Za nizozemsko javno televizijo NOS, ki prenaša Dirko po Franciji, se je o govoricah z Rogličevo poškodbo odzval športni vodja Jumbo Visme. Merijn Zeeman ni ne potrdil, ne zanikal navedb, da je Primož Roglič utrpel poškodbe vretenc, ki naj bi počile.

Zdaj 43-letni Merijn Zeeman je od leta 2013 član ekipe, ki se zdaj imenuje Jumbo Visma, pri čemer je napredoval do vloge športnega vodje kolesarske ekipe. Foto: EPA/Team Jumbo Visma
Zdaj 43-letni Merijn Zeeman je od leta 2013 član ekipe, ki se zdaj imenuje Jumbo Visma, pri čemer je napredoval do vloge športnega vodje kolesarske ekipe. Foto: EPA/Team Jumbo Visma

"Bil je na pregledu, a pregled izvidov še poteka. Jasno je, da je res hudo poškodovan, vendar se zdravniki trudijo. Jasno je tudi, od kod izvirajo te hude bolečine," je Zeeman za NOS potrdil, da hude bolečine ovirajo predvideno pospešeno okrevanje 32-letnega Slovenca, ki si želi po četrto zaporedno rdečo majico Dirke po Španiji.

"Upa, da bo lahko nastopil na Vuelti. A to bo težko, kar moramo preučiti v prihodnjih tednih," je nadaljeval vrhovni športni direktor nizozemske ekipe. "Ni postavljen še noben rok. Še vedno upamo, da je možen nastop. Z njim smo v tesnem stiku. Vsi upamo, a odvisno je od njegovega okrevanja v prihodnjih tednih, če se bo izšlo ali ne. Za zdaj še ne moremo reči da ali ne," je izrecno poudaril Zeeman.

Primož Roglič je govoril, da je bil vsak obrat pedal kot nož v hrbet, kjer je v spodnjem delu imel največje bolečine, zaradi česar je potreboval pomoč za na in s kolesa. Foto: Reuters
Primož Roglič je govoril, da je bil vsak obrat pedal kot nož v hrbet, kjer je v spodnjem delu imel največje bolečine, zaradi česar je potreboval pomoč za na in s kolesa. Foto: Reuters

Med petkovo ravninsko etapo Castelnau-Magnoac–Cahors so med prenosom na ARD-ju komentatorji dejali, da sta Rogliču v nesreči morda počili dve vretenci, pri čemer naj bi to informacijo razkril Slovenčev menedžer Mattia Galli. Tovrstna poškodba je pogosta v prometnih nesrečah, rentgensko slikanje pa je marsikdaj ne zazna, medtem ko se jo potrdi z magnetno resonanco.

V 5. etapi si je po padcu kar sam naravnal izpahnjeno ramo. Prvi poskus sede na asfaltu ni bil uspešen, v drugo pa mu je uspelo na izposojenem stolu gledalca ob cesti. Foto: EPA
V 5. etapi si je po padcu kar sam naravnal izpahnjeno ramo. Prvi poskus sede na asfaltu ni bil uspešen, v drugo pa mu je uspelo na izposojenem stolu gledalca ob cesti. Foto: EPA

Počeno prvo in drugo vretence?

Po koncu dneva na Dirki po Franciji so z enako informacijo postregli na latinskoameriškem ESPN-ju, ki prenaša veliko pentljo v Srednji in Južni Ameriki. Nekdanji kolesar in prvi nosilec rumene majice iz Kolumbije Víctor Hugo Peña je dejal, da so prišli izidi najnovejših zdravniških preiskav pri slovenskem šampionu. Po njih naj bi imel Roglič počeno prvo in drugo vretence, zaradi česar ne bi mogel nastopiti na prihajajoči Dirki po Španiji, kjer bi branil naslov prvaka iz zadnjih treh let.

Belgijski HLN je v petek zvečer dodal, da ekipa Jumbo Visma novice še ne more potrditi ali ovreči, ker slikanje Rogličevega hrbta z magnetno resonanco še nista preučila ekipni zdravnik in ortoped. Ob tem je Roglič po odstopu z letošnjega Toura nedavno ekipi nakazal, da se stanje njegovega hrbta izboljšuje. Pri nizozemski ekipi pred zaključkom Toura 2022, kjer so na poti k prvi skupni zmagi, niso želeli takoj potrditi Rogličevega nastopa na La Vuelti 22.

Sorodna novica Roglič si je ob padcu izpahnil ramo, za balo na cesti kriv TV-motor

Usodna slamnata bala v krožišču

Primož Roglič je v 5. etapi grdo padel, ker se je na cestišču ob izhodu iz krožišča znašla slamnata bala, ki naj bi sicer skrbela za zaščito robnikov in prometnih znakov. Balo je sprva povozil snemalni motor in jo povlekel na cestišče. Kolesarja na čelu glavnine Stefan Küng in Christophe Laporte sta se ji še izognila, a hkrati se je od njiju še bolj odbila proti sredini ceste. Jack Haig, Caleb Ewan in Primož Roglič so bili brez možnosti in so padli po tleh. Na drugi strani je po tleh brez večjih posledic odletel tudi Geraint Thomas.

Avstralski sprinter Ewan je lahko nadaljeval, a od takrat dalje ni konkurenčen za etapne zmage. Avstralski kapetan Bahrain Victoriousa je zaradi zloma zapestja odstopil na mestu nesreče. Slovenski kapetan Jumbo Visme si je ob padcu izpahnil desno ramo, ki si jo je v drugem poskusu naravnal kar sam. Pri tem ga je njegova ekipa v zmedi zaradi poprejšnjih težav Jonasa Vingegaarda z verigo in menjavo kolesa sprva spregledala. Roglič je na koncu na etapi s kockami Roubaixa proti tedaj vodilnemu v klubu kapetanov Tadeju Pogačarju izgubil dve minuti.

Roglič padel pred najtežjim odsekom kock
Sorodna novica Primož Roglič zaradi posledic padca v peti etapi odstopil

Roglič ključ do rumene majice Vingegaarda

Pozneje (v 11. etapi) je Roglič odigral ključno vlogo v taktiki Jumbo Visme, da z izmeničnimi skoki obeh kapetanov izmuči in nato stre Pogačarja. V seriji napadov med vzponom na Galibier je s sprinti zasavski orel dal vse od sebe, nato pa odvil. Na ciljni vzpon na Granon ga je še vrnil Wout van Aert, a hitro je bilo jasno, da ni več moči, da bi ostal v boju za skupno uvrstitev, kjer pa je Vingegaard naredil odločilni zmagoviti korak, ko je proti Pogačarju pridobil kar tri minute.

Še prepozno odstopil in zapustil Tour

Kljub bolečinam in vidnemu nelagodju, ko so Rogliču pomagali na in s kolesa, je z Dirko po Franciji nadaljeval vse do 15. etape, ko je dopoldne pred startom dirke Jumbo Visma sporočila, da Slovenec drugo leto zapored zaradi poškodb zapušča Tour. Glavna težava ni bila izpahnjena rama, temveč globok hematom v spodnjem delu hrbtenice, o čemer je govoril tudi sam Roglič.

Roglič končal nastope na Touru

"Ponosen sem na svoj prispevek k trenutnemu stanju v skupnem seštevku in verjamem, da bo ekipa uresničila naše ambicije v boju za rumeno in zeleno majico. Hvala vsem za veliko podporo," je v sporočilu javnosti dejal Roglič, kar je bila za zdaj tudi edina izjava 32-letnega Zasavca. Tudi na njegovih družbenih kanalih je zavladal molk o poškodbi in poteku okrevanja.

Nekatere v kolesarski karavani je presenetil Rogličev odstop le dan pred dnevom premora in ko so v rumeno odetega Vingegaarda čakali še celotni Pireneji, kjer so se vrstili Pogačarjevi napadi. Takrat je športni direktor Jumbo Visme Frans Maassen dejal: "Ne, ni bilo prezgodaj. Bolj dan prepozno kot dan prezgodaj."

Na Vuelti si želijo Rogliča in Pogačarja

Prireditelj Dirke po Španiji, ki je v lasti francoskega ASO-ja, srčno upa, da se bosta uresničili napovedi in bosta na Iberskem polotoku nastopila oba slovenska kolesarska šampiona. La Vuelta 22 se sicer začne v petek, 19. avgusta, v Utrechtu na Nizozemskem z ekipnim kronometrom. 77. kolesarski krog po Španiji se zaključi v nedeljo, 11. septembra, v Madridu.

Na Vuelti je nastop imel predviden tudi Tadej Pogačar, ki pa se bo o tem skupaj z UAE Emirates odločil po koncu tokratnega Toura, kjer bo po dveh zaporednih zmagah zdaj najverjetneje končal na skupnem 2. mestu.

Rdečo majico bodo sicer lovili Remco Evenepoel, Richard Carapaz, Jai Hindley, Simona Yatesa, Joao Almeida, Mikel Landa, Pello Bilbao, Nairo Quintana, Jack Haig, Ben O'Connor, Enric Mas, Sergio Higuita ... Po težji poškodbi in izpuščenem Touru se bo na obrambo mavrične majice v Španiji pripravljal tudi dvakratni svetovni prvak Julian Alaphilippe.

Fizioterapevt Švab o Vingegaardu in Rogliču