Primož Roglič je prvič kolesaril v rumeni majici in jo uspešno ubranil. Foto: EPA
Primož Roglič je prvič kolesaril v rumeni majici in jo uspešno ubranil. Foto: EPA
Zadnji trije kilometri desete etape Toura

168 kilometrov dolga etapa na najbolj zahodnem delu letošnje trase je potekala med dvema otokoma ob Atlantiku. Kolesarji so se bali predvsem vetra v zaključku, ki je oklestil glavnino, a na koncu vendarle ni odigral ključne vloge med vodilnimi v skupnem seštevku.

Bennett s prvo zmago v zelenem
Glavnina je prišla v zaključne kilometre skupaj, tako da je o zmagovalcu pričakovano odločal šprint. Dobil ga je Bennett (Quick Step) pred Calebom Ewanom in Petrom Saganom. Irec si je s prvo zmago na Touru zagotovil tudi zeleno majico najboljšega šprinterja, ki jo je predtem nosil Sagan.

Še en padec: Pogačar čakal na novo kolo

Roglič se je izognil padcu ...
Roglič je s svojo ekipo ves čas nadzoroval morebitne pobege. Edini nevarni trenutek je preživel sto kilometrov pred ciljem, ko se je le za malo izognil padcu. V skupnem seštevku je ohranil 21 sekund naskoka pred Eganom Bernalom.

"Nervozen dan. Že od samega štarta je bilo čutiti nervozo, praktično skozi ves dan. Z ekipo smo delovali dobro in naredili smo tisto, kar je bilo treba. Optimistično lahko gledamo naprej," je povedal Roglič.

Takoj po uradnem začetku dirke sta potegnila Stefan Küng (Groupama FDJ) in Michael Schär (CCC). Švicarja sta si že po treh kilometrih nabrala minuto prednosti. V ospredju sta kolesarila več kot 60 kilometrov, preden jih je glavnina ujela. Takoj zatem je sledil padec v glavnini, ki se mu je Roglič izognil za las. Med drugimi so padli Powless, Pedersen, Roche, Gesink in Bewley, ki je malce zatem odstopil.

Padec v 10. etapi Toura, Roglič se mu je na srečo izognil
Sorodna novica Valjavec poziva: V avtomobilih izobesite rumene zastave!

... Pogačar ne, a je hitro ujel priključek
Drugi padec v glavnini je sledil 64 kilometrov pred ciljem. V njem je bil udeležen tudi Pogačar, ki pa je hitro znova zajahal svojega konjička in se ob pomoči Jana Polanca kmalu pridružil vodilni skupini. Nekaj več časa je za lov na glavnino potreboval tretji v skupnem seštevku Guillaume Martin, ki je padel skupaj s Pogačarjem, a se je pridružil gruči 56 kilometrov pred ciljem.

"Etapa je bila napadalna od samega začetka. Ekipa je bila v ospredju ves dan in me varovala pred težavami, kot je bilo le možno. Ko je grozil bočni veter, smo se postavili v ospredje," je etapo komentiral Pogačar. Manj sreče od kolesarja s Klanca pri Komendi je imel njegov pomočnik Italijan Davide Formolo, ki je sicer prišel v cilj, a je pregled pokazal, da ima zlomljeno ključnico, tako da je Tour zanj že končan.

Veter v samem zaključku razredčil glavnino
Kolesarji Ineosa so v vetru napadli na mostu 17 kilometrov pred ciljem, odgovorili so jim člani Jumba Visme in Sunweba, glavnina je razpadla, v ospredju je končalo približno 50 kolesarjev, ki so se udarili za zmago.

Med njimi je bil tudi Mezgec, ki pa pred šprintom ni bil v dobrem položaju. Slovak Sagan ga je izrinil povsem ob ograjo, a se Slovenec ni predal, toda več kot desetega mesta ni mogel iztržiti.

Sam Bennett je takole opravil s tekmeci. Foto: EPA
Sam Bennett je takole opravil s tekmeci. Foto: EPA

Bennett ni mogel skriti čustev. "Ustrašil sem se, da sem šprintal s prevelikim prenosom. Na srečo se je izkazalo, da ne. Nisem pa dolgo vedel, ali sem zmagal ali ne. To so mi povedali šele drugi. Dolgo sem čakal na trenutek, zato se opravičujem, da ne morem povedati več," so bile besede, ki jih je v joku sestavil zmagovalec. Irec je tako trem zmagam na Giru in dvema na Vuelti dodal še prestižno na Touru.

Tudi druga etapa Ackermannu

Tudi drugo, 201 kilometer dolgo etapo kolesarske dirke svetovne serije od Tirenskega do Jadranskega morja je odločil šprint glavnine. Njen vrstni red na prvih dveh mestih je bil isti kot v prvi etapi, zmagal je kolesar ekipe Bora-hansgrohe Nemec Pascal Ackermann pred Kolumbijcem Fernandom Gavirio, tretji je bil tokrat Nemec Rick Zabel. Edini slovenski predstavnik Jan Tratnik je zasedel 49. mesto.

Sledi stopnjevanje do petka
V sredo je na sporedu še ena ravninska etapa, tako da je pričakovati, da bo Roglič zadržal rumeno majico. V četrtek je pred kolesarji razgibana etapa, v petek pa tekmovalce čaka ciljni vzpon prve kategorije, kjer je pričakovati nova razburjenja.

Roglič gladko ubranil rumeno majico, zmaga Bennetta

Vesela novica prihaja tudi iz zdravniške službe – vsi kolesarji so negativni na novi koronavirus. Zato so pa štirje pozitivni v spremljevalnih ekipah, okužen je tudi direktor dirke Christian Prudhomme.

10. ETAPA                             
Ile d'Oleron-Ile de Re, 168,5 km:     
  1. S. BENNETT       IRS      3:35:22
  2. C. EWAN          AVS          vsi
  3. P. SAGAN         SLK             
  4. E. VIVIANI       ITA             
  5. M. PEDERSEN      DAN             
  6. A. GREIPEL       NEM             
  7. B. COQUARD       FRA         isti
  8. C. BOL           NIZ             
  9. J. STUYVEN       BEL             
 10. L. MEZGEC        SLO             
 ...                                  
 25. T. POGAČAR       SLO             
 32. P. ROGLIČ        SLO          čas
 78. M. MOHORIČ       SLO        +0:49
 96. J. POLANC        SLO         5:25
Skupni vrstni red po 10. etapi:       
  1. P. ROGLIČ        SLO     42:15:23
  2. E. BERNAL        KOL        +0:21
  3. G. MARTIN        FRA         0:28
  4. R. BARDET        FRA         0:30
  5. N. QUINTANA      KOL         0:32
  6. R. URAN          KOL     isti čas
  7. T. POGAČAR       SLO         0:44
  8. A. YATES         VB          1:02
  9. M. A. LOPEZ      KOL         1:15
 10. M. LANDA         ŠPA         1:42
 ...                                  
 59. J. POLANC        SLO      1:07:03
 99. M. MOHORIČ       SLO      1:54:21
109. L. MEZGEC        SLO      2:05:40

Najboljši mladi kolesar (bela majica):
  1. E. BERNAL        KOL     42:15:44
  2. T. POGAČAR       SLO        +0:23
  3. E. MAS           ŠPA         1:41