustil
13,3 km pred ciljem je skočil Roglič, sledil mu je le Froome, slaba dva kilometra sta vozila z nekajsekundno prednostjo, a je tretjeuvrščeni Tom Dumoulin (Sunweb) z enakomernim ritmom ujel neposredna tekmeca, skupina okoli rumene majice se je zmanjšala na 9 kolesarjev, kjer pa so bili kar 4 predstavniki Team Sky. Moči vodilnih je preizkusil uradni kapetan LottaNL Steven Kruijswijk. V zadnjih treh kilometrov je Roglič napadel še dvakrat in poskrbel za razburljiv zaključek 17. etape, katere poraženca sta postala Froome in najboljši Francoz Bardet.

Klepet z Martinom Hvastijo
V petek bo po gorski etapi gost MMC-jeve spletne klepetalnice strokovni komenator Televizije Slovenija Martin Hvastija.


Na sporedu še Tourmalet, d'Aubisque in kronometer

V četrtek sledi ravninska, 18., etapa, ki naj bi se predvidoma končala s šprintom glavnine v Pauju. V petek sledi zadnja, 19., gorska etapa, dolga 200 km, med Lourdesom in Larunsom, kjer pot vodi karavano čez slovita pirenejska vzpona Tourmalet in prelaz d'Aubisque, s katerega sledi spust naravnost v cilj. Če bi Dumoulinu uspelo zmanjšati zaostanek za Thomasom, bi se lahko nato 105. dirka po Franciji odločala na sobotnem kronometru, pri čemer 20. etapa prinaša zahteven profil, ki favorizira Dumoulina in tudi Rogliča, lani najboljša kronometrista na svetovnem prvenstvu.


105. Dirka po Franciji, 17. etapa

17. ETAPA

                                      
Bagneres de Luchon-Lary Soulan, 65 km:
  1. N. QUINTANA        KOL    2:21:27
  2. D. MARTIN          IRS      +0:28
  3. G. THOMAS          VB        0:48
  4. P. ROGLIČ          SLO       0:52
  5. T. DUMOULIN        NIZ       0:52
  6. S. KRUIJSWIJK      ŠPA       1:05
  7. E. BERNAL          KOL       1:33
  8. C. FROOME          VB        1:35
  9. M. M. LANDA        ŠPA       1:35
 10. I. ZAKARIN         RUS       2:01
 ...                                  
133. K. KOREN           SLO           
           
 
Skupni vrstni red, po 17. etapi:  
  1. G. THOMAS           VB   70:34:11
  2. T. DUMOULIN        NIZ      +1:59
  3. C. FROOME           VB       2:31
  4. P. ROGLIČ          SLO       2:47
  5. N. QUINTANA        KOL       3:30
  6. S. KRUIJSWIJK      NIZ       4:19
  7. M. LANDA           ŠPA       4:34
  8. R. BARDET          FRA       5:13
  9. D. MARTIN          IRS       6:33
 10. J. FUGLSANG        DAN       9:31
 11. A. VALVERDE        ŠPA       9:36
 12. B. JUNGELS         LUKS      9:53
 13. P.-R. LATOUR       FRA       9:54
 14. I. ZAKARIN         RUS      10:13
 15. G. MARTIN          FRA      12:23
...                                  
97. K. KOREN           SLO    2:32:50
 

 

 

Kratko in sladko. Pošteno povedano, imel sem veliko več moči kot na Alpe d'Huez in v celotnih Alpah, zaradi česar sem tudi lahko močno zaključil.

Roglič v prvi izjavi za TV Slovenijo.
Zmaga Quintane, Roglič diha za vrat Froomu
Zadnji trije kilometri vzpona na prelaz Portet
Pogovor s Primožem Rogličem po 17. etapi