Roglič je zdaj v središču pozornosti novinarjev na Dirki po Franciji, pri čemer ga je takoj po 17. etapi prvi ujel David Črmelj za TV Slovenijo. Foto: Twitter
Roglič je zdaj v središču pozornosti novinarjev na Dirki po Franciji, pri čemer ga je takoj po 17. etapi prvi ujel David Črmelj za TV Slovenijo. Foto: Twitter
Primož Roglič in Tom Dumoulin ob prihodu v cilj 17. etape
Po videzu in izjavah za TV Slovenija deluje Primož Roglič res močan, zdrav in odločen, da se v petek in soboto spusti v boj za prva tri mesta letošnje Dirke po Franciji. Foto: Reuters
Rumena majica Geraint Thomas
Geraint Thomas je bil doslej na največjih dirkah najboljši 15., zdaj pa je v izjemnem položaju, da v Parizu v nedeljo slavi zmago. Za glavna tekmeca je na prelazu Portet označil drugega Dumoulina in četrtega Rogliča, medtem ko moštvenega kapetana Chrisa Frooma nima za tekmeca. Foto: Reuters
Nairo Quintana med napadom na zmago v 17. etapi
Nairo Quintana bo z Movistarom zagotovo pripravil še en podobno kompleksen načrt napada za petkovo gorsko etapo, ko karavano čakata dva slovita pirenejska vzpona na Tourmalet in prelaz d'Aubisque. Foto: Reuters
Primož Roglič in Chris Froome
Vodilni Thomas je ob prvem skoku Rogliča, ki mu je sledil Froome, pričakoval, da se bo Skyjev prvi zvezdnik odpeljal naprej, a na koncu se je izkazalo, da je Valižan spet močnejši kot v Keniji rojeni Britanec. Foto: Reuters

Videl sem, da je Froome v težavah, a nisem vedel, ali se pretvarja, tako da sem čakal z napadom. Šel sem in poskusil, a nisem imel dovolj močnih nog, da bi se otresel Thomasa in Rogliča.

Tom Dumouline, ki je s 5. etapnim mestom skupno na 2. mestu prehitel Chrisa Frooma.
Poškodovani Peter Sagan
Med drugim spustom je pri visoki hitrosti padel nosilec zelene majice Peter Sagan, ki se je potolkel na kamenju, pri čemer si je poškodoval desno stegno. Sam Slovak je ocenil, da je 50-50 glede možnosti, da bo nadaljeval Tour, medtem ko je bil zdravnik moštva Bora-Hansgrohe manj optimističen. Sagan mora samo priti v Pariz, da še šestič osvojil zeleno majico najboljšega po točkah za etapne uvrstitve in osvojene leteče cilje. Foto: Reuters

"Zagotovo hočeš višje in višje, to je dejstvo. A sam razmišljam predvsem o sebi. Navsezadnje gre za komaj moj tretji Grand Tour, drugi Tour de France v življenju. Ne gre drugače, kot da se osredotočim nase, svojo regeneracijo, ostati zbran vsak dan in vsak dan odpeljati čim bolje po svojih močeh do konca," je med pogovorom z Davidom Črmeljem za TV Slovenijo na strehi letošnje 105. dirke po Franciji na prelazu Portet pripovedoval Roglič, ki se je na gorskem sprintu po Pirenejih utrdil na 4. mestu skupnega vrstnega reda.

Branilec lanske zmage Chris Froome na 3. mestu beži za 16 sekund, drugouvrščeni svetovni prvak v kronometru Tom Dumoulin ima 48 sekund zaloge, v rumeni majici utrjeni vodilni Geraint Thomas ima 2 minuti in 47 sekund prednosti. Se lahko 28-letni Kisovčan zavihti med najboljšo trojico? Odgovor bo dala petkova zadnja gorska etapa in zahtevni sobotni kronometer.

Dal sem svojih 110 odstotkov
Takoj po koncu nenavadne 17. etape, dolge samo 65 km, pri čemer pa je bilo več kot 38 km vzpenjanja navkreber, je Roglič v ekskluzivnem pogovoru za TV Slovenija deloval močno in odločno.

"Poskušal sem vse narediti, da se ustvari kakšna razlika in pride do akcije. Zagotovo sem lahko zelo zelo zadovoljen s svojo predstavo. Dal sem svojih 110 odstotkov. Bilo je zelo težko, dejstvo, da ima Sky res močne tekmovalce, in to veliko. Ne preostane drugega, kot da mi, ki smo ob rumeni majici, poskušamo z napadi, ko ostanejo le zares najboljši," je Roglič opisal razbijanje Skyjevega vlaka na zadnjem vzponu.

Nato je Roglič opisal potek tretje najkrajše načrtovane etape v bogati zgodovini Toura: "Kratko, a sladko. Že od starta je bil hud tempo, prvi vzpon je šlo, na drugem je bilo še hitreje, na zadnjem je res najhitreje. Že od začetka klanca, ko sta napadla Dan Martin in Nairo Quintana. Tekmovalce, ki so bolj v ozadju, se lahko spusti, ko pa napadejo neposredni tekmeci, je pa težko počakati na pravi trenutek."

Močnejši v Pirenejih kot v Alpah
Četudi je po osvojitvi Dirke po Sloveniji in pred odhodom v Francijo in tudi še vse do Alp nenehno ponavljal, da ne dirka na skupno uvrstitev, se Roglič dobro zaveda realnosti in zgodovinskega trenutka zase in slovensko kolesarstvo. "Dejstvo, da sem res visoko v skupni razvrstitvi in ne morem kar napasti na vse ali nič, kot si lahko privoščijo nekateri iz ozadja. Vseeno se moram pripeljati do vrha hriba," je še precej pri močeh razmišljal nekdanji smučarski skakalec.

A ključno sporočilo, ki vliva upanje na sanjski zaključek Toura, se razkriva v zadnjem Rogličevem odgovoru novinarju Črmelju: "Samo ena velika borba. Bilo je res težko. Na srečo, bom čisto pošteno povedal, sem imel veliko več moči kot na Alpe d'Huez in vseh Alpah in sem lahko na koncu koncev tudi močno zaključil."

Dumoulin in Roglič glavni grožnji Thomasu
Gorska ekspresna dirka treh vzponov in dveh vmesnih spustov je še utrdila vodstvo Gerainta Thomasa, ki je zdržal vse napade, skoke in spremembe ritma, ob tem pa prihranil toliko moči, da je na koncu še sam pritisnil in proti Dumoulinu in Rogliču tudi s pomočjo bonifikacije za 3. etapno mesto pridobil dodatnih 8 sekund prednosti, predvsem pa 47 sekund pred Froomom.

"Res težek začetek zadnjega vzpona. Napadel je Quintana, Roglič je šel na lov, z njim je bil Froome. Uspelo nam je, da ju je Dumoulin polovil. Nato sem bil pravi, malo so se stvari umirile. Na koncu sem lahko odgovoril, čim sta Roglič in Dumoulin napadla," je bil na strehi Toura 32-letni Valižan, ki je pred uspehom kariere. Vseeno Thomas ne želi govoriti o sebi kot nosilcu rumene majice, ki lahko samo še izgubi zmago, predvsem pa še vedno ne želi odpisati rojaka in štirikratnega zmagovalca francoske pentlje iz kroga kandidatov za končno zmago.

Froome želel pobegniti z Rogličem
"Očitno sta bila Dumoulin in Roglič danes res močna in dejavna. Skupaj s Froomom sta mi tudi najbližja. Vseeno Frooma nimam za tekmeca, saj sva moštvena kolega. Chris je borec, zagotovo ne bo odnehal do zadnjega. Dobro je, da sem ohranil prednost pred zasledovalci, tako da je moštvo zdaj v dobrem položaju. Froome je želel poskusiti nekaj, zato je šel zgodaj z Rogličem. Predvideval sem, da je dober, a na koncu se proti vrhu ni počutil najbolje,"
je Thomas tudi razkril, da je pričakoval pobeg Frooma, ko je pokril prvi Rogličev skok.

Movistar končno napadel in zmagal
Zmaga na 17. etapi je bila velik obliž na rane močnega moštva Movistar, zlasti pa je Nairo Quintana utišal kritike, da na velikih etapnih dirkah vse preveč čaka z napadi, vse do trenutka, ko je običajno že prepozno. "Velik dan. Dan, ki sem ga označil. Razpletlo se je točno tako, kot smo načrtovali. Pomagalo mi je tudi vreme, ugaja mi takšne razmere. Spredaj smo imeli Valverdeja in Solerja, ki sta mi s svojo vožnjo pomagala, da sem se otresel glavnine. Vedeli smo, da je etapa za čiste hribolazce, ko smo lahko pokazali svojo moč," je Quintana potrdil, da je šlo za načrtovano moštveno akcijo, ki se je razpletla popolnoma po načrtu.

"V prvem delu Toura sem šel skozi nekatere težke trenutke in sem izgubil nekaj časa. Še vedno se počutim močnega in imam še energijo, da končam dirko v vrhunski formi. Običajno izboljšujem uvrstitev v tretjem tednu Toura," je Kolumbijec sporočil, da je pri močeh in še ni rekel zadnje niti v boju za skupno razvrstitev, kjer se je prebil na 5. mesto in ima 43 sekund zaostanka za Rogličem. V petek se lahko pričakuje nov napad Quintane, Lande, Valverdeja in moštva Movistar, saj je v primerjavi s prvimi štirimi v skupni razvrstitvi Kolumbijec vseeno slabši kronometrist.

Zmaga za Kolumbijo, družino in prijatelje
"Želel sem zmago za Kolumbijo. Po vseh teh težkih mesecih dela. Hvala za vso podporo vsem, zlasti moji družini in prijateljem, kar mi je resnično pomagalo danes. V zadnjih dneh smo bili nekoliko na tleh, zato smo potrebovali to zmago. Čudovit dan!"
je čustveno dodal na koncu kondor iz Andov, veliki športni junak Kolumbije, ki se je iz revščine s kolesom prebil med največja imena kolesarstva, kjer pa je zdaj brez dvoma tudi Roglič.

Videl sem, da je Froome v težavah, a nisem vedel, ali se pretvarja, tako da sem čakal z napadom. Šel sem in poskusil, a nisem imel dovolj močnih nog, da bi se otresel Thomasa in Rogliča.

Tom Dumouline, ki je s 5. etapnim mestom skupno na 2. mestu prehitel Chrisa Frooma.
Pri LottoNL Jumbu navdušeni nad Rogličem
Zmaga Quintane, Roglič diha za vrat Froomu
Zadnji trije kilometri vzpona na prelaz Portet
Pogovor s Primožem Rogličem po 17. etapi
Pri LottoNL Jumbu navdušeni nad Rogličem
Zmaga Quintane, Roglič diha za vrat Froomu
Zadnji trije kilometri vzpona na prelaz Portet
Pogovor s Primožem Rogličem po 17. etapi